Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

“ΔΕΜΑ” ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

30-03-2024, Ω/20:55΄

“ΔΕΜΑ” Το άγνωστο αρχαίο τείχος της Αθήνας που “κατάπιε” η χωματερή. Δείτε από ψηλά που βρίσκεται το τεράστιο αμυντικό έργο (drone)…

Το άγνωστο στους πολλούς, αρχαίο τείχος της Αθήνας ξεκινούσε από το Όρος Αιγάλεω και έφτανε μέχρι την Πάρνηθα.
Η καταγραφή με drone επιβεβαιώνει τις αρχαιολογικές περιγραφές, αλλά στεναχωρεί, καθώς όπως προκύπτει ένα μέρος του έγινε η χωματερή της Αθήνας στα Άνω Λιόσια και τον Ασπρόπυργο.
Το τεράστιο τείχος είχε κατασκευαστεί προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά των επιδρομών των στρατευμάτων κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου πριν από 2.500 χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμα άγνωστο μνημείο της Αττικής το οποίο έχει απασχολήσει τους αρχαιολόγους σχετικά με τη χρησιμότητα και τη χρονολόγησή του. Τη δεκαετία του ’20 το περιέγραφαν ως ένα τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων και αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους….


Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέρλινγκντάου ήταν ένα από τα πλέον καταπληκτικά και μυστηριώδη μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας που έμοιαζε με το οχυρό των Ίνκας στο Σασαχουαμάν του Περού. Ονομάστηκε «Δέμα» γιατί ήταν η σύνδεση των νοτιοδυτικών πλαγιών της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω Ουσιαστικά ήταν το βορειότερο πέρασμα από το Θριάσιο προς το Αχαρνικό πεδίο. O αρχαιολόγος Mark H. Munn στο βιβλίο του “The Defense of Attica – The Dema Wall and the Boiotian War of 378-375 B.C”, έγραφε στον πρόλογο: «Η ύπαιθρος της Αττικής είναι γενναιόδωρα διάσπαρτη με αρχαία αμυντικά έργα και οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων, πύργους και παρατηρητήρια, καταλύματα μπάζα, ένα τείχος φράγματος (το τείχος ΔΕΜΑ), και αρκετά σημαντικά οχυρά φρουρά».

Το Δέμα οικοδομήθηκε στη στενή διάβαση από την οποία διέρχεται ο σιδηρόδρομος Αθηνών προς Ελευσίνα, το οποίο λεγόταν στενό της Κρωπιάς, αρχαίου Δήμου που βρισκόταν δυτικά του δήμου Άνω Λιοσίων. Έχει μήκος 4,360 μέτρα και σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη χτίστηκε το 337-6 π.Χ. επί άρχοντος Λυκούργου. Πιθανόν, αναγέρθηκε από  τους Αθηναίους για αμυντικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην περιοχή όπου βρίσκεται το τείχος στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.
Στο λόφο Πυργάθι βρίσκεται και το μνημείο «Πύργος», το οποίο λειτουργούσε ως σκοπιά από το οποίο σώζονται μόνο τα θεμέλια της κυκλικής βάσης του. Δέκα μέτρα δυτικά του τείχους υπάρχουν τα θεμέλια μιας διώροφης αγροικίας, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές 4ου αι. π. Χ., ενώ υπήρχε και ένα συμπληρωματικό τείχος, το οποίο ενίσχυε την άμυνα και βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο του Δήμου. Πρόκειται για μια άρτια κατασκευασμένη οχύρωση η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Όπως συνέβη και στην περίπτωση παρόμοιων αρχαίων μνημείων, δεν έχει αναδειχθεί και έχει αφεθεί στην τύχη του.

Δείτε την καταγραφή του τείχους από τον συνεργάτη μας Up Stories 

mixanitouxronou.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ