Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

19-04-2023, Ω/17:40′

Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας Alecta τζογάρισε τα λεφτά των εργαζόμενων και έχασε 2 δισ. δολλάρια!

Σχεδόν 2 δισ. δολάρια έχασε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας Alecta, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών στις οποίες είχε τζογάρει αποθεματικά.

Το εν λόγω ταμείο διαχειρίζεται τα χρήματα 2,6 εκατομμυρίων εργαζομένων. Δηλαδή, “βουτάει” τα χρήματα, τα παίζει στον χρηματιστηριακό τζόγο και η “ελεύθερη αγορά” κάνει την υπόλοιπη δουλειά, στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τους ασφαλισμένους η μετατροπή των συντάξεων σε χρηματιστηριακό προϊόν, κάτι που εδώ στην Ελλάδα προώθησαν διαδοχικά όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η χρεωκοπία των αμερικανικών τραπεζών προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο ταμείο. Η Alecta είχε ζημιά 670 εκατομμύρια ευρώ από την First Republic Bank, 780 εκατομμύρια ευρώ από την Silicon Valley Bank και 280 εκατομμύρια ευρώ από την Signature Bank.

Η «λύση» που επιλέχθηκε για να κατευνάσει την οργή ήταν η απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της Alecta, Μάγκνους Μπίλινγκ, καθώς θεωρήθηκε ότι προχώρησε σε «τολμηρές» επενδυτικές κινήσεις. Φυσικά, αυτό που έκανε ήταν να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς, αφού σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων αναζητήθηκε η επένδυση σε τράπεζες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο, άρα και με μεγαλύτερο κέρδος.

Εκτός από το σουηδικό ταμείο,  απώλειες  μικρότερες είχαν αμερικανικά επαγγελματικά ταμεία και ταμεία από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κ.α.

Στην Ελλάδα υπάρχει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο σουηδικό μοντέλο και στα χνάρια του νόμου Κατρούγκαλου με τον οποίο ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο περιβόητος «ατομικός κουμπαράς» όπως ονομάστηκε, όπου τα χρήματα των ασφαλισμένων μετατρέπονται σε χρηματιστηριακό προϊόν, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία,  έχει δοκιμαστεί και είχε τρομερές συνέπειες για τους εργαζόμενους…

ΠΗΓΗ: 902.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ