Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

14-04-2020, Ω/10:52
Αρ.  πρωτ.:   101                                                                    Αθήνα, 13 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Τις δύσκολες αυτές μέρες μένουμε στα σπίτια μας για να προστατευθούμε από τη διάδοση του φονικού ιού Covid-19 και για να προφυλάξουμε τις ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας ή κάποιου υποκείμενου νοσήματος.

Η σκέψη μας και η καρδιά μας βρίσκεται στους εργαζόμενους που εκτίθενται στις απειλές του ιού κάθε ώρα και κάθε μέρα για να επιβιώσουμε εμείς και να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολή κατάσταση. Ανάμεσα στους πρώτους είναι και οι εργαζόμενοι στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο πόδι με ατέλειωτες και απλήρωτες ώρες εργασίας, πολλές φορές απροφύλαχτοι από τους κινδύνους της πανδημίας και αντιμέτωποι με την εργοδοσία που είδε την κατάσταση σαν ευκαιρία νέας κερδοφορίας. Τα «μπόνους» που πρόβαλαν οι μεγάλοι όμιλοι των σούπερ μάρκετ είναι ένα μικρό μέρος της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων, είναι προαιρετικά χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών που επιστρέφουν στα ταμεία των ίδιων επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της διπλανής πόρτας, των παιδιών και των εγγονιών μας που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ τις δύσκολες αυτές ώρες της πανδημίας και στηρίζουμε απερίφραστα τα αιτήματα των εμποροϋπαλληλικών συλλόγων για διεκδίκηση, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, άμεσων μέτρων προστασίας και υγείας που προβάλλονται την προσεχή Τετάρτη, 15 Απριλίου, ορίζοντας τη μέρα αυτή ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Συμφωνούμε και συνυπογράφουμε στα αιτήματα των εργαζομένων :

–  Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

–   Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

–  Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επαρκώς τα καταστήματα, τα αυτοκίνητα μεταφοράς εμπορευμάτων, τα καρότσια, οι αποθήκες τροφίμων.

–   Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

–   Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

–   Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

–   Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

–  Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ

Ο  Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ριτσώνης

Ο Πρόεδρος 

Κώστας Γιαννάκος

Προηγούμενο άρθροΠΑΛΙΕΣ ΘΥΜΙΣΕΣ
Επόμενο άρθροΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ – ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ