Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

     Με τα μέτρα αυτά, που ψηφίστηκαν στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά και αυτά που αναμένεται να ψηφιστούν, ολοκληρώνεται μια βαθιά ποιοτική μετάλλαξη του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που από κοινωνική, αλληλέγγυα και με την εγγύηση του Κράτους μετατρέπεται σε ατομική «Ασφάλιση» με την απουσία του Κράτους όσον αφορά στη στήριξή της καθώς και παράλληλη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη συνεισφορά ως προς τη χρηματοδότησή της.Τραγικό αποτέλεσμα είναι η μεταφορά όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και μάλιστα με τη σφραγίδα της «πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς»,σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζεται και ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
      Έτσι, εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει σε επιπρόσθετες μειώσεις στις επικουρικές και τα εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία, καθώς όλα τα επικουρικά εντάσσονται πλέον στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και οι μοναδικοί πόροι που θα έχει, θα είναι μόνο οι εισφορές των εργαζομένων. Η τύχη των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ πλέον προδιαγράφεται με σαφήνεια. Το ΕΤΕΑ θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τα χρήματα που έχει και για όσο διάστημα θα έχει τους πόρους που χρειάζονται. Οδηγούμαστε, δηλαδή, στην κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ.
     «Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» επιβάλλεται επί της ουσίας και στις κύριες συντάξεις. Εκεί οδηγεί πρακτικά το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι το 2021 και ταυτόχρονα όποια πρόσθετη χρηματοδότηση λάμβαναν ορισμένα Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ κ.λπ. Σε συνάρτηση και με την κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», τα Ταμεία οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό. Η πολιτική αυτή θα φέρει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δραματικές αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, με στόχευση στους αγρότες, που οικονομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για τριπλασιασμό των εισφορών τους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και επιστήμονες (ΕΤΑΑ). Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα το μοντέλο της «στενής σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές» που προβλέπεται στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις της ΕΕ.
Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό [η πρώτη ενότητα ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη] θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους θεσμούς στις 12 Ιούλη, μαζί με την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα προβλέπονται:
 • Νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Από 1.7.2015 αυξάνονται οι κρατήσεις στις εισφορές των συνταξιούχων για τον κλάδο της Υγείας, από το  4% στο 6% στο αρχικό ποσό των κύριων συντάξεων και 6% στις επικουρικές στο καταβαλλόμενο ποσό, που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν καμιά εισφορά. (Ψηφίστηκε)
 • Οικονομικός στραγγαλισμός των Ασφαλιστικών Ταμείων, ο οποίος λαμβάνει νέες διαστάσεις και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία, καθώς η κρατική επιχορήγηση προς αυτά «παγώνει» μέχρι το 2021 στα φετινά επίπεδα. (Ψηφίστηκε)
 • Πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται μέσα στο έτος, καθώς αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές. Από την ίδια ημερομηνία όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. (Ψηφίστηκε) ΕΤΣΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α  ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΨΕΥΤΙΚΕΣ !!!
 • Καταργούνται τα κατώτερα όρια των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους, στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.6.2015. Οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%. Στο στόχαστρο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που ως εργαζόμενοι έχουν χαμηλούς μισθούς και λίγα ένσημα (γυναίκες, μητέρες με ανήλικα, οικοδόμοι, εποχικοί εργαζόμενοι). Κίνδυνος για τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας. (Ψηφίστηκε)
 • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες εργαζόμενους από 1.7.2015 κατά 6 μήνες για κάθε χρόνο και μέχρι το 2022. Σε όσους απ’ αυτούς τους εργαζόμενους συνταξιοδοτούνται πριν από το νέο αυξημένο ηλικιακό όριο, θα επιβάλλεται χαράτσι 16% στη σύνταξη που τους αναλογεί, μέχρι να συμπληρώσουν το νέο ηλικιακό όριο.
 • Κανένας εργαζόμενος στη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, πλην της ομάδας που προαναφέρεται και γι’ αυτούς μόνο μέχρι το 2022. Στην περίπτωση πρόωρης εξόδου και μέχρι το 62ο έτος, επιβάλλεται μείωση της σύνταξης 6% ετησίως και στην πενταετία κατά 30%.
 • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον  χαμηλοσυνταξιούχους,  σταδιακά μέχρι το 2019.
 • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών».
 • Νέα αύξηση των εισφορών στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι οποίες θα καθορίζονται πλέον ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
 • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.
 • Δραματική αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων σε Ταμεία όπως ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, αφού οι εισφορές τους εναρμονίζονται με τις εισφορές στο ΙΚΑ.
 • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων», οι οποίοι κατονομάζονται ως «μη ορθολογικές δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων». Στα Ταμεία που στηρίζουν τις παροχές τους σε τέτοια έσοδα θα επιβληθούν νέες περικοπές.
 • Ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών. Εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία (χρηματοδότηση, παροχές, εισφορές), που θα οδηγήσει είτε σε δραματική αύξηση των εισφορών των αγροτών είτε σε επίσης δραματική μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων. Εναλλακτικά, εξετάζεται η συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα Ταμεία.
 • Νέος αντεργατικός συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ