Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

01-03-2023, Ω/15:35′

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» που έγινε ιδιωτικοποίηση με κέρδη εκατ.ευρώ!

Όταν εν έτει 2023 τοποθετείς ένα τσιπάκι στο σκυλάκι και ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται και την ίδια ώρα δύο τρένα ταξιδεύουν για 12 ολόκληρα λεπτά στην ίδια γραμμή και αντίθετα, χωρίς καμιά φροντίδα για δυκλίδες ασφαλείας από τους ιδιώτες ”επενδυτές” και συγκρούονται …τότε όπως καταλαβαίνουμε από τύχη φτάνουν στον προορισμό τους όσοι ταξιδεύουν με τα τρένα !

Να τι λεει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών:

«Δε λειτουργεί τίποτα. Ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε!»

Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή όταν η χώρα ζει μία ανείπωτη τραγωδία με 36 νεκρούς και 85 τραυματίες, μετά την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή, στα Τέμπη.

Όπως καταλαβαίνουμε η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι ατύχημα, όπως θα προσπαθήσουν οι κρατούντες να μας το περάσουν. Είναι ενα καραμπινάτο έγκλημα που ακούει στο όνομα κέρδος και ξεπούλημα και οι εγκληματίες (νυν και πρώην κυβερνώντες) που έφτασαν τον σιδηρόδρομο σ’ αυτή την κατάντια, πρέπει να λογοδοτήσουν !

Το χρωστάμε στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη !

Το χρωστάμε στους αυριανούς επιβάτες των τρένων ώστε αυτό που έγινε στα Τέμπη να μην ξανασυμβεί!

Πρόκειται για «σφαγή» που ήρθε μετά από μια πορεία χρόνων, αρχικά με την «απελευθέρωση» και έπειτα με την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα έκλεισε και ψήφισε τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό μονοπώλιο της Ferrovie.

Το 2017, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η Ferrovie dello Stato Italiane Group εξαγόρασε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το χρέους του ΟΣΕ ύψους 14,3 δισ. ευρώ προστέθηκε στο κρατικό δημόσιο χρέος όπως και η ετήσια επιχορήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης μετακινήθηκαν υπάλληλοι σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «εξυγίανσης». Το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο έφτασε τα 15,719 δισ. ευρώ.

Η ιταλική εταιρεία επιδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών.

Να σημειωθεί πως η σύμβαση ιδιωτικοποίησης που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Ferrovie dello Stato για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουδέποτε δημοσιεύθηκε.

Απλόχερη είναι φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ που τον Ιούλιο του 2022 επικύρωσε στη Βουλή σύμβαση με την οποία η σιδηροδρομική εταιρεία θα τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για να εκτελεί δρομολόγια στις δήθεν «άγονες γραμμές».

Η σύμβαση έχει ισχύ για 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η εταιρεία θα εισπράττει κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και «αναπροσαρμογή» προς τα πάνω. Οσο για το ποιες είναι οι «άγονες γραμμές», είναι χαρακτηριστικό ότι μία απ’ αυτές είναι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Με χρονικό ενός προκαθορισμένου εγκλήματος μοιάζει η πολύνεκρη τραγωδία με τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη όσο περνούν οι ώρες και βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες και «ευαίσθητες» αποκαλύψεις για το περιστατικό και τους υπευθύνους.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είχε ενημερωθεί για τα κενά ασφαλείας που αποτέλεσαν αιτία για σειρά ατυχημάτων πριν τη σημερινή τραγωδία στα Τέμπη, από τη συνδικαλιστική  οργάνωση ΔΕΣΚ-Σ (Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρόμων) με σχετική ανακοίνωση στις 7 Φεβρουαρίου του 2023 στην οποία έλεγε πως «Δεν θα περιμένουμε να έρθει το δυστύχημα για να κάνετε πως κλαίτε».

Παράλληλα, η ΕΕ «καρφώνει» την Ελλάδα για το ζήτημα της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες αφού παρά τα εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η κατάσταση παρέμενε ίδια μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ «έσυρε» τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μία εβδομάδα νωρίτερα, για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πηγές από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πριν από μία εβδομάδα, στις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την απόφαση της να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. λόγω μη τήρησης των κανόνων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ε.Ε. κάνουν λόγο για εγκληματική ευθύνη των εποπτικών αρχών και επισημαίνουν ότι η Ε Ε. έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για να γίνει ασφαλής η διπλή σιδηροδρομική γραμμή όπου δεν θα κατευθύνεται  το ένα τρένο ο απέναντι στο άλλο.

«Είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί η τηλεματική, για την οποία η Ένωση έχει δώσει εκατομμύρια και κανείς να μην το ελέγχει αυτό» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Τα συστήματα ασφαλείας έχουν αγοραστεί εδώ και 23 χρόνια, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και περιμένουν στις αποθήκες! Γιατί ; Επειδή, όπως λέει εργαζόμενος σιδηροδρομικός, όταν βγαίνει ένας διαγωνισμός για να αναλάβει μία εταιρεία να τοποθετήσει το σύστημα , η άλλη εταιρεία που πιστεύει ότι θίγεται από τον διαγωνισμό πάει και προσφεύγει στην δικαιοσύνη και σταματά την τοποθέτηση !

Όπως καταλαβαίνουμε είμαστε έρμαια των καθε λογής εταιριών και η ζωή μας κρέμεται, κυριολεκτικά, απ’ όλους αυτούς που το μόνο που σκέφτονται είναι το κέρδος !

Κι όλα αυτά με τις πλάτες, βεβαίως, του αστικού νομικού καθεστώτος που δουλεύει καθαρά γι´αυτούς!

Το έγκλημα είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε «σπάσει» τον ΟΣΕ σε εταιρείες. Ηταν τα πρώτα βήματα της στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, προκειμένου ανεμπόδιστα να εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας στους ομίλους.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ