Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

Η εκτέλεση του Ροβεσπιέρου και των συνεργατών του, σε λιθογραφία της εποχής

06-05-2024 /Ω/13:10′

 ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ

Στις 6 Μαΐου 1758 γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος. Ήταν δικηγόρος και γρήγορα ξεχώρισε για τις επαγγελματικές του ικανότητες και απέκτησε φήμη ως υπερασπιστής των φτωχών.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας εισήλθε τον Μάιο του 1789, ως μέλος των Γενικών Τάξεων, που συγκάλεσε ο Λουδοβίκος ο 16ος. Ο Ροβεσπιέρος, θαυμαστής του Ζαν Ζακ Ρουσό και των Διαφωτιστών, αμέσως ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, υπερασπιζόμενος τα λαϊκά συμφέροντα απέναντι στον κλήρο και τους ευγενείς.

Μόλις ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση στις 14 Ιουλίου του 1789 ο Ροβεσπιέρος αναδείχθηκε ένας από τους αδιαμφισβήτητους ηγέτες της, συμμετέχοντας στην πολιτική παράταξη των «Ιακωβίνων», που αποτελείτο από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της ανερχόμενης αστικής τάξης. Το προσωνύμιο που του αποδόθηκε τότε και τον ακολούθησε ως το τέλος της ζωής του ήταν «Αδιάφθορος».

Υπήρξε από τους συνεπέστερους υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων στις διάφορες περιόδους της Επανάστασης και αμείλικτος εχθρός των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων. Οι θέσεις του διακρίνονταν από τη σταθερή πίστη του στη λαϊκή εξουσία και την πολιτική ισότητα, ενώ διακρίθηκε για τις ριζοσπαστικές του θέσεις σε σειρά ζητημάτων, όπως το αγροτικό, με την κατάργηση της φεουδαρχίας. Ο Ροβεσπιέρος , αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαναστατικής εξουσίας τόνιζε: «Η επανάσταση είναι πόλεμος της ελευθερίας κατά των εχθρών της. Το Σύνταγμα είναι το καθεστώς της νικηφόρας και ειρηνικής ελευθερίας».

Στις 26 Ιουλίου 1794, ο Ροβεσπιέρος έβγαλε την τελευταία ομιλία του στη Συντακτική, απαντώντας στις επικρίσεις για τυραννία: «Υπάρχουν, σας βεβαιώνω, καθαρές καρδιές, με βαθύ μίσος για την τυραννία, με φιλεύσπλαχνο ζήλο για τους καταπιεσμένους, με ιερή αγάπη για τη μητέρα- πατρίδα, με ακόμη μεγαλύτερη αγάπη για την ανθρωπότητα, με όλα αυτά χωρίς τα οποία μια μεγάλη επανάσταση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα θορυβώδες έγκλημα που αρκείται να καταστρέψει ένα άλλο έγκλημα. Ναι, υπάρχει αυτή η γενναία φιλοδοξία να οικοδομήσουμε εδώ, στη Γη, την πρώτη Δημοκρατία».

Δύο μέρες μετά, o Ροβεσπιέρος οδηγούνταν στην γκιλοτίνα. Μία ετερόκλητη συμμαχία αντιπάλων και συντρόφων τους από τους «Ιακωβίνους», που διαφωνούσαν με την πολιτική του, τον ανέτρεψαν και χωρίς δίκη τον οδήγησαν στην γκιλοτίνα στις 28 Ιουλίου 1794.

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος συκοφαντήθηκε από τους αντιπάλους του και αρκετές συκοφαντίες αναπαράγονται μέχρι και σήμερα.

atexnos.gr/Ηρακλής Κακαβάνης

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ