Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

“ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ” ΕΜΕΙΝΕ ΠΑΛΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ

26-07-2022, Ω/19:30′

Για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ, δανειζόμενη τα ίδια και φτωχά επιχειρήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ), «μεταφέρει» τις πολιτικές της ευθύνες και για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και στην «κλιματική κρίση».

Εμπλουτίζοντάς τα μάλιστα με «επιστημονικά στοιχεία» περί της ταχύτητας και των ριπών του ανέμου, της δυσκολίας του ανάγλυφου της Πεντέλης, του μικροκλίματος των καιγόμενων εκτάσεων κλπ.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αξιοποιούνται, από τους ειδικούς επιστήμονες κατά τη διαμόρφωση του αντιπυρικού σχεδιασμού και όχι για να «γεμίζουν» τηλεοπτικό χρόνο για κυβερνητική προπαγάνδα.

Το επιχείρημα ότι «με τέτοιους ανέμους ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης» αποτελεί πρόσχημα, αφού με τέτοια δύσκολα σενάρια έπρεπε να διαμορφώνουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης οποιασδήποτε πυρκαγιάς.

Η κυβέρνηση ισχυρίσθηκε επίσης (Γ. Γεραπετρίτης 20/07/22) ότι ήταν «δύσκολη περιαστική» φωτιά. Όμως με βάση ποιο νομικό πλαίσιο που ψήφισαν ποιες κυβερνήσεις, ένα δάσος όπως ήταν η περιοχή που κάηκε στην Πεντέλη, «μετατράπηκε» σε «περιαστική περιοχή» (δηλαδή οικιστική) και άρα η δασική πυρκαγιά μετατράπηκε σε «περιαστική» πυρκαγιά;

Αποκαλυπτική είναι η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες), όταν στο όνομα της ατομικής ευθύνης, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όταν υπάρχει ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται εντός πυκνής βλάστησης, εντός δάσους, «θα πρέπει να μεριμνούν οι ιδιοκτήτες να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά» (Γ. Γεραπετρίτης 20/07/22).

Δηλαδή έχει ατομική ευθύνη ο ιδιοκτήτης για το σπίτι που «βρίσκεται μέσα στο δάσος» και όχι το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις των οποίων η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών οδηγεί στη δημιουργία και την πολιτική αποδοχή της μικτής ζώνης δάσους, κατοικιών, βιομηχανιών, τουριστικών επιχειρήσεων κλπ με κίνδυνο πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό και το περιβάλλον;

Γι’ αυτό άραγε, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 στρέμματα πευκοδάσους μόνο στην Αττική «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη και στη θέση τους εμφανίστηκαν κυρίως οικισμοί, βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις και αγροτικές γαίες;

Έτσι διαμορφωθήκαν οι λεγόμενες «ζώνες μείξης δασών – κατοικίας – οικισμών κλπ» που τις έχει εκθρέψει το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος. Για να δώσει διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της στέγασης, επειδή δεν είχε ποτέ σχέδιο εργατικής – λαϊκής κατοικίας, ενώ έδινε γρήγορο κέρδος στον κατασκευαστικό κλάδο, στους βιομηχανικούς και τουριστικούς ομίλους που εξασφάλιζαν «τζάμπα γη».

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι κινητοποίησε περισσότερες δυνάμεις καταρρίπτεται πανηγυρικά,αφού σε δάση που έχουν εγκαταλειφθεί, που δεν γίνονται παρεμβάσεις και έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη, ποτέ δεν θα υπάρξουν «επαρκή μέσα» για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.Για άλλη μια φορά διαψεύσθηκαν οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί ετοιμότητας. Και η σημερινή κυβέρνηση «δεν πήρε το μάθημά της» και «έμεινε στην ίδια τάξη». Συνεχίζει την υφιστάμενη αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση, τιςτεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας. Συνεχίζει να δίνει βάρος στην από αέρα κατάσβεση και όχι στην πρόληψη, γι’ αυτό έγιναν και οι πρόσφατες καταστροφές.Η κυβέρνηση «αξιοποιεί», όπως και οι προηγούμενες, την «κλιματική κρίση» για τις πυρκαγιές σε χώρες της νότιας Ευρώπης, στην προσπάθεια δικαιολόγησης των «αντανακλαστικών» του κράτους.Από κοινού προσπαθούν να κρύψουν ότι και αυτές οι χώρες έχουν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις τους ασκούν την ίδια πολιτική αντιμετώπισης των δασών, είτε ως κερδοφόρα διέξοδο για τους επιχειρηματικούς ομίλους είτε εγκαταλείποντάς τα στην τύχη τους.Η κυβέρνηση απέτυχε επίσης και στον «καθαρισμό των δημοσίων εκτάσεων», αφού ακόμη και σήμερα είναι σε εξέλιξη καθαρισμοί, ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ακόμη όμως και αν είχαν ολοκληρωθεί τα 40.000 στρέμματα που εξήγγειλε ότι θα καθαριστούν, αυτές αποτελούν μόλις το 1% των αναγκαίων προς καθαρισμό εκτάσεων.Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές γιατί έχουν ως όριο την εμπορευματοποίηση των πάντων, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ικανοποίηση των επιδιώξεων των μεγάλων συμφερόντων.Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού  τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: Το Ποντίκι / Αντώνης Ραλλάτος

Εν τω μεταξύ επανακατατέθηκε από το Κ.Κ.Ε πρόταση νόμου, που πέρσι απορρίφθηκε, για μονιμοποίηση των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, στα πλαίσια των αναγκών κάλυψης 4.000 περίπου οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα από την τριχοτόμηση του προσωπικού και την ενιαιοποίησή του στις εργασιακές σχέσεις αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Δες τε την πρόταση νόμου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ