ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ…

29-07-2026, Ω/18:30′

Τραγωδία στο Ρέθυμνο: «Έπεσαν ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος» – Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τον θάνατο των δύο πυροσβεστών

Οι πυροσβέστες φέρεται να εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο όχημά τους ενώ επιχειρούσαν στη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί ήταν από το κλιμάκιο της Αγίας Φωτεινής, ο ένας πενταετούς θητείας και ο δεύτερος εποχικός.

Οι δύο άνδρες ηλικίας 25 και 58 ετών επέβαιναν σε πυροσβεστικό ημιφορτηγό όχημα και κινούνταν από το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Κρύα Βρύση προς Μέλαμπες. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, φέρεται να εγκλωβίστηκαν βγήκαν από το όχημα, πιθανότατα λόγω των πυκνών καπνών και της περιορισμένης ορατότητας που επικρατούσε στην περιοχή και εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Κρύας Βρύσης τους δύο άτυχους πυροσβέστες έχει ήδη παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχουν και δύο τραυματισμένοι πολίτες.

Ανακοίνωση για τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στο Ρέθυμνο, εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, έχασαν τη ζωή τους δύο πυροσβέστες. Έπεσαν ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος για την διαφύλαξη της ζωής και των αγαθών των πολιτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των εκλιπόντων συναδέλφων μας.

Η σκέψη όλων μας είναι μαζί τους».

Νεκρός και τρίτος πυροσβέστης

Βαρύ είναι το κλίμα στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά την είδηση του θανάτου ενός ακόμη πυροσβέστη. Ο λόγος για τον 30χρονο υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Γυθείου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του.

—————————-

Τρείς οι νεκροί πυροσβέστες σε Ρέθυμνο και Γύθειο – Αυτοί που δίνουν τη μάχη αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι από αστικό κράτος και κυβερνήσεις

Συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φονική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Κρύα Βρύση Ρεθύμνου και εξαπλώθηκε απειλώντας τουλάχιστον πέντε χωριά.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στο μέτωπο έχασαν τη ζωή τους δύο πυροσβέστες, ένας εποχικός και ένας πενταετούς θητείας (25 και 58 ετών όπως μετέδωσε η ΕΡΤ), ενώ σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κρύας Βρύσης, Σ. Βαβουράκη που έκανε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, υπάρχουν δύο κάτοικοι του χωριού που έχουν τραυματιστεί ελαφρά προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πυροσβέστες που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Επιπλέον, ανέφερε πως λόγω των ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή, το μέτωπο έχει έκταση άνω των 15 χιλιομέτρων. Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί τα χωριά Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Μέλαμπες, Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

Το τραγικό περιστατικό έφερε ξανά στην επιφάνεια τις διεκδικήσεις των εποχικών πυροσβεστών που όταν χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αντιμετωπίζονται ως «ήρωες» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση του Σώματος- ή τους αφήνει στο έλεός τους όταν «παλεύουν» με τις φλόγες και ξεκουράζονται είτε στο δρόμο είτε σε πατώματα, χωρίς νερό και φαγητό μετά από πολλές ώρες και όταν τελειώνει η σύμβασή τους, ξεζουμισμένοι πια, αντιμετωπίζονται ως πολίτες «β’ κατηγορίας». Και εκεί βιώνουν την εγκληματική πολιτική που σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις κινητοποιήσεις τους βίωσαν την κρατική καταστολή και τον αστυνομικό αυταρχισμό.

Αυτοί οι πυροσβέστες, που στερούνται τα απαραίτητα «όπλα» κατά την ώρα της «μάχης», αντιμετωπίζουν την υποστελέχωση, την εργασιακή ομηρία και αγωνία για το αύριο, τις ελλείψεις σε μέσα και υλικά, και στην ουσία είναι αναλώσιμοι από το αστικό κράτος.

cretalive.gr / Σταύρος Καραΐνδρος, dnews.gr,  eakp.gr

Υ.Γ. Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια  στις οικογένειες και στους οικείους των πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους και ζητά την πλήρη  και ενδελεχή διερεύνηση των αιτιών για τα τραγικά αυτά συμβάντα.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ