Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΠΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

21-04-2021, Ω/20:00΄
                              ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ Π.Σ.

Πραγματοποιήθηκε, στις 19 Απρίλη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα συναδελφικό και φιλικό κλίμα, η προγραμματισθείσα συνάντηση της Ένωσής μας, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη, στις νέες εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Π.Σ.

Κατά τη δίωρη παραμονή τους, στο γραφείο του Αρχηγού, ο Πρόεδρος, Κώστας Γιαννάκος και ο Ταμίας, Δημήτρης Καραγκούνης, έθεσαν υπόψη του όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και η επίλυσή τους θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία της Π.Ε.Α.Π.Σ. με το Πυροσβεστικό Σώμα, προς όφελος των εν ενεργεία και απόστρατων συναδέλφων.

Ο Αρχηγός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων, για το ενδιαφέρον τους για το Πυροσβεστικό Σώμα και την ενεργή συμμετοχή τους στα πυροσβεστικά δρώμενα, χαρακτήρισε το σύνολο των θεμάτων που “τέθηκαν επί τάπητος”, ως πολύ σημαντικά και δεσμεύτηκε να επιλύσει όσα από αυτά, απαιτούν την υπηρεσιακή του βούληση.

Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ένωσης του ετόνισαν πως με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της Π.Ε.Α.Π.Σ. και της αναντίρρητης πρόθεσης των αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος να αποτελούν μέλη, της μεγάλης πυροσβεστικής οικογένειας, είναι ιδανική ευκαιρία, με τη βοήθειά του, ο ιστορικός μας φορέας να δρομολογήσει δράσεις και εκδηλώσεις που θα  βελτιώσουν την εικόνα του πυροσβέστη και θα ενισχύσουν την αποδοχή του, από την ελληνική κοινωνία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν, σε γενικές γραμμές, ήταν τα παρακάτω:

 – Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, έχει καθιερώσει το “Αναμνηστικό Δίπλωμα Αφυπηρέτησης”, το οποίο, από εφέτος, θα το απονέμει σε όλους όσους αποστρατεύονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης που αυτοί κατείχαν, στην υπηρεσία. Μία τιμητική διάκριση που αρμόζει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, αφού ξεπερνώντας κινδύνους και  δυσκολίες έφεραν σε πέρας το κοινωνικό τους έργο που τους ανέθεσε η πολιτεία!

 – Η αλληλογραφία του συλλόγου μας με τις υπηρεσίες του Σώματος, πραγματοποιείται, πλέον, ψηφιακά. Όλες οι Υπηρεσίες του Σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των κλιμακίων, θα εκτυπώνουν και θα γνωστοποιούν στο προσωπικό τους την αλληλογραφία που αποστέλλει η Π.Ε.Α.Π.Σ., μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εφημερίδα ‘η Φωνή των Αποστράτων’, ανακοινώσεις κλπ).

–  Μόλις ‘καταλαγιάσει’ η πανδημία, το Αρχηγείο Π.Σ. θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση  όπου  η Ένωσή μας θα παραδώσει το τεράστιο πυροσβεστικό αρχείο του Πυράρχου ε.α., Ιωάννη Αναγνωστόπουλου, το οποίο κατέχει και είναι σημαντικότατης ιστορικής αξίας, αφού είναι το μοναδικό που καλύπτει μία ογδονταετή υπηρεσιακή περίοδο (από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του). Παράλληλα θα παραδοθεί και αντίγραφο πυροσβεστικού πλοιαρίου (μακέτα υπό κλίμακα), την κατασκευή του οποίου χρηματοδότησε η Π.Ε.Α.Π.Σ. και προορίζεται για το Πυροσβεστικό μας Μουσείο.

– Θα διατεθεί, στην Π.Ε.Α.Π.Σ. χώρος, κατά προτίμηση στις κτιριακές εγκαταστάσεις της οδού Μουρούζη 4, για τη λειτουργία γραφείου, όπως συμβαίνει και με άλλες Ενώσεις του Π.Σ. οι οποίες φιλοξενούνται σε πυροσβεστικές εγκαταστάσεις.

– Μετά από πρότασή μας, επανέρχεται ο ετήσιος εορτασμός της  “Ημέρας Τιμής των Αποστράτων”. Επανυποβάλαμε, στον Αρχηγό, την πρόθεσή μας, περί  συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης, από το Π.Σ. και την Π.Ε.Α.Π.Σ.  με χρηματοδότηση από την Ένωσή μας. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ιδέα της Ένωσής μας, η οποία υιοθετήθηκε από το ΑΠΣ, κατά το παρελθόν!

– Με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων, η Π.Ε.Α.Π.Σ, θα εκδώσει βιβλίο με την ιστορία της, το οποίο επιμελείται ο επικεφαλής της “Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού”, επίτιμος Υπαρχηγός, Χρήστος Μητροπέτρος. Αντίτυπα του εν λόγω βιβλίου θα διατεθούν σε όλες τις υπηρεσίες του Σώματος, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι συνάδελφοί μας για το σημαντικό έργο που, διαχρονικά, επιτελεί η Ένωσή μας.  Χωρίς ποτέ να τους διαχωρίσει σε “πατρίκιους και πληβείους”, σε αξιωματικούς και “κατώτερους” ή σε μάχιμους και μη, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και αγωνίζεται για τα συμφέροντα όλων όσων αφυπηρετούν, χωρίς ποτέ να αποκόπτεται από τους εν ενεργεία συναδέλφους ή να πάψει να πασχίζει για τη βελτίωση του υπηρεσιακού τους βίου.

– Παράλληλα με το ιστορικό βιβλίο, η Ένωσή μας, σε συνεργασία με το Αρχηγείο, θα κατασκευάσει ειδικό επετειακό αναμνηστικό το οποίο θα διανεμηθεί (και αυτό) σε όλες της υπηρεσίες.

– Η Π.Ε.Α.Π.Σ. βρίσκεται σε επαφή με σημαντικά κοινωφελή ιδρύματα προκειμένου να επιτύχει χρηματοδότηση για σημαντικές δράσεις, τόσο επετειακές όσο και διαχρονικές, προς όφελος και του Π.Σ.

– Κάποιες από τις επετειακές εκδηλώσεις, για τα 60χρονα, θα διοργανωθούν στις εγκαταστάσεις του Σώματος για να ενδυναμωθούν οι άρρηκτοι δεσμοί συναδελφικότητας που διαχρονικά διέπουν τις σχέσεις των αποστράτων με τους εν ενεργεία διατελούντες.

– Τέθηκαν υπόψη του Αρχηγού, τα προβλήματα που, δυστυχώς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι (αλλά και οι εν ενεργεία) συνάδελφοι, με τη χρήση των υπηρεσιών που τους παρέχει το 251 ΓΝΑ. Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με την άνιση αντιμετώπισή τους, συγκριτικά με τους προερχόμενους από την Αεροπορία, κυρίως στα ραντεβού! Αλλά και η μη ανανέωση του ιατρικού προσωπικού της Υγειονομικής μας Υπηρεσίας, που πλέον ενσωματώθηκε στο νοσοκομείο, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υποβάθμιση και (μακροχρόνια) διάλυση της αρμόδιας Διεύθυνσης!

Η εμπλοκή των (επαρχιακών) κυρίως υπηρεσιών στην έκδοση των δελτίων εισόδου των αποστράτων και των μελών των οικογενειών τους, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, αντί της Π.Ε.Α.Π.Σ., όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και ρητά ορίζουν οι ΕΟΑ 0.700/ΑΑ 2184121/0.560/0ΑΕΔ Αο 357/01-09-2010 και 0.702/1-10-2000 101810/3-12-2010, δημιουργούν προβλήματα τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών όσο και στην ίδια την Ένωσή μας.

– Οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ. δεν παρέλειψαν να εκφράσουν στον Αρχηγό και την ανησυχία τους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, εδώ και έναν χρόνο, με τη μη εκτέλεση υπηρεσιών από τους εθελοντές του Π.Σ., με την αιτιολογία της διασποράς του ιού. Όπως τόνισαν, κινδυνεύει ο θεσμός να απαξιωθεί προς όφελος των άλλων εθελοντικών ομάδων που εμπλέκονται στα πυροσβεστικά-διασωστικά καθήκοντα και οι οποίες δεν σταμάτησαν να παρέχουν έργο ούτε στον καιρό της πανδημίας και μάλιστα να προβάλονται υπερβολικά, από τα μμε.

-Το Πυροσβεστικό Μουσείο, τα τελευταία χρόνια τελεί “υπό την προστασία” της Π.Ε.Α.Π.Σ., γιατί θεωρούμε πως εκεί μέσα φυλάσσεται η ιστορία του καθενός από εμάς! Κατά συνέπεια τα εκθέματά του θα πρέπει να συμπληρώνονται και επ’ουδενί να συρικνώνονται, οι δε χώροι του να επεκτείνονται και εαν οι υπάρχοντες δεν επαρκούν να αναζητούνται νέοι!

Με αφετηρία σκέψης τα παραπάνω, προτάθηκε στον Αρχηγό η μεταστέγαση ή (τουλάχιστον) η “επέκταση” του μουσείου μας, στο ιστορικό κτίριο της οδού Μουρούζη! Ένα κτίριο που πληρεί όλες τις προυποθέσεις φιλοξενίας της ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Η αρχιτεκτονική του, η συνύπαρξή του με τον 1ο Π.Σ. Αθηνών αλλά κυρίως το σημείο όπου ευρίσκεται (στο κέντρο της πρωτεύουσας) θα το καθιστούσαν πόλο έλξης για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Πέραν τούτου, η προσοχή μας, για τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της “μάντρας”, θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνιση γιατί οι καιροί είναι χαλεποί . Εμείς οι παλιότεροι, πολλές φορές στο παρελθόν, αντιμετωπίσαμε την βούληση εξωυπηρεσιακών παραγόντων να εντάξουν την εν λόγω, πυροσβεστική ιδιοκτησία, στα σχέδιά τους, για άλλου είδους ΄εκμετάλευση’. Εν ολίγοις, να το ‘υφαρπάξουν’ με νομιμοφανή τρόπο! Μετά τη δεκαετία της κρίσης και τα σχετικά μνημόνια που υπεγράφησαν, αλλά και την πρόσφατη μεταστέγαση του Α.Π.Σ., η πιθανότητα αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν ατονίσουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον μας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αποστράτων ευχήθηκαν στον Αρχηγό και μέσω αυτού σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, να έχουν μία ήσυχη και ασφαλή αντιπυρική περίοδο!

Συμπερασματικά η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Π.Ε.Α.Π.Σ. στον Αρχηγό μπορεί να χαρακτηριστεί γόνιμη. Ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, άκουσε με προσοχή και εξέφρασε άποψη για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, υποσχόμενος να δώσει λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

Το Δ.Σ. της Ένωσής μας θα παρακολουθεί από κοντά το δεύτερο στάδιο, αυτό της υλοποίησης των δεσμεύσεων και θα κάνει τα δέοντα, όπως πράττει πάντα.

 

Προηγούμενο άρθροΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2020
Επόμενο άρθρο

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ