Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ -ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

22-12-2924, Ω/17:40′

Τα 5 SOS για το Κτηματολόγιο . Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες από το 2024

Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου από τις 2 Ιανουαρίου, καμία άλλη παράταση πέραν της 30ής Νοεμβρίου 2024 για την κτηματογράφηση και στον πάγο τουλάχιστον μέχρι την ίδια ημερομηνία τα κλιμακωτά πρόστιμα, είναι μόνο μερικά από όσα θα περιμένουν οι ιδιοκτήτες εντός του 2024 από το Κτηματολόγιο.

Στόχος, όπως επισημαίνουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι στο τέλος του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και για αυτό το λόγο ο Φορέας πρόκειται να τρέξει με γοργούς ρυθμούς όλες τις τελευταίες εκκρεμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξαν εκ νέου οι 35 περιοχές για τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

Δεύτερη ευκαιρία

Η… δεύτερη ευκαιρία αφορά σε περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα και πλέον οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν να τα δηλώσουν έως το 2018 όπου και οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές, μπορούν να προβούν στη δήλωσή τους εφόσον κατέχουν στα χέρια τους όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως τίτλους και μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται Δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Έβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Παράλληλα, έχει δοθεί παράταση (πάλι έως τις 30 Νοεμβρίου 2024) για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που έληγαν στο τέλος του έτους. Αφορά σε ακίνητα που λειτουργούν ήδη Κτηματολογικά Γραφεία. Στόχος είναι να δοθεί επαρκές περιθώριο για την άσκηση των σχετικών αγωγών.

Ταυτόχρονα, ανώτερη ημερομηνία που μπορεί να δοθεί παράταση για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης που δεν έχουν ήδη λήξει είναι η 30ή Νοεμβρίου, πλην αρκετών περιοχών οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Για τα κλιμακωτά πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προτίθεται να τα ενεργοποιήσει σίγουρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου – ημερομηνία κατά την οποία οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Για το τι θα γίνει από τον Δεκέμβριο και μετά παραμένει άγνωστο, καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι και μετά τις τελευταίες πιστώσεις χρόνου οι ιδιοκτήτες θα επιδείξουν συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Πιλοτική χρήση

Από τις 2 Ιανουαρίου το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία, που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά και να υποβάλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, με το νέο πλαίσιο η συλλογή των εγγράφων θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων. Από τις αρχές του έτους, ο συμβολαιογράφος τον οποίο εξουσιοδοτούν ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου αναλαμβάνει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά μέσω της πλατφόρμας e-Μεταβίβαση, η οποία «τρέχει» στην ψηφιακή πύλη του Δημόσιου gov.gr. Το νέο σύστημα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

Μέσω της νέας πλατφόρμας θα αντλούνται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία άμεσα.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία

Κέρκυρα – Θεσπρωτία οι τελευταίες περιοχές όπου τρέχει η συλλογή δηλώσεων, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές στον «Ε.Τ.» θα τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και για αυτό οι κάτοικοι οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας. Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διάρκεια της προθεσμίας υποβολής είναι 3 μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και 6 μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση αυτό οι εμπρόθεσμες δηλώσεις είναι από 13 Νοεμβρίου έως 13 Φεβρουαρίου 2024.

eleftherostypos.gr/Μαρίνα Ξυπνητού

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ