Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού Πυροσβεστικού Διηγήματος

Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, ο 1ος Διαγωνισμός Πυροσβεστικού διηγήματος που διοργάνωσε η “Στέγη Πυροσβεστικού Πολιτισμού” της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα (60) χρόνων, από την ίδρυσή της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ευχαριστεί τους συναδέλφους-συγγραφείς καθώς και τους αντίστοιχους της Επιτροπής αξιολόγησης που βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας.

Ο ‘Διαγωνισμός Πυροσβεστικού διηγήματος’ θα αποτελεί, από τούδε και στο εξής, μία πάγια πολιτιστική δραστηριότητα της <Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού>, επαναλαμβανόμενη ανά διετία.

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αναζήτηση και ανάδειξη των συναδέλφων, εργαζόμενων και απόστρατων, καθώς και μελών των οικογενειών τους, που διέπονται από συγγραφικές ανησυχίες ή/και δεξιότητες και καταπιάνονται με θέματα της πυροσβεστικής καθημερινότητας.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Στην Αθήνα σήμερα 30η Νοεμβρίου 2021, η Επιτροπή αξιολόγησης των υποβληθέντων διηγημάτων στον 1ο Διαγωνισμό Πυροσβεστικού διηγήματος της Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού της Π.Ε.Α.Π.Σ., αποτελούμενη από τα μέλη της Ένωσης:
Χρήστο Κων. Μητροπέτρο, Επ. Υπαρχηγό, Ιστοριοδίφη – Λαογράφο και συγγραφέα
Βασιλική Δενδροπούλου, Αν. Γεν. Γραμματέα, μυθιστοριογράφο
Αθανάσιο Τζοΐτη, διηγηματογράφο και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών

συνήλθε σε απαρτία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε.Α.Π.Σ., Πατησίων 5, 7ος όροφος και αφού είδε με προσοχή τις διατάξεις της προκήρυξης και μελέτησε πολλές φορές τα υποβληθέντα διηγήματα, ομόφωνα αποφαίνεται τα εξής:

1) Τα υποβληθέντα εμπρόθεσμα διηγήματα ήταν εννέα (9), τα οκτώ (8) ήταν σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και ένα (1) εκτός όρων αφού επρόκειτο για ένα μικρό ιστορικό δοκίμιο και όχι διήγημα.
Τα εντός όρων και εμπρόθεσμα υποβληθέντα διηγήματα είναι:

ΤΙΤΛΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

α. «Έτσι φτιάχνονται οι ήρωες» Αθανάσιος Χασιαλής, Υπαρχιπυροσβέστης-Καρδίτσα

β. «Μια απρόσμενη εξέλιξη» Νεκταρία Γιρβαλάκη, Πυραγός-Ηράκλειο

γ. «Περί ανδρείας» Παναγιώτης Μαργώνης, Αξιωματικός-Αθήνα

δ. «Πυροφυλάκεια εν δράσει» Σωκράτης Παπαγεωργίου, Επιπυραγός-Θεσσαλονίκη

ε. «Το κόκκινο μάτι» Ευπραξία Κουτράκη, σύζυγος συναδέλφου

στ. «Το πρόσωπο της φωτιάς» Κώστας Βελούτσος ,Απόστρατος

ζ. «Σ’ ευχαριστώ Έλληνα» Νίκος Πιπιλής, Αξιωματικός-Κοζάνη

η. «Σώζοντας μια ζωή με φτερά» Αναστασία Αδαμοπούλου, Εθελόντρια Πυροσβέστρια

2) Διαπιστώνει πως το επίπεδο των διηγημάτων είναι αρκετά υψηλό ως προς την σύνθεσή τους με το θέμα, την αρτιότητα της αφήγησης και τη δόκιμη λογοτεχνική απόδοσή τους και για το λόγο αυτό προτείνει όπως τιμηθούν με αναμνηστικό δίπλωμα και οι συνάδελφοι που δεν θα βραβευτούν.

3) Τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη του 1ου Διαγωνισμού Πυροσβεστικού Διηγήματος να απονεμηθούν ως εξής:

Το πρώτο βραβείο να απονεμηθεί σε δύο διηγήματα τα οποία αξιολογεί ως ισάξια: «Το πρόσωπο της φωτιάς» του Κώστα Βελούτσου και «Το κόκκινο μάτι» της Ευπραξίας Κουτράκη.
Το δεύτερο βραβείο να απονεμηθεί στο διήγημα «Περί ανδρείας» του Παναγιώτη Μαργώνη.
Το τρίτο βραβείο να δοθεί επίσης σε δύο διηγήματα. Στο «Έτσι φτιάχνονται οι ήρωες» του Αθανασίου Χασιαλή και στο «Σ’ ευχαριστώ Έλληνα» του Νίκου Πιπιλή.

Τέλος η επιτροπή προτείνει όπως, λόγω της επιτυχίας του Α’ Διαγωνισμού, ο διαγωνισμός Πυροσβεστικού Διηγήματος να γίνει θεσμός, επαναλαμβανόμενος κάθε διετία ή τριετία.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χρήστος Μητροπέτρος, Βάσω Δενδροπούλου, Αθανάσιος Τζοΐτης

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ