Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

” Ο ΒΑΡΩΝΟΣ ΠΙΕΡ ΝΤΕ ΚΟΥΜΠΕΡΤΕΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ”

Ω19-07-2024, Ω/17:15′

Μία παράσταση του θεάτρου Σκιών, αλλοιώτικη από τις άλλες.

Μερικές φορές, ίσως να μην είναι δόκιμο και επιτρεπόμενο να προβάλλουμε με υπέρμετρο ενθουσιασμό το έργο των συναδέλφων μας, θεωρούμε όμως πως στην περίπτωση του αγαπητού Θανάση Τζοΐτη, είναι όχι μόνο σωστό αλλά και επιβεβλημένο, γιατί το δείγμα καλλιτεχνικής του γραφής είναι καινοτόμο, ιδιαίτερα ευρηματικό και πάντα επίκαιρο!
-Όταν, σε πορτοκαλί φωτισμό, μαύρες φιγούρες με μορφές αρχαίων ζωντανεύουν δίνοντας την εντύπωση ότι δραπετεύουν από παραστάσεις αρχαίων αγγείων….
-Όταν ο Ίφιτος*, ο βασιλιάς της Ήλιδας, που αναβίωσε τους μυθικούς αγώνες του Ηρακλή, το 776 π.Χ., συναντιέται στην ίδια παράσταση, με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων του 1896 μ.Χ…..
-Όταν ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, ο Πολυδάμας και ο Θεαγένης ο Θάσιος, συνευρίσκονται με τον Μαρουσιώτη νερουλά Σπύρο Λούη, ο Διαγόρας ο Ρόδιος, ο Αρραχίων ο Φιγαλεύς και ο Πίνδαρος συνυπάρχουν στο ίδιο έργο με τον Βικέλα ( πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ), την Κούλα Πράτσικα ( πρώτη πρωθιέρεια το 1936) και τον Κωνσταντίνο Κονδύλη ( πρώτο λαμπαδηδρόμο )….
-Όταν , σε κάτι περισσότερο από μία ώρα, ο θεατής ταξιδεύει στον χρόνο από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 20ο μ.Χ., καλύπτοντας μέσα από την ματιά και το χιούμορ του Καραγκιόζη είκοσι οκτώ αθλητικούς – και όχι μόνο – αιώνες, διδασκόμενος ( χωρίς να κουραστεί) ιστορία…..

Ε, τότε μπορεί κάποιος να ζηλέψει τους τυχερούς, μικρούς και μεγάλους, θεατές που απόλαυσαν αυτήν την υπέροχη, μοναδική παράσταση με τις φιγούρες όλων των προαναφερομένων που τόσο αριστοτεχνικά φιλοτέχνησε το μέλος της ΠΕΑΠΣ (και από τους στυλοβάτες της “Στέγης Πυροσβεστικού Πολιτισμού” της Ένωσής μας) Θανάσης Τζοϊτης και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου, το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Κορωπίου, με την ευγενική χορηγία του οικείου δήμου!

Πολλές ευχαριστίες απευθύνει ο συνάδελφος τόσο στον φιλόξενο δήμο Κορωπίου, όσο και:
Στον καραγκιοζοπαίκτη Σωκράτη Κοτσορέ
στον ηθοποιό-βαρώνο Κουμπερτέν, Στάθης Λαγκαδά,
στον Αντών Παντιώρα και στους μουσικούς Κώστα Μήτσιο, Νίκο Μπακέλα και Νώντα Τσαμαρδό!

Στην εικόνα: *Ίφιτος, βασιλιάς της Ήλιδας, αναβίωσε τους μυθικούς αγώνες του Ηρακλή, έγραψε σε χάλκινο δίσκο τους κανόνες της ιεράς εκεχειρίας και, ως ελλανοδίκης, στεφάνωσε τον Κόροιβο, ολυμπιονίκη στην πρώτη Ολυμπιάδα, το 776πΧ.

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ