Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

20-08-2023,Ω/21:35′

Τα ποτάμια της Ευρώπης, η ξηρασία και το μάθημα (που πρέπει να πάρουμε) για τα δικά μας ποτάμια και ιδίως για τον πολύπαθο Αχελώο.

Το τελευταίο διάστημα όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης, (The Guardian, Liberation, Le Monde, La Repubblica, El Pais κ.α.) ανέδειξαν το πρόβλημα των ποταμιών της Ευρώπης εξ αιτίας της ξηρασίας (το πρόβλημα έχει ήδη καταγραφεί στα επιστημονικά περιοδικά και στην τελευταία έκθεση (2022) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC).

Συγκεκριμένα, η στάθμη των νερών των ποταμών της Ευρώπης είναι η πιο χαμηλή εδώ και 500 χρόνια. Ειδικότερα, ο ποταμός Loire της Γαλλίας (ο μεγαλύτερος της χώρας) περπατιέται -σε πολλά σημεία- με τα πόδια. Ο Ρήνος στη Γερμανία δεν είναι πλεύσιμος όπως στο παρελθόν σε αρκετά σημεία του. Στην Ιταλία , η στάθμη των νερών του Πάδου είναι κατά 2 μ. χαμηλότερη σε σχέση με την κανονική ροή του. Ο Δούναβης, ομοίως, έχει τη χαμηλότερη στάθμη εδώ και εκατοντάδες χρόνια και στη Σερβία άρχισαν ήδη την εκβάθυνσή του.

Αυτή η κατάσταση έχει δραματικές συνέπειες για τη βιομηχανία, τη ναυσιπλοΐα και την ενέργεια. Ειδικά για τη υδροηλεκτρική ενέργεια οι επιπτώσεις είναι τόσο σημαντικές που τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία πολλών Η/Η μονάδων. Πράγματι, περί τις 22 Υ/Η μονάδες σε ποτάμια της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας έχουν μειώσει την παραγωγή τους ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράματα, εμείς στην Ελλάδα περί άλλα τυρβάζουμε . Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πολύπαθο Αχελώο. Τα φράγματα της Μεσοχώρας, της Συκιάς, της Δαφνοζωάρας και το σχεδιαζόμενο στο Αυλάκι λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν υπό αυτές τις νέες συνθήκες. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τα εν λόγω φράγματα είναι βιώσιμα; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Και τούτο διότι οι συνθήκες ξηρασίας θα επιβαρύνονται συνεχώς λόγω της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, σε κανένα από τα ως άνω φράγματα δεν συμπεριλήφθηκεστη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η απαιτούμενη από το νόμο (οδηγία 2011/92) αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα έργα.

Με άλλες λέξεις δεν εκτιμήθηκε κατά πόσο η ξηρασία, που έχει λάβει ενδημικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την IPCC, θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των έργων. Τυχαίο; Δεν το νομίζω.

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τις εταιρίες ή την κυβέρνηση η βιωσιμότητα των Υ/Η μονάδων. Εκείνο που τις ενδιαφέρει είναι να ενθυλακώσουν τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων ή των αποζημιώσεων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους. Δεν είναι τυχαίο που η ΤΕΡΝΑ λαμβάνει επιδότηση 250 εκατ ευρώ για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα φράγματα του Αχελώου.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιβάλλεται, λοιπόν, η αναθεώρηση του Εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα να υποβληθεί σε διαδικασία διαβούλευσης, όπως το απαιτεί η νομοθεσία (άρθρο 7 της σύμβασης Ααρχους) με στόχο την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος καθώς προς τούτο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα κινήματα των πολιτών και η πολιτική αντιπολίτευση θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό.

ΥΓ. Η φωτό απεικονίζει τον ποταμό Loire πριν από 15 μέρες

Γιώργος Μπάλιας

ΠΗΓΗ: Facebook

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.

Η φετινή ξηρασία, που για τους επιστήμονες είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφερε ξανά στο φως περισσότερους από 20 σκελετούς αυτών των πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία.

Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.

Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από τα 180 προηγουμένως.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ