Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ Ν. 4892/ 2022, ΕΜΟΔΕ

11-12-2024, Ω/09:55′

Κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής και στο Σύνολό το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που τοποθετήθηκε με το «παρών».

Για την εισαχθείσα τροπολογία  του άρθρου 38 του νόμου 4892/2022, η ΠΕΑΠΣ τοποθετείται ως εξής:

Είναι γνωστές οι 4.000 περίπου κενές οργανικές θέσεις του Π.Σ. και η υπερφόρτωση καθηκόντων με ατελείωτες και απλήρωτες(!!!) υπερωρίες στους υπαλλήλους του Σώματος. Κατά τις αντιπυρικές περιόδους αναγκάζουν τους συναδέλφους σε πλήρη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού σε επίπεδο ξεκούρασης, επιμέλειας παιδιών και διακοπών. Και όλα αυτά σε ένα “γερασμένο” προσωπικό με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έως 50 έτη.

Πιστεύουμε, και το έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα, ότι διαχρονικά η αντιμετώπιση των καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες) από τις κυβερνήσεις κινούνται στη λογική κόστους – οφέλους που είναι και το “σήμα κατατεθέν” της Ε.Ε.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με ενιαίο και σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό και οργάνωση των υπηρεσιών, κατάργηση του διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, με κύριο βάρος στην πρόληψη. Παρόμοια και ανάλογη ανάγκη υφίσταται στα μεγάλα βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, στις πλημμύρες, στους σεισμούς.

Είναι ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ η αντιστροφή της επικίνδυνης λογικής διαχρονικά των κυβερνήσεων στα “μπαλώματα” με εποχικούς, “πενταετείς”, ΕΜΟΔΕ…, με διαφορετικές σχέσεις εργασίας και μη δυνατότητα να επιχειρούν σε όλα τα συμβάντα είτε γιατί δεν καλύπτονται οι προβλεπόμενες “υπερωρίες, νυχτερινά και εκτός έδρας” είτε γιατί υπάρχει αδυναμία να επιχειρούν σε αστικά  και άλλα συμβάντα.

Είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών σχέσεων εργασίας και την εποχική που αποτελεί διαχρονική κυβερνητική πολιτική.

Είναι απαραίτητη η μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών. Είναι επιτακτική ανάγκη η ομογενοποίηση, επιτέλους, του Π.Σ με όμοιες μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Η ομηρία τόσο των “εποχικών ” των “πενταετών” όσο και των “επταετών” υφίσταται τώρα για επτά έτη χωρίς βαθμολογική εξέλιξη και με το φόβο αρνητικής αξιολόγησης και αποβολής τους από το Σώμα. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία τόσο από τους εποχικούς όσο και από τους πενταετείς. Απαιτούμε να καλυφθούν τα κενά από τους συναδέλφους σε μόνιμες οργανικές θέσεις πυροσβεστών γενικών και ειδικών καθηκόντων. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται τα όρια ηλικίας είναι δυνατή η μόνιμη προσληψή τους στη Δασική Υπηρεσία ή στην Πολιτική Προστασία.

Ως προς τους ΕΜΟΔΕ, τα πράγματα εμφανίζονται συγκεχυμένα. Διάταξη προβλέπει την αξιοποίηση των ΕΜΟΔΕ και σε αστικά συμβάντα. Έρχεται σε αντίθεση με την υποτιθέμενη συνδρομή τους σε έργα πρόληψης στα δάση κατά τη χειμερινή περίοδο. Και κυρίως αποτελεί και πάλι “μπάλωμα” αφού αφαιρείται από την κύρια ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και αντιμετωπίζεται έξω από την αναγκαία ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Να σημειωθεί ότι με την οργάνωση των 10 επιπλέον ΕΜΟΔΕ δεν αυξάνονται αντίστοιχα οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις αλλά αφαιρούνται από τα 3.630 κενά πυρονόμων, υπαξιωματικών, πυρ/στών, με αποτέλεσμα έντεχνα να μειώνονται αντίστοιχα οι προς πλήρωση οργανικές θέσεις. Τώρα όσο για τη στελέχωση των νέων ΕΜΟΔΕ αυτή θα γίνει “εξ ενόντων” από το ήδη λειψό οργανικά προσωπικό!!!

Πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς ότι η τροπολογία του άρθρου 38 του νόμου 4892/2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση;

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ