Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Σ

07-02-2018, Ω/19:48

Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη, κρίθηκε ότι αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας η απόφαση που ελήφθη από τις κυβερνήσεις της διετίας 2010 και 2011 για να επιβληθεί Εισφορά Αλληλεγγύης σε Συνταξιούχους που λάμβαναν πάνω από 1.400 ευρώ μικτά κύρια σύνταξη και πάνω από 300 ευρώ επικουρική (σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο). (ν. 3865/2010 από 1.8.2010, άρθρο 44 του ν. 3986/2011)

Η απόφαση του Ε.Σ έχει επίδραση σε περίπου 250.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το δημόσιο, δικαστικούς και ένστολους.

Πιλοτικές δίκες διεξήχθησαν και για τις λοιπές μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις του Δημοσίου, για τις οποίες δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις. Η συγκεκριμένη ένσταση αφορούσε τέως δικαστικό λειτουργό που αμειβόταν με ειδικό μισθολόγιο. Αντίστοιχη πιλοτική δίκη για στρατιωτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου έγινε κατά τη δικάσιμο της 5.1.2015, επί της οποίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Αναμένεται, όμως,  ότι η κρίση θα είναι όμοια με αυτήν της  παραπάνω απόφασης του Ε.Σ.

Όσοι έχουν ασκήσει ένσταση ή αγωγή  ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά, αφού εκδικαστούν οι διεκδικήσεις από τα αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή ένσταση και δεν δικαιούνται αναδρομικά, δικαιούνται να ζητήσουν την παύση της παρακράτησης της Ε.Α.Σ. από την 8.2.2017 και εφεξής. Ωστόσο, επειδή δεν διαφαίνεται ότι θα αποφασισθεί άμεσα η παύση της παρακράτησης, θα χρειαστεί:

(i) Είτε να υποβληθεί στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτηση ( κατέβασέ την παρακάτω)  για την παύση της παρακράτησης από εδώ και πέρα της Ε.Α.Σ. και στη συνέχεια μέσα σε εξήντα ημέρες από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής η σχετική αίτηση  καλό θα ήταν να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής (Κ.Ε.Π)  και  να σταλεί με συστημένη επιστολή.

(ii) Είτε να ασκηθεί αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ