Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Ψήφισμα της ανοιχτής σύσκεψης που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση

  Την 9/11/2015 (χθες) πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο STANLEY ανοιχτή σύσκεψη από την «Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση» με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα της σύσκεψης.

Στην εκδήλωση  τονίστηκε η ανάγκη κοινού αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και μας ενώνουν.

Παραβρέθηκαν πρόεδροι και μέλη ΔΣ Ομοσπονδιών και Ενώσεων Απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντίστοιχων του πολιτικού προσωπικού.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, τόνισε πως «θεωρούμε σημαντική αυτή την πρωτοβουλία και από εμάς θα έχετε όλη τη στήριξη και βοήθεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε σε αυτό το έργο που ξεκινάτε». Επίσης, χαιρέτισε αυτή την προσπάθεια εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μιας επιτροπής «αγωνιστικής που είναι στο προσκήνιο των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και όχι μόνο. Και για τις νεότερες γενιές που δέχονται την ίδια επίθεση με εμάς. Και στα δικαιώματά τους σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και στα εργασιακά». Πρόσθεσε επίσης πως «βασικότερο από τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, για να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές βάρβαρες πολιτικές και την επίθεση που δεχόμαστε, είναι η οργάνωση του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, που υποφέρουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων, της ΕΕ, του κεφαλαίου, που θέλει φτηνή εργατική δύναμη, εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστους εργάτες και εμάς τους συνταξιούχους, όσο πιο γρήγορα να φεύγουμε από τη ζωή, γιατί είμαστε βάρος».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών εν ενεργεία Ανέστης Τσουγκαράκης, δήλωσε πως «είμαστε το προεόρτιο του απόστρατου, οπότε συμμετέχουμε σε κάθε δραστηριότητα που κάνουν οι απόστρατοι για τη διεκδίκηση των δίκαιων, κατά εμάς, αιτημάτων τους».

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α,. μέλος της ΚΕΘΑ, επισήμανε πως «μας έμαθαν να θεωρούμε τον κλάδο μας κάτι ξεχωριστό από όλη την κοινωνία. Είχαν το σκοπό τους, να μας αποκόψουν από τον υπόλοιπο λαό που και εμείς είμαστε μέλη. Ήμασταν εργαζόμενοι με ιδιαίτερες συνθήκες δουλειάς και είδαμε πόσο ξεχωριστή μεταχείριση είχαμε στο θέμα των συντάξεων ή την επιδοματική πολιτική τους».

Ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α., Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), ανέφερε ότι σήμερα ίσως όσο ποτέ άλλοτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ποιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς και δύσκολους αγώνες και που ανήκουν και στις γενιές που έρχονται. 

Ο Σάββας Θεοδωρής, αρχιπύραρχος ε.α., Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε στα νέα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπουν σφαγιασμό  και στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, μειώσεις σχεδόν σε όλο τον κύκλο δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουμε και έχουμε κατακτήσει με πολύχρονους αγώνες (υγεία, παιδεία, εργασία, συντάξεις με την εγγύηση του κράτους, κοινωνική πρόνοια…)  αλλά και αυξήσεις στις λαΐκές υποχρεώσεις (εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στην ιδιωτική εκπαίδευση, αύξηση στην εισφορά στον κλάδο υγείας με αποτέλεσμα τη μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση τελών κυκλοφορίας, αύξηση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών, αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος κυρίως των αυτοαπασχολούμενων και Ε.Β.Ε., ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους…)

Τόνισε ότι θα πρέπει να αντισταθούμε στη μετατροπή του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικό ταμείο σαν αντιστάθμισμα της απόφασης της Κυβέρνησης για την ένταξής του στο Ενιαίο  αμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Δεν πρέπει να δεχθούμε τη διάλυση των επικουρικών μας ταμείων. Δεν φταίμε εμείς για τη σημερινή κατάσταση των ταμείων μας που είναι ελλειμματική. Δεν δεχθήκαμε ποτέ το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το κούρεμα από το P.S.I. Κυρίως δεν δεχόμαστε τη μετατροπή της ασφάλισης από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό με την υποχρέωση στήριξής του από τι κράτος σε εμπόρευμα.

Σχολίασε ότι “λυπούμαστε για την κατάντια της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όταν δια της κυβερνητικής του εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη δηλώνει ότι οι σημερινές ανατροπές στο ασφαλιστικό θα έπρεπε να προχωρήσουν έτσι κι αλλιώς καθόσον “το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2018 καταρρέει, εάν δεν υπάρξει ένα καινούριο σύστημα.” Τσιμουδιά για τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών, τσιμουδιά για το PSI και το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο”.

Είπε ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για την επιστροφή όλων τα λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και να διεκδικήσουμε να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), προφανώς προεκλογικά, μας παρουσίασε και πάλι ως συνιστώσα του Σ.Δ.Ο. που παρευρεθήκαμε και συναποφασίσαμε την προκήρυξη συγκέντρωσης την 20-Νοέμβρη. Δηλώνουμε ότι αυτό είναι ψευδές. Δηλώνουμε και πάλι στον κ. Ιατρίδη ότι η Π.Ε.Α.Π.Σ διατηρεί την αυτονομία της, συμμετέχει στους αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και με τους απόστρατους των Σ.Α. και Ε.Δ., όταν το πλαίσιο δράσης μας καλύπτει.

Ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι είναι ώρα όλοι οι απόστρατοι Σ.Α και Ε.Δ να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων. Πρώτος σταθμός στη δράση μας ας είναι η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 12ης Νοέμβρη μαζί με τις οικογένειές μας να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πολιτική.

Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε ψήφισμα όπου καλούνται οι απόστρατοι μαζί με το λαό να ταχθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο προωθείται η μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους και η μετατροπή τους σε άθλια προνοιακά επιδόματα. Απαιτούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που στην ουσία μετατρέπουν τα επικουρικά ταμεία σε επαγγελματικά και καλούν τους απόστρατους να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά στην απεργία της 12ης Νοέμβρη. Τέλος, να συνεχίσουν τον αγώνα τους στην πανελλαδική συγκέντρωση των εν ενεργεία και αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στις 20 Νοέμβρη.

Ολόκληρο το Ψήφισμα

2015-11-10 09:00

Οι φορείς αποστράτων, αλλά και μεμονωμένοι συνάδελφοι που συμμετείχαμε στη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, την Δευτέρα 9 Νοέμβρη 2015, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους απόστρατους και εν ενεργεία συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα μέλη των οικογενειών τους αλλά και στον Ελληνικό λαό. Ένα λαό, που δοκιμάζεται βαρύτατα απ’ τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., που με μορφή χιονοστιβάδας καθημερινά, υποβαθμίζουν δραματικά τη ζωή μας. 

Καλούμε τους συναδέλφους μαζί με το λαό να ταχθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο με το οποίο προωθείται η μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας και η μετατροπή τους σε άθλια προνοιακά επιδόματα. Να απομονώσουμε τη Χρυσή Αυγή γιατί δημαγωγεί για τα προβλήματά μας ενώ στηρίζει τις αιτίες που τα δημιουργούν όπως η Ε.Ε. και έχει στόχο να χύνει το φαρμάκι του ναζισμού και του ρατσισμού μέσα στο λαό, τις Ε.Δ. και τα Σ.Α.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έδωσαν τη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, αλλά και την ενοποίησή τους, που απαλλάσσουν το κράτος από τη χρηματοδότηση και την εγγύηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας συνολικά, χαρίζοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αρνούμαστε να αποδεχτούμε σχεδιασμένη κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που τελικά θα μας οδηγήσει στα σαγόνια των ιδιωτών εργολάβων υγείας.

Θεωρούμε αναγκαία, τη διεκδικητική συστράτευση με το λαό και με άλλους αγωνιζόμενους φορείς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα που βιώνουμε.

Δηλώνουμε την ανησυχία μας γιατί οι συνθήκες που βιώνει ο λαός μας σήμερα, είναι συνθήκες γενικευμένης κρίσης, που οδηγεί σε συνεχείς μεταβολές στην οικονομική, συνεπώς και στην πολιτική και στρατιωτική ισχύ των ισχυρών κρατών, με συνέπεια την ανάπτυξη των μεταξύ τους επικίνδυνων ανταγωνισμών, ειδικά στη περιοχή μας.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας και την αντίθεσή μας, για την δημιουργία και επέκταση των πολεμικών επεμβατικών επιχειρήσεων  στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, που πέρα απ’ την ληστεία στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των κρατών – στόχων, αποτελούν την αιτία για τα εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε συνθήκες αμφίδρομης επικοινωνίας με τους φορείς και όλους τους συνάδελφους που στήριξαν τη πρωτοβουλία, με στόχο την ανάπτυξη αγωνιστικών σχέσεων, τη διεύρυνση και μαζικοποίηση της πρωτοβουλίας και την υλοποίηση διεκδικητικών αγωνιστικών δράσεων.

Χαιρετίζουμε τη στήριξη που βρήκαμε απ’ τους εν ενεργεία συναδέλφους, με τους οποίους βιώνουμε τα ίδια προβλήματα από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων τους μαζί με τους απόστρατους και το λαό που αγωνίζεται.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να προωθήσουν τη πρωτοβουλία. Να πυκνώσουμε της γραμμές μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσει η Πρωτοβουλία μας.

Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μαζί με το λαό, μαζικά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μέχρι τέλους.

 • Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
 • Αγωνιζόμαστε για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να πληρώσει το κράτος για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κατάργηση της νομοθεσίας που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με την μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε Επαγγελματικά. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI).
 • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Πλήρης απαλλαγή από τις κατασχέσεις της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής των οικογενειών μας.
 • Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.
 • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

Μέσα από τους φορείς μας να δυναμώσει η αντίθεση στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες, και κινητοποιήσεις.

 • Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωσή μας την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, μέρα Γενικής Απεργίας των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Η συγκέντρωσή μας θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Κολοκοτρώνη, ώρα 10:30.
 • Να συνεχίσουμε κλιμακώνοντας στις 20 Νοέμβρη στην πανελλαδική συγκέντρωση των εν ενεργεία και αποστράτων των Ε.Δ. και Σ.Α. που θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Κλαυθμώνος, ώρα 15:00.
 • Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου  του Πολυτεχνείου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων συναδέλφων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι και μέλη φορέων που έχουν συνυπογράψει το κάλεσμα της πρωτοβουλίας αποστράτων και συγκεκριμένα από:

 

 • Την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΠΕΑΠΣ)

 

 • Την ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)

 

 • Τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ)

 

 • Την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΑΝΕΑΕΔ)

 

9/11/2015

Η πρωτοβουλία αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος 

στην Κοινωνική Ασφάλιση: 

ΠΕΑΠΣ, ΚΕΘΑ και Μεμονωμένοι Απόστρατοι ΛΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣ

 
www.youtube.com/watch?v=_r5ZU0dk2Ws

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ