ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

26-03-2026, Ω/10:30′

Σαν σήμερα 26 Μαρτίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

1636 – Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

1827 – Πεθαίνει ο ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασσικής μουσικής Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven).

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Αναμφισβήτητα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσουργούς όλων των εποχών. Από το 1792 έζησε στη Βιέννη, όπου μελέτησε με πολλούς δασκάλους, ανάμεσά τους και τον Χάιντν, και έδωσε συναυλίες σαν πιανίστας.

Προσβλήθηκε όμως νωρίς από πάθηση των αυτιών και βαθμιαία έχασε την ακοή του. Έτσι δεν άκουσε ποτέ τις τελευταίες του συνθέσεις, όπως η Συμφωνία αρ. 9. Υπήρξε από τους πρώτους σημαντικούς συνθέτες που με το έργο τους εκφράζουν την προσωπικότητα, τα βιώματα και το πεπρωμένο τους.

Έγραψε πάνω από εκατό περίφημα έργα (2 λειτουργίες, 9 συμφωνίες, 4 εισαγωγές, 7 κονσέρτα, 1 όπερα, 32 σονάτες για πιάνο, 10 για βιολί, 5 για βιολοντσέλο κλπ.). Ο Μπετόβεν ήταν άνθρωπος με ελεύθερες και προοδευτικές ιδέες. Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση του 1789 άσκησε σημαντική επίδραση στο έργο του.

1892 – Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Γουόλτ Γουίτμαν (Walter “Walt” Whitman).

Ο Γουόλτ Γουίτμαν

Η ποιητική συλλογή «Φύλλα Χλόης» (Leaves of Grass), επανεκδόθηκε πολλές φορές, κάθε φορά εμπλουτισμένη. Η αντιπολεμική του στάση ενόχλησε σφόδρα τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Την περίοδο του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου συμμετείχε ως εθελοντής νοσοκόμος και περιθάλπει τραυματισμένους στρατιώτες κυρίως στην περιοχή της Ουάσιγκτον.

Τα ποιήματά του μετέφρασε στα ελληνικά ο Νίκος Καρβούνης.

1893 – Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι (Palmiro Togliatti), ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Ο Παλμίρο Τολιάτι σε συγκέντρωση του ΚΚΙ στη Γένοβα

Ηγετική φυσιογνωμία του ιταλικού και διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Γεννήθηκε το 1893. Το 1914 εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μαζί με τον Αντόνιο Γκράμσι πρωτοστάτησαν για μια επαναστατική γραμμή του εργατικού κινήματος. Mετείχε ενεργά στο κίνημα που τον Ιανουάριο του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. Πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποτροπή του φασισμού.

Το 1924 ήταν ένας από τους ιδρυτές της εφημερίδας «Ουνιτά». Διακρίθηκε στη συνέχεια για τη συνέπειά του στην πάλη κατά των αριστερών και δεξιών παρεκκλίσεων στο ΚΚΙ.

Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μετείχε στην προετοιμασία του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ. Ήταν από τους πρωτεργάτες στην προώθηση της πολιτικής του Λαϊκού Μετώπου, όπως διατυπώθηκε στην εισήγηση του Γκ. Ντιμιτρόφ.

Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε ενεργά για την ενότητα του κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης. Eίχε σημαντικό συγγραφικό έργο.

 

1904 – Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός.

Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

Ο Ξενοφών Ζολώτας

1911- Γεννιέται ο Τενεσί Ουίλιαμς (πραγματικό όνομα: Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς [Thomas Lanier «Tennessee» Williams III]), Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.

Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το «Λεωφορείον ο Πόθος» και το 1955 για τη «Λυσσασμένη Γάτα».

Τενεσί Ουίλιαμς

Σπούδασε δημοσιογραφία το 1929 στο πανεπιστήμιο του Μισούρι, όπου οι συμφοιτητές τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Tennessee» λόγω της συρτής νότιας προφοράς του, και θεατρολογία στο πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιν Λούις, όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα του έργα «Κεριά στον Ήλιο και Φυγάς». Τελικά, το 1938 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. 

Από το έργο Λεωφορείο ο πόθος

Το έργο «Λεωφορείον ο Πόθος» γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πήρε το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και το βραβείο Πούλιτζερ. Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έγινε και ταινία το 1951, που χάρισε το βραβείο Όσκαρ στη Βίβιαν Λι.

1913- Κατά την εξέλιξη των Βαλκανικών πολέμων, Βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη.

1913- Γεννιέται η Ζακλίν ντε Ρομιγί, ιστορικός και φιλόσοφος.

Ήταν διεθνώς η κορυφαία ελληνίστρια, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, “Ελληνίδα υπήκοος” από το 1995, γνωστή στην Ελλάδα από τις πολλές μελέτες της για την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τους μύθους, τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί

Ήταν κόρη του καθηγητή της Φιλοσοφίας Μαξίμ Νταβίντ (σκοτώθηκε στον Β’ Πόλεμο) και της συγγραφέα Ζαν Μαβουαζόν. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο δίπλα στον ελληνιστή Πολ Μαζόν.

Το 1947 τέλειωσε το διδακτορικό της με θέμα «Ο Θουκυδίδης και ο αθηναϊκός ιμπεριαλισμός». Τυφλή, τα τελευταία χρόνια, υπαγόρευε τα νέα βιβλία της, πρόλαβε τη δημοσίευση του κύκνειου άσματός της, με τίτλο «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή».

Η Ρομιγί δίδαξε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία, ξεκινώντας από το Λύκειο και φθάνοντας να διδάσκει επί δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο «Κλασικό Κολέγιο» της Γαλλίας.

Πρωτοστάτησε σε όλες τις προσπάθειες των Γάλλων εκπαιδευτικών για τη σωτηρία της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών. Το πάθος της ήταν τα κορυφαία πνευματικά δημιουργήματα (ιστορικά, φιλοσοφικά, ποιητικά) του 5ου «χρυσού» αιώνα.

1927- Ταυτόχρονα σχεδόν με τη δημοσίευση στον αστικό Τύπο της έκθεσης της Γενικής Ασφάλειας για «το Κομμουνιστικό Κόμμα και την δράσιν του εις την Ελλάδα», διαβάζεται στη Βουλή κατασκευασμένο γράμμα της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ) προς το ΚΚΕ με το οποίο δήθεν δίδονταν εντολές για τον εξοπλισμό του Κόμματος, για την οργάνωση από μέρους του αντικατασκοπίας και τη σύνδεσή του «με το γραφείο αντικατασκοπίας της Σοβιετικής πρεσβείας», κ.α.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με την δήλωση της ΒΚΟ

Η Γραμματεία της ΒΚΟ με δήλωσή της «σχετικά με την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα» (Ριζοσπάστης, 7/5/1927) διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της «άτιμης μεθόδου των πλαστογραφιών και των ψευδών» καταγγέλλοντας ότι και τα δύο αυτά γεγονότα «είναι πράξεις εσκεμμένες, εκτελεσθείσαι με την ενεργό συνεργασία του ιταλικού φασισμού και τη προτροπή της συντηρητικής βρετανικής κυβερνήσεως» με σκοπό «τη δημιουργία ατμόσφαιρας πογκρόμ εναντίον του ΚΚΕ» για να καταπνιγεί η αντίσταση του ελληνικού λαού και να γίνει ευκολότερη η χρησιμοποίησή του «για τα ληστρικά και φιλοπόλεμα σχέδια των φασιστών και των Άγγλων στα Βαλκάνια εναντίον της Ρωσίας και της νέας Τουρκίας».

 

1937 – Οι καλλιεργητές σπανακιού στο Τέξας αναγείρουν άγαλμα για τον ήρωα καρτούν, Ποπάι.

Ο Ποπάυ

 

 

1940 – Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Ο Σπύρος Λούης

 

 

1944 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους Ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

Ο Κόκκινος Στρατός επελαύνει

 

1945 – Γεννιέται ο Μιχαήλ Βορονίν, Σοβιετικός αθλητής της γυμναστικής, από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

Ήταν ολυμπιονίκης στο Μεξικό (1968), στο σύνθετο ατομικό (2ος με 115.85 βαθμούς), στους παράλληλους ζυγούς (2ος με 19.425 β.), πρώτος στο άλμα με 19.000 β., 3ος στον πλάγιο ίππο (19.200) και 1ος στο μονόζυγο (19.550), ενώ στους κρίκους ήταν 2ος με 19.325 β.

Ο Μιχαήλ Βορονίν

Το 1972 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Μόναχο.

Για τα επιτεύγματά του αλλά και για τη συνολική συνεισφορά του στον Σοβιετικό αθλητισμό, διεξάγεται κάθε χρόνο το Κύπελλο Βορονίν, στη Μόσχα.

1945- Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά από τους Ιάπωνες το στρατηγικής σημασίας νησί Ίβο Τζίμα στον Ειρηνικό.

Από την κατάληψη της Ίβο Τζίμα

1971 – Το Ανατολικό Πακιστάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν για να σχηματίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές. Αρχίζει ο απελευθερωτικός πόλεμος.

1979 – Ο Ανουάρ Σαντάτ, ο Μεναχέμ Μπέγκιν και ο Τζίμι Κάρτερ υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ.

Οι Μπέγκιν και Σαντάτ σφίγγουν τα χέρια υπό το βλέμμα του Τζ. Κάρτερ το 1978

2000 – Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα.

Η Συνθήκη Σένγκεν

Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η Συνθήκη αποτελούσε ουσιαστικά ένα ευρω – φακέλωμα, ένα εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής, την κατασκευή και την παρακολούθηση υπόπτων, την τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων.

Τη Συνθήκη στην Ευρωβουλή καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια στο Ελληνικό κοινοβούλιο την χαρακτήρισε «συνταγματικά νόμιμη».

2007- “Φεύγει” από τη ζωή ένας σημαντικός δημιουργός του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Μπάμπης Μπακάλης.

Γεννημένος (20/6/1920) στα Κανάλια Καρδίτσας, από μικρός ασχολήθηκε ως μουσικοσυνθέτης.

Μετά το Δεκέμβρη του 1944, εξορίζεται στην έρημο Ελ Τάμπα της Λιβύης.

Ο Μπάμπης Μπακάλης

Το δισκογραφικό ξεκίνημά του έγινε με το σπουδαίο τραγούδι «Κάποια μάνα αναστενάζει», που βγήκε με το όνομα του Τσιτσάνη. Ηχογραφήθηκε (1947) από την Στέλλα Χασκίλ και τον Τσιτσάνη και σε παράλληλη εκτέλεση από το «Ντούο Χάρμα».

Όμως, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του απαγορεύτηκε, με διαταγή του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί το συνέδεαν με τον Εμφύλιο.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έγραψε πολλά γνωστά τραγούδια, που ερμήνευσαν οι Πρόδρομος Τσαουσάκης («Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», κ.ά.), Τάκης Μπίνης («Το κουρασμένο βήμα σου», κ.ά.), Μαρίκα Νίνου («Τον άντρα της γυρεύει», κ.ά.), Στέλλα Χασκίλ («Μία κόρη στ’ ακρογιάλι», κ.ά.) κ.ά.

Στη δεκαετία του ’50 υπογράφει πολλές επιτυχίες με τους Καζαντζίδη («Σαν την καλαμιά στον κάμπο», «Μακάρι να πεθάνω», κ.ά.), Γρηγόρη Μπιθικώτση («Μάγκας θα πει φιλότιμο», «Ποτέ δεν είναι αργά», κ.ά.), Πάνο Γαβαλά, Αντώνη Ρεπάνη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Δούκισσα, με όλους σχεδόν τους γνωστούς τραγουδιστές. Πάνω από διακόσια είναι τα τραγούδια του μόνο στη δισκογραφία 78 στροφών.

Ξεχωριστή θεωρούσε ο ίδιος τη συνεργασία του με την Σωτηρία Μπέλλου. «Τ’ όνομά μου είναι άγνωστο φυσικά, αλλά ονομάζομαι Μπάμπης Μπακάλης . Μπουζουκάκι παίζω…», της είπε όταν της αυτοσυστήθηκε το 1947, παρότι είχε ήδη γράψει το «Κάποια μάνα αναστενάζει». Με την Σ. Μπέλλου αργότερα δισκογραφεί μεταξύ άλλων τα τραγούδια: «Καλύβα», «Γράμμα θα στείλω στο Θεό», «Σαν πεθάνω στο καράβι», κ.ά.

2014- Πεθαίνει ο τραγουδιστής Λάκης Παππάς.

Έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959. Ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι – ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία.

Ο Λάκης Παππάς

Ακολούθησε η συνεργασία του με τον μεγάλο συνθέτη στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το «Παραμύθι χωρίς όνομα», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα: «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Ήταν καμάρι της Αυγής», «Μανούλα μου», «Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Έλα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Τ’ αστέρι του Βοριά», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», κ.ά.

alt.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ