Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΧΗΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ένα – ένα από τα δυσβάστακτα και ανάλγητα μέτρα του νέου ασφαλιστικού (νόμος Κατρούγκαλου) …. αποκαλύπτονται μετά από πληθώρα ερωτημάτων των μελών μας. Για τα συγκεκριμένα θέματα έγιναν πολύπλευρες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων εν μέσω θέρους και παραστάσεις στα ταμεία.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΟΜΩΣ, ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΧΑ …ΑΡΙΣΤΕΡΗ (!!!) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Σε οριστική διακοπή του μερίσματος σε συνταξιούχους που έμειναν χήροι ή χήρες σε ηλικία κάτω των 55 ετών, προέβη το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, χωρίς καμία προοπτική επαναχορήγησης, ακόμα και σε άτομα 67 ετών και πάνω.

Μετά και την πληρωμή μερίσματος που έγινε στο τέλους Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις περικοπές που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι που το λαμβάνουν, το μέρισμα κόπηκε σε περίπου 26.400 δικαιούχους που το ελάμβαναν (χήροι-χήρες και άγαμες θυγατέρες).

Με τον τρόπο αυτό κόπηκε άμεσα 100% (και όχι μερικώς ή σταδιακά όπως ως τώρα γινόταν) το μέρισμα των 35 ευρώ το μήνα το οποίο θα ελάμβαναν και υπερήλικες ή ανάπηροι για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους, χωρίς να τεθεί κριτήριο πχ αν εργάζονται, αν έχουν ενοίκια ή άλλα εισοδήματα, ποια είναι η περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση κλπ.

Η περικοπή επεβλήθη με τον Νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο και με απόφαση του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, επειδή το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αγγίζει το 32% ή περίπου 18 εκατ. το μήνα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν σχεδόν διπλάσιες, αφού το μέρισμα μειώθηκε 33%-65% για τους δικαιούχους ή και 100% για χήρους-χήρες .

Και όλα αυτά, χωρίς οι δικαιούχοι που περίμεναν να μπουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους να λάβουν προηγούμενη ειδοποίηση ή ατομική απόφαση διακοπής της παροχής. Και επιπλέον, το Μετοχικό Ταμείο θα τους ζητήσει και λεφτά πίσω για οφειλές που δεν γνωρίζουν θα θύματα των περικοπών, αλλά ούτε και το Ταμείο μπορεί ακόμα να υπολογίσει για να τους τις κοινοποιήσει. Τα χρήματα θα αναζητηθούν πλέον με άλλους τρόπους (πιθανώς με περικοπή στην κύρια σύνταξη ή από την εφορία;) εφόσον δεν θα λαμβάνουν ξανά ποτέ πια το μέρισμα από το ταμείο.

Το μέρισμα χάνουν έτσι όσες και εκείνες που το έπαιρναν, ενώ όσες μένουν πλέον χήρες κάτω των 55 θα το παίρνουν για μόνον τρία χρόνια, χωρίς να εξετάζεται αν είναι πχ πολύτεκνες και αν μπορούν να εργαστούν εφόσον έχασαν τον σύζυγό τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας με αριθ. πρωτ. Φ.80020 /οικ.23619/Δ15.426/7.6.2016  καταργούνται οι κρατήσεις  των μνημονιακών νόμων 4024/2011 και  4093/2012 και θα γίνει επανυπολογισμός όλων των μερισμάτων με νέο ποσοστό αναπλήρωσης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό  κανένας συνταξιούχος δε θα  μπορεί να καταφεύγει στα δικαστήρια και να επικαλείται  ότι οι μειώσεις είναι παράνομες. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «μέσω του νέου συντελεστή αναπλήρωσης και της ετήσιας(!) αναπροσαρμογής εξασφαλίζεται η μη δημιουργία ελλειμμάτων και η βιωσιμότητα του ταμείου».

Σύμφωνα με την πιο πάνω εγκύκλιο,τίθεται ηλικιακό όριο για το Χήρο ή Χήρα για να δικαιούται μέρισμα λόγω θανάτου μερισματούχου”. Συγκεκριμένα  δικαιούται , ο Χήρος ή η Χήρα μέρισμα, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55οέτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος δικαιούνται μέρισμα για μια 3ετία  και στη συνέχεια αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα  δε συμπληρώνουν το 52ο έτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου, δικαιούνται μέρισμα μόνο για μια 3ετία».  ·

Παρατίθεται ο νόμος και η εγκύκλιος :

nomo%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85

egk_f80020_oik23619_d15_426_2016

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ