26-04-2024, Ω/16:30
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΣΣΩΜΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Όπως είναι γνωστό, πάγια τακτική των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσής μας ήταν και παραμένει, μεταξύ άλλων, η ενεργή συμμετοχή του συλλόγου σε δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και επίλυση των εργασιακών και λοιπών θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους συναδέλφους μας.
Προς τούτο, παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο Πυροσβεστικό Σώμα κι όταν της δίνεται η δυνατότητα εκφέρει συγκροτημένο λόγο και παλεύει, με όλες της της δυνάμεις, για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας μας προς όφελος αφενός των εν ενεργεία συναδέλφων και αφετέρου της ελληνικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.
Γι΄αυτό, όταν καλείται από κάποιο Κόμμα του Κοινοβουλίου για να εκθέσει τις απόψεις της επί θεμάτων που άπτονται του πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, με χαρά ανταποκρίνεται, με εξαίρεση, βέβαια, κάποια φασιστικά ‘μορφώματα’ που, δυστυχώς, έχουν παρεισφρήσει, κατά καιρούς, στην ελληνική βουλή και με τα οποία η Ένωσή μας δεν θέλει να έχει καμμία επαφή και συνεργασία.
Στις 19 Απριλίου λοιπόν η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ), ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), παραβρέθηκε στη Βουλή όπου έγινε η παρουσίαση, από τον εν λόγω πολιτικό φορέα, της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού χαρακτήρα, προς την Κυβέρνηση, εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Μετά από σχετική έγκριση από το Δ.Σ., σύντομη παρέμβαση έκανε ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Σάββας Θεοδωρής ( επισυνάπτεται).
Την Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο», παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, Απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και σχετικοί με το θέμα επιστήμονες.
Η ομιλία του κ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Το σημερινό νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, το οποίο αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το αντίθετο επιβάλλει επαγρύπνηση από τον λαό μας ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, που ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” του πολέμου.
Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι άμεση και μαζική! Με συμμετοχή στη Μέρα Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης την Κυριακή 21 του Απρίλη για να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα “Ύδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα.
Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η του Μάη. Ήδη όμως είχαμε μια μεγάλη πολυήμερη πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη που έκαψε 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά και άλλες μικρότερες πυρκαγιές. Έχοντας και την τραγική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων χρόνων, επιλέγουμε για μια ακόμη φορά να αναδείξουμε το κρίσιμο πρόβλημα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας, το οποίο θέσαμε και με σχετική Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, την οποία σήμερα παρουσιάζουμε.
Επιλέγουμε να βάλουμε στην προεκλογική ατζέντα όλα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, πίσω από τους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών, πίσω από την έλλειψη πραγματικής πολιτικής προστασίας, βρίσκεται η ΕΕ και οι πολιτικές της κατευθύνσεις, τις οποίες υλοποιεί μέχρι κεραίας σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.
Θέτουμε βέβαια συνολικά το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των δημόσιων κτιρίων, των βιομηχανικών και επαγγελματικών χώρων, των καλλιεργειών, του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και υποδομών κλπ., από μεγάλα βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, ζήτημα το οποίο έχει τεράστια και επείγουσα σημασία για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού.
Και δυστυχώς το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της ζωής έρχεται και επανέρχεται και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, γιατί σ’ αυτή τη χώρα ζήσαμε μια μεγάλη τραγωδία, ένα έγκλημα, αυτό των Τεμπών, και έτσι έχει καταγραφεί στη λαϊκή συνείδηση, παρά την προσπάθεια συγκάλυψής του από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Όταν όμως μιλάμε για “πολιτική προστασία” παίρνουμε υπόψη μας ότι με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, αλλά και της ίδιας της ΕΕ, την οποία τα υπόλοιπα κόμματα έχουν κορόνα στο κεφάλι τους, ως μηχανισμός, είναι ενταγμένος στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση της ΝΔ εντάσσει ολοκληρωτικά την πολιτική προστασία με τον παραπλανητικό όρο-κλειδί, τη διαβόητη “ανθεκτικότητα”, και στην κατεύθυνση της παραπέρα καταστολής απέναντι στον λαό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στρατιωτικοποιεί παραπέρα το Πυροσβεστικό Σώμα. Μάλιστα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επικαιροποίησαν τη Στρατηγική τους για την ανθεκτικότητα, υπό το φως των “νέων προκλήσεων”, όπως λένε, την ένταση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών που βλέπουμε να οξύνονται στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.
Είναι ένα ερωτηματικό τι σημαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας σε συνθήκες κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στηρίζοντας το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.
Το σίγουρο πάντως είναι πως οι σχεδιασμοί αυτοί είναι αντίθετοι με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες προστασίας από φυσικά φαινόμενα, από την αντιπυρική προστασία των δασών. Αυτός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση, τη λαϊκή περιουσία από τις δασικές πυρκαγιές. Όπως δεν μπορεί να τα προστατέψει ούτε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας “RescEU” για τον οποίο πολύ υπερηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος αποδείχτηκε κυριολεκτικά μια κοροϊδία.
Ακολουθεί το επικίνδυνο κριτήριο “κόστος – όφελος”, με την ίδια την Κομισιόν μάλιστα να τονίζει ότι έχει στόχο “την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, όπου είναι αυτό δυνατό”. Γι’ αυτό διατηρεί και την ιδιοκτησία των μέσων του “RescEU” σε βάρος του αναγκαίου σχεδιασμού των κρατών-μελών, ενώ ενισχύει παράλληλα το αλισβερίσι με την αγορά και ενοικίαση σωστικών μέσων και την εμπλοκή ιδιωτικών ομίλων και των “τρωκτικών” των ΜΚΟ, που στο όνομα του “ζωντανού δάσους” και των “αναδόχων” του, προωθούν τους “πράσινους” σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαών και του περιβάλλοντος με το χρήμα των λαών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ αποδείχθηκε και αναποτελεσματικός, αφού για παράδειγμα πέρυσι τα μέσα κατάσβεσης που έστειλε έφτασαν από 4 μέρες έως μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών.
Παρουσιάζουμε σήμερα την Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: Προειδοποιούμε και δηλώνουμε: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Προειδοποιούμε, γιατί για άλλη μια χρονιά οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας. Και το ερώτημα είναι: Θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές; Θα ζήσουμε ξανά τέτοιες μεγάλες καταστροφές; Θα δούμε ξανά να γίνονται στάχτη δάση, αγροτικές καλλιέργειες, λαϊκές περιουσίες;
Ήδη το έδαφος προετοιμάζεται με τα γνωστά επιχειρήματα – δικαιολογίες που αναμασά τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι “φταίει η κλιματική κρίση”, οι αναμενόμενοι καύσωνες, οι ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες.
Δεν υποτιμούμε καθόλου τις κλιματικές αλλαγές, όμως αυτές δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν την καταστροφή, αλλά μόνο λόγο για να την προλάβουμε.
Προειδοποιούμε και δηλώνουμε: Φτάνει πια! Κι αυτό το “φτάνει πια”, το έχει πει πολλές φορές ο λαός μας. Και μετά την τραγωδία στο Μάτι με τα 102 τραγικά θύματα και τους εκατοντάδες τραυματίες. Και παλιότερα με τους δεκάδες νεκρούς της Ηλείας, της Εύβοιας, πέρσι του Έβρου… Και το 2021, όταν μετρήσαμε 1,2 εκατομμύρια καμένα στρέμματα και πέρσι το 2023 όταν μετρήσαμε 1,726 εκατομμύρια στρέμματα μέσα στις στάχτες και τη μαυρίλα…
Όμως αυτές οι στάχτες και η μαυρίλα αξιοποιούνται πολύ συχνά ως “ευκαιρία” για κερδοφόρες επενδύσεις…Σήμερα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, “σπάει κάθε ρεκόρ” έντασης της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης των δασών.
Είμαστε, λοιπόν, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ποια είναι, όμως, η προετοιμασία που έχει γίνει; Ποια μέτρα έχουν παρθεί για να μη ζήσουμε τις καταστροφές του παρελθόντος;
Είναι περιττό να πούμε πως κάθε φορά που θέτουμε αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι: Το κράτος είναι πανέτοιμο! Τα μόνα μέτρα, όμως, που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μάλιστα ισχυρίζεται, ανεπιτυχώς, ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από το κράτος, είναι τα εξής:
– Η δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών που, αν και εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή τους, το πρώτο θα έρθει το 2027 το νωρίτερο, αφού ακόμη δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε καν η γραμμή παραγωγής τους από την Καναδική εταιρεία.
– Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, με την οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να “βγάλει από πάνω της” την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά!
Απειλεί μάλιστα τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κατοικιών, ακινήτων κλπ. και την ίδια στιγμή τους φορτώνει με πρόσθετα χαράτσια – πρόστιμα – και νέα βάρη αφού θα πρέπει να πληρώσουν για την προβλεπόμενη Τεχνική Έκθεση Πυροπροστασίας τουλάχιστον 500 ευρώ!
Και μάλιστα καθημερινά σύλλογοι κατοίκων από διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα εδώ της Αττικής, μας στέλνουν τα υπομνήματά τους, ζητώντας να καταργηθεί αυτό το νέο χαράτσι. Και έχουν δίκιο.
Η κυβέρνηση φορτώνει δε και τις υποστελεχωμένες από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό υπηρεσίες των δήμων με πρόσθετο διοικητικό βάρος, ρίχνοντας όμως το “τυράκι” της είσπραξης των προστίμων για όσους δεν υποβάλλουν την Τεχνική Έκθεση και δεν έχουν πάρει τα απαράδεκτα ισοπεδωτικά και ανεδαφικά μέτρα!
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται να “κουμπώσει” στη λογική της ατομικής ευθύνης, του 112 και του “τρεχάτε να σωθείτε” όταν καιγόμαστε, “πιάστε τα υψώματα” όταν πλημμυρίζουμε, “κλειστείτε σπίτι” όταν χιονίζει!
Ποιο άλλο μέτρο προβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών;
– Η συνέχιση της ανάθεσης στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ εδαφοτεχνικών έργων καθαρισμού, με απευθείας αναθέσεις, με ελεγχόμενες διαδικασίες επιλογής αναδόχων, που καλούνται να εκτελέσουν έργα καθαρισμού δασών δίπλα σε δρόμους, έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών (με πρόχειρες ή κατόπιν εορτής μελέτες). Έργα, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, κόστος τετραπλάσιο μέχρι και οχταπλάσιο, απ’ ό,τι αν τα ίδια έργα εκτελούνταν με αυτεπιστασία από μια διαφορετικά οργανωμένη Δασική Υπηρεσία.
Αν δηλαδή η Δασική Υπηρεσία είχε μόνιμους δασολόγους, δασεργάτες και αναγκαία μηχανήματα, που θα εκτελούσαν τα έργα στο σύνολο των δασικών συμπλεγμάτων, στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών και όχι αποσπασματικά και πανάκριβα, με κριτήριο την κερδοφορία συγκεκριμένων ομάδων εργοληπτικών εταιρειών και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. Όμως, κυρίως φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να παραδώσει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ξυλοβιομηχανιών από τη δεκαετία του 2000.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή. Το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση και της δασικής βιομάζας για παραγωγή Ενέργειας, με στόχο το 2050 να είναι η βιομάζα τρίτη στην κατάταξη του ενεργειακού μείγματος στη βιομηχανία.
Η εκχώρηση αυτή γίνεται στο όνομα της επιδίωξης της ΕΕ για “κλιματική ουδετερότητα” απέναντι στη λεγόμενη κλιματική κρίση. Εντείνει την εκμετάλλευση των δασών, οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση και την καταστροφή τους για το κέρδος. Στη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Και, βέβαια, αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, ούτε εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη επιστημονική διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές και κάθε άλλο κίνδυνο.
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Πίσω από κάθε κρίσιμο ζήτημα βρίσκεται η ΕΕ και η πολιτική της που υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι και δω, πίσω από αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται η “ευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία”, η πολιτική της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ, οι Κατευθύνσεις και οι Κανονισμοί της ΕΕ που συνδέουν τα δάση με το εμπόριο ρύπων.
Απλώνουν στο τραπέζι τα διάφορα σχέδια “ανασυγκρότησης” και “διαχείρισης”, με στόχο τη μετατροπή των δασών σε πεδίο κυρίως βιομηχανικής, τουριστικής, εκμετάλλευσης, από τα επιχειρηματικά κοράκια “αναδόχους” ή “διαχειριστές” σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πίεση για αλλαγή της χρήσης των δασών σε όλη τη χώρα, με τη διεύρυνση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές, Εθνικούς Δρυμούς, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο.
Η κατάσταση των περισσότερων δασών της Ελλάδας φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο τα “επιτεύγματα” μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των πάντων, και των δασών, σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων.
Κι ερχόμαστε στο διά ταύτα της αντιπυρικής προστασίας. Ποια είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ, που καθορίζει την πολιτική της και στο ζήτημα αυτό;
Είναι η γνωστή λογική “κόστους – οφέλους” στην οποία συνεχώς σκοντάφτουμε. Εδώ, λοιπόν, η λογική αυτή μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για λόγους κόστους, από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που “μετατρέπεται” σε τέτοιο από τη στιγμή που ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά. Αν δηλαδή η αποζημίωση των καμένων είναι φθηνότερη για το κράτος από την ολοκληρωμένη πρόληψη και τα μέτρα για την πυροπροστασία, λένε στον λαό: Να καείς, να καταστραφείς!
Ταυτόχρονα, ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων είναι απαράδεκτα ελλιπής. Τα εναέρια μέσα, παρά το ότι βοηθούν, δεν μπορεί να αποτελούν το κύριο μέσο καταστολής, αφού λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών, της βλάστησης και των αντικειμενικών τους δυνατοτήτων, συμβάλλουν μόνο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές σβήνουν ολοκληρωτικά από καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες του δάσους, που βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στο δάσος και μπορούν σε σύντομο διάστημα να πλησιάσουν και να σβήσουν την κάθε πυρκαγιά πριν εξελιχθεί.
Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς. Σε έκδοση του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2009 και ειδικότερα στο “Εγχειρίδιο εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών”, που είναι γραμμένο από πυροσβέστες, αναγράφεται επί λέξει: “Η χρήση αεροσκαφών (α/φ) και ελικοπτέρων (ε/π) στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών βοηθά πολύ τα επίγεια τμήματα. Θα πρέπει όμως να έχουμε πάντοτε υπόψη ότι τα παραπάνω είναι μέσα ελέγχου της πυρκαγιάς και όχι πλήρους κατάσβεσης. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια δασική πυρκαγιά σβήνει μόνο με τα εναέρια μέσα”.
Τραγικές είναι επίσης και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στη Δασική Υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Σήμερα υπηρετούν 550 περίπου. Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή…
Και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου ανάλογες και η χρηματοδότηση χαμηλότερη από τις ανάγκες.
Ας δούμε όμως και ορισμένα μόνο από τα αναρίθμητα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι πυροσβέστες, ως συνέπεια αυτής της πολιτικής. Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, αφού υφίστανται το “τέντωμα” του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού. Περίπου 4.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών.
Σκεφτείτε: 24 ώρες βάρδια στα πύρινα μέτωπα, 32 ώρες βάρδια σε αστικές πυρκαγιές. Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που στην περσινή αντιπυρική περίοδο, για παράδειγμα, μέσα σε λίγες μέρες, τις πιο δύσκολες του Αυγούστου, είχαμε πάνω από 60 πυροσβέστες τραυματισμένους ή να έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αντίστοιχα ήταν τα προβλήματα και στις μεγάλες πυρκαγιές του Ιούλη, με τραυματίες πυροσβέστες και με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία. Πυροσβέστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μετακινήθηκαν στον Έβρο, στην Αττική, στη Ρόδο, στην Εύβοια, στη Βοιωτία και αλλού, για να μπαλώσουν τα τεράστια κενά. Ξεκινούσαν τα μεσάνυχτα για να φτάσουν το πρωί και να ριχτούν στη μάχη με τις φωτιές σε μέρη και περιοχές που δεν γνωρίζουν, ούτε έχουν επισκεφθεί ποτέ. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για στέγαση, αναγκάζονταν να διανύουν 1.200 χιλιόμετρα την ημέρα, όπως οι πυροσβέστες από την Ήπειρο, για παράδειγμα, που στέλνονταν πήγαινε – έλα στον Έβρο!
Πυροσβέστες από τις ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων) εργάζονταν συνεχόμενα, χωρίς καν να έχουν πάει στα σπίτια τους, για έως και 7 ημέρες! Προσωπικό των ΕΜΟΔΕ κλήθηκε να επιχειρήσει 48 ώρες συνεχόμενα, μετακινούμενο από το ένα πύρινο μέτωπο στο άλλο, με μόνη “ανάπαυση” το χρονικό διάστημα της πτήσης για τη μεταφορά του.
Πυροσβέστες που υπηρετούν σε ΕΜΑΚ και στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, όπως και σε άλλες υπηρεσίες εργάζονταν επί μια ολόκληρη εβδομάδα, επί 24ωρου βάσεως, συχνά επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε πυρκαγιές. Ανακλήθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, 2 φορές, όλες οι άδειες των πυροσβεστών και, ταυτόχρονα, στις περισσότερες υπηρεσίες δεν χορηγούνταν ρεπό ή αναπαύσεις.
Με αυτή την κατάσταση, οι πυροσβέστες δεν στερήθηκαν απλώς τις ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους, αλλά έχασαν και πολυτιμότατο χρόνο ανάπαυσης, ο οποίος είναι απαραίτητος για να αποβάλουν τη συσσωρευμένη κούραση, να αποτρέψουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία τους αυτές οι συνθήκες εργασίας τους. Είναι γεγονός πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων οι πυροσβέστες επιχειρούσαν για πάνω από 20 ώρες σε πυρκαγιές, με μοναδική μέριμνα της υπηρεσίας το μοίρασμα ελάχιστης ποσότητας νερού και ενός μικρού γεύματος. Κατέληξαν πάλι να βασίζονται στην αλληλεγγύη του κόσμου για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και ενυδάτωσής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωτιά στην Αγ. Ειρήνη Κεφαλονιάς, οι πυροσβέστες έκαναν έκκληση για εμφιαλωμένο νερό.
Όλοι μας νιώσαμε αγανάκτηση όταν είδαμε τους πυροσβέστες να κοιμούνται στο πάτωμα ή στην καρέκλα του πλοίου μετά από 10 μέρες μάχης με τις φωτιές στη Ρόδο. Κι όλα αυτά, σε ένα προσωπικό που ο μέσος όρος ηλικίας τους πλησιάζει τα 50 έτη, ενώ το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν είναι καν ενταγμένο στα Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!
Μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι φέτος δεν θα ξαναδούμε παρόμοιες καταστάσεις; Έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για αυτό; Όχι βέβαια.
Κι επειδή θα θελήσει να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι πήρε μέτρα ενίσχυσης των επίγειων δυνάμεων, ας μας απαντήσει:
Πώς γίνεται από τη μία να προγραμματίζει αγορές “Canadair” και από την άλλη τα χιλιάδες οχήματα της Πυροσβεστικής να εξαιρούνται από την υποχρέωση για έλεγχο ΚΤΕΟ; Μήπως ξέρει ότι ούτε το ΚΤΕΟ θα “περνούσαν”; Μήπως επικρατεί κι εδώ η λογική “πάμε κι όπου βγει”;
Ούτε μπορεί να επικαλεστεί ότι με τις προσλήψεις των 7ετών πυροσβεστών για τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τις λεγόμενες ΕΜΟΔΕ που έκανε, λύνει το πρόβλημα της ενίσχυσης των επίγειων δυνάμεων. Κατ’ αρχάς, η διάταξη πρόσληψής τους προβλέπει την αξιοποίηση των ΕΜΟΔΕ και σε αστικά συμβάντα, άρα ποιες “δασικές επιχειρήσεις”;
Έρχεται σε αντίθεση, δηλαδή, με την υποτιθέμενη συνδρομή τους σε έργα πρόληψης στα δάση κατά τη χειμερινή περίοδο. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το ζήτημα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να λυθεί με διάφορα “μπαλώματα”, χωρίς την κύρια ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και έξω από την αναγκαία ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα αυτή. Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτή τη δυνατότητα υλοποίησης φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία και όχι εμπορεύματα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η προστασία των δασών, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών κλπ. από τις δασικές πυρκαγιές και από κάθε άλλο κίνδυνο, ή θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών ή τα δάση θα θυσιαστούν στον βωμό των εκμεταλλευτικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών είναι αναγκαία και επιστημονικά απαραίτητη η ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη.
Είμαστε αντίθετοι με την αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μια διάσπαση, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αυτής που ξεκίνησε το 1998 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.
Πάνω από 200 νεκρούς πολίτες και πυροσβέστες και πάνω από 15 εκατομμύρια στρέμματα καμένα ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, δεκάδες χιλιάδες το κατεστραμμένο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, χιλιάδες κατεστραμμένες οι λαϊκές κατοικίες. Η επιλογή αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια έκταση των καταστροφών.
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, μπορούν να αντιπαρατάξουν τον αγώνα τους. Να αγωνιστούν μέσα από τους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος, τους μαζικούς φορείς τους:
– Για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.
– Για συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
– Για ενιαίο σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης και τη διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.
– Για την ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με διαφορετική δομή, οργάνωση, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των άλλων εργασιακών σχέσεων.
– Για εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υποδομών και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.
Όμως η πλήρη και μόνιμη ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, κυρίως η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, ο πλήρης ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός χρήσης της γης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υλοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που ο λαός θα έχει την εξουσία στα δικά του χέρια, που θα αξιοποιεί την επιστήμη και την τεχνική. Θα σχεδιάζει κεντρικά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και της προστασίας των δασών, του περιβάλλοντος, για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης και θα μπορεί έτσι να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.
Η πολιτική αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος στην παραπάνω κατεύθυνση, ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους, με την ανατροπή της κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, των δασικών οικοσυστημάτων, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια της άρχουσας τάξης και όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους, όπως η δασική πολιτική και η πολιτική γης.
Το ΚΚΕ καταθέτει όποια δύναμη μας δίνει ο λαός στον αγώνα για ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για διαχείριση και προστασία των δασών προς όφελος των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν και δίνουν μεγάλες μάχες. Στην πρώτη γραμμή στα μέτωπα των πυρκαγιών, στην κατάσβεση μαζί με άλλους κατοίκους, εργαζόμενους, αγρότες. Εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στους πληγέντες, διεκδικούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρωτοστατούν στην οργάνωση της διεκδίκησης και στήριξης των πληγέντων, για πλήρη αποζημίωση, στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.
Το Κόμμα μας μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, πολύμορφα, έχει αποκαλύψει την πολιτική υποκρισία των κυβερνήσεων και κομμάτων, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ, κλεμμένα από τους λαούς, για τους πολέμους, για τη στήριξη του αντιδραστικού Ζελένσκι και άλλων σφαγέων των λαϊκών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που αφήνει τα δάση, τις λαϊκές περιουσίες απροστάτευτα.
Είναι ένας ακόμα λόγος για να σταθμίσει καλά ο καθένας και η καθεμιά την επιλογή του μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Να σκεφτεί σε ποιους πρέπει να δώσει περισσότερη δύναμη, αξιοποιώντας και την πείρα του από τις μεγάλες καταστροφές που ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο. Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δοθεί δύναμη και ελπίδα στον λαό μας και στους υπόλοιπους λαούς σε όλη την Ευρώπη δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της βαρβαρότητας, των πολέμων, των μονοπωλίων και φυσικά της καταστροφής του περιβάλλοντος».
Η παρέμβαση της ΠΕΑΠΣ, την οποία εκφώνησε ο Σάββας Θεοδωρής, έχει ως εξής:
“Φίλοι και φίλες,
Ευχαριστούμε το Κ.Κ.Ε για την πρόσκληση προς την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να τοποθετηθούμε πάνω στην ερώτηση που σύσσωμα κατάθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα τού κόμματος, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.
Μιας περιόδου που λόγω του φόβου επενέργειας απρόβλεπτου συμβάντος αλλά και της κλιματικής αλλαγής που αντί να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της, υπερθεματίζεται ως η γενεσιουργός αιτία των συμφορών, ελαστικοποιείται από τις αρχές Απρίλη μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη.
Πράγματι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν, κατέκαυσαν, ήδη, χιλιάδες στρέμματα, τραυμάτισαν ανθρώπους μεταξύ των οποίων και εθελοντή πυροσβέστη στα Πιέρια Όρη, στάθηκαν αφορμή ακόμα και για «λιτανείες» προσθέτοντας και το μεταφυσικό στη φαρέτρα αντιμετώπισής τους.
Αποδέκτης, για μια ακόμη φορά, της επιμήκυνσης της περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικογένειά του, στις κοινωνικές του υποχρεώσεις, στον ελεύθερο χρόνο του, στο δικαίωμα ανάπαυσης και διακοπών, ο πυροσβέστης.
Και εδώ, με παρρησία θα ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του στον πυροσβέστη, που και εγώ ένιωσα όταν βρισκόμουν στην ενέργεια, διαβάζοντας πρόσφατη ερώτηση κοινοβουλευτικού χαρακτήρα. Ερώτηση, με την οποία το ΚΚΕ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς, τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας του επιχειρησιακού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, τη μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ωραρίου εργασίας, ουσιαστική αναγνώριση του βαρέος, επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του επαγγέλματος και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Και ας έρθουμε και στην ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Σωστά επισημαίνει ότι πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, παρουσιάζοντας το “νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών”, ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες, πλην όμως διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές.
Και αυτό δεν είναι δυνατόν να μην επαναληφθεί. Είναι γνωστό χρόνια τώρα, πολύ περισσότερο σήμερα λόγω της εκ των ενόντων συμπλήρωσης νέων μονάδων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων από το ήδη υπάρχον προσωπικό, ότι δύο παράλληλα «μεγα-φωτιές» ακόμη και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο (περιφέρεια) είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν.
Και βλέποντας αυτό το γεγονός που διαχρονικά μας κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα και πολύ περισσότερο νεκρούς σε Ηλεία, Εύβοια, Αττική, καμιά κυβέρνηση διαχρονικά δεν αντιμετώπισε την έλλειψη κατά 4.000 περίπου οργανικών θέσεων. Τώρα ο αρμόδιος Υπουργός, μιλάει για την αύξηση της σύνθεσης των πληρωμάτων δασικών πυροσβεστικών οχημάτων. Σωστά. Αλλά από που; Από το προσωπικό που δεν επαρκεί; Συγγνώμη ξεχάστηκα, μα και βέβαια από τις άνευ λόγου «παράνομες» επιφυλακές για να μπαλωθούν τα οργανικά κενά.
Και θα μου πείτε. Καλά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ κοστολογείται το πρόγραμμα» Αιγίς» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Δεν αρκεί;
Χωρίς να θέλω να μηδενίσω την επιδιωκόμενη αναβάθμιση, θα κάνω σε αντιπαράθεση κάποια ερωτήματα για να έχουμε τουλάχιστον μια συνισταμένη.
- Από τους τέσσερις (4) άξονες του Προγράμματος, είδε κανείς προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας; Και αυτό στη επιστημονική βάση ότι οι πυρκαγιές σβήνουν από τις καλά οργανωμένες και επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών για να υποβιβάσουν το πυροθερμικό φορτίο μέχρι την άφιξή τους.
- Μήπως πάλι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας των δασών μας με τις επιστημονικά καθορισμένες δασοτεχνικές εργασίες; Ενδεικτικά, ποιοί καθαρισμοί δασών έγιναν, ποιοί δασικοί δρόμοι διανοίχθηκαν και χωροθετήθηκαν, τί αντιπυρικές ζώνες έγιναν, ποιές και πόσες υδατοδεξαμενές τοποθετήθηκαν, ποιά πυροφυλάκια επανδρώθηκαν;
- Στους άξονες (3) και (4) μπορεί κανείς να απαντήσει για το χρόνο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελικοπτέρων και αεροσκαφών; Εννοείται μετά την αγορά τους!!! Ένα είναι το βέβαιο. Ότι, δηλαδή τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου θα συνεχιστεί το «πάρτι» των μισθώσεων Ε/Π και Α/Φ με το διατιθέμενο κόστος να ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες για την οργάνωση και ενδυνάμωση των επίγειων δυνάμεων με απορρόφηση σε πρώτο στάδιο των εποχικών πυροσβεστών και τη μονιμοποίηση των «πενταετών» πυροσβεστών.
- Αλήθεια, οι προμήθειες για οχήματα, μέσα, ατομικό εξοπλισμό, κέντρα επιχειρήσεων, συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης κλπ, έχουν προκηρυχθεί; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα παραδόσεων με δεδομένο το σύστημα προμηθειών με τις προδιαγραφές, τις ενστάσεις, τις επαναπροκηρύξεις που είναι πολύ μα πολύ χρονοβόρο;
Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή μου, συμφωνώ με τους προβληματισμούς που θέτει η ερώτηση του ΚΚΕ και κυρίως με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται άμεσα, ΚΑΤΕΠΕΙΓΩΝΤΟΣ, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών. Ότι δεν είναι κόστος η πυροπροστασία ακόμη και αν δεν αφήνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ζωή του λαού δεν μπαίνει στη ζυγαριά κόστους – οφέλους των επιχειρηματικών σχεδίων. Έχει αξία!
Σάββας Θεοδωρής
Αντιστράτηγος ΠΣ – Υπαρχηγός ε.α., μέλος του Δ.Σ της ΠΕΑΠΣ”
EΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ- ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ