Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

26-01-2024, Ω/19:50΄

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης – παραλαβής της αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και στην κληρονομιά που θα αφήσει σε αυτό το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, του οποίου οι διαδικασίες, όπως είπε, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος της επόμενης ημέρας, επισήμανε ότι στους δικούς τους ώμους πέφτει η πολύ μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων αυτών των νέων τεχνολογιών και προμηθειών.

Ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, στρατηγό εν αποστρατεία, Γιώργο Πουρναρά, τόνισε ότι αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, «που απαιτεί μέγιστη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου το Σώμα να είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τού σήμερα, να είναι έτοιμο να αναλάβει τις αποστολές τού αύριο και να έχει τη δυνατότητα να προετοιμάζεται για το μέλλον με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα».

«Οι σημερινές συνθήκες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διακλαδικής συνεργασίας και επιχειρησιακή δράσης ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα, υπεύθυνα και με συνέπεια στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Ό,τι θετικό έχει καταγραφεί, θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία από την οποία αρχίζουμε τη νέα προσπάθειά μας», επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε ότι «αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Σώματος».

«Η υλοποίηση των στόχων μας το επόμενο διάστημα θα είναι βασισμένη στη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Γνωρίζω καλά ότι ο σημερινός καταιγισμός των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα απαιτεί ένα Σώμα που θα προηγείται των γεγονότων. Για αυτό θα στοχεύσουμε στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης ως κομβικό σημείο της μέγιστης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αλλά και στην αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων και μέσων, ώστε να ενισχυθούν ποσοτικά και ποιοτικά όλες οι επιχειρησιακές μας μονάδες. Παραμένει σταθερή μας αξία και δόγμα η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Σώματος στην κοινωνία των πολιτών», επισήμανε ο νέος αρχηγός του ΠΣ.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, στρατηγός εν αποστρατεία, Γιώργος Πουρναράς είπε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια παραδίδω την αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος, ύστερα από έναν χρόνο στη θέση αυτή και 33 συναπτά έτη από την εισαγωγή μου στη σχολή των Πυροσβεστών. Σήμερα ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του, γεμάτο γνώσεις πλούσιες εμπειρίες, μοναδικές συγκινήσεις ευχάριστες και δύσκολες στιγμές όλες συνυφασμένες με το πυροσβεστικό επάγγελμα. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που υπήρξα μέλος της μεγάλης αυτής οικογένειας και τελικά αξιώθηκα να ηγηθώ ενός Σώματος με τεράστια κοινωνική προσφορά και ενός προσωπικού που διακρίνεται για τον επαγγελματισμό, την άρτια κατάσταση κυρίως δε την αυταπάρνηση και την αγάπη στον συνάνθρωπο», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι ο υπηρεσιακός του βίος στηρίχθηκε στους πυλώνες της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, του φυσικού πλούτου «με προμετωπίδα την αγάπη, τη βοήθεια και το σεβασμό προς τον συνάδελφο».

Ο κ. Πουρναράς ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, τους άμεσους συνεργάτες του καθώς και στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και άλλων σωμάτων ασφαλείας, ενώ απηύθυνε ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ιδιαίτερα ύστερα από την «περσινή δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη δυσκολότερη ίσως των τελευταίων ετών». Τέλος, ευχήθηκε στον νέο αρχηγό του ΠΣ, μία «θητεία παραγωγική αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων του σώματος και της κοινωνίας».

«Αποχωρώ υποκλινόμενος ευλαβικά και αποδίδοντας φόρο τιμής στην μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος», κατέληξε ο κ. Πουρναράς.

Παίρνοντας το λόγο ο  υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους και τις υπηρεσίες τους τον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Μάριο Αποστολίδη, τον επιτελάρχη, αντιστράτηγο Χρήστο Λάμπρη, καθώς και τους συντονιστές Επιχειρήσεων Μακεδονίας- Θράκης, αντιστράτηγο Δημήτριο Καρασσαβίδη και Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αντιστράτηγο Δημήτριο Κοντογιάννη και απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία είπε:

«Εύχομαι καλή επιτυχία στον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, και στους αντιστράτηγους που απαρτίζουν το ανανεωμένο επιτελείο τον υπαρχηγό, αντιστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη, τον επιτελάρχη, αντιστράτηγο Αθανάσιο Μπαλάφα και τους επιθεωρητές Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγο Ευάγγελο Φαλάρα και Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα) …  Στο πρόσωπο τους συντελείται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος… Η νέα ηγεσία καλείται να δώσει τις επερχόμενες μάχες βασιζόμενη σε μια νέα φιλοσοφία Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης σε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο που επενδύει στην πρόληψη, καθώς και στην ενδυνάμωση, ενίσχυση και υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος…Για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία δε νοείται τίποτα λιγότερο από το καλύτερο…Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, προστατεύουμε το περιβάλλον, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή».

Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης γιατί αφορά τη σωστή πρόγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση σε σχέση με τις ανθρώπινες ζωές. Οι προκλήσεις ήταν, είναι και θα είναι μεγάλες. Απαιτείται από εσάς ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά που συνάδει με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ζητείται από εσάς να προσομοιάσετε στους καλύτερους των καλυτέρων που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και να συμπαρασύρετε με την ορμή σας, τα νιάτα σας και την αποφασιστικότητά σας κι αυτούς που για κάποιους λόγους έμειναν πίσω στην προηγούμενη εποχή. Για το Πυροσβεστικό Σώμα και για την Πολιτική Προστασία δεν νοείται τίποτε λιγότερο από το καλύτερο».

Όπως σημείωσε, «η κλιματική κρίση και οι προκλήσεις της είναι εδώ και είναι διαρκώς παρούσες. Γι’ αυτό υλοποιούμε το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας “ΑΙΓΙΣ” συνολικού κόστους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να μας προσφέρει άνευ προηγουμένου δυνατότητες.

«Θα ενισχυθούν πλήρως, 100%, οι επιχειρησιακές μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα ενισχυθεί το κομμάτι του εθελοντισμού. Όλες οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι καίριες και σημαντικές για εμάς και πρέπει να είναι στο επίπεδο αυτό το οποίο βάζει ο πήχης της ένδοξης ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν όλο τους το είναι σε μία πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται μπροστά μας. Υπέρτατη υποχρέωση, καθήκον για εμάς, είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Γι’ αυτό αναβαθμίστηκε μία γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έγινε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και δόθηκαν όλα αυτά τα κονδύλια, και οι δυνατότητες και οι προσλήψεις, ούτως ώστε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα της νέας εποχής», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ επισήμανε ότι μέσα σε 4 μήνες προκήρυξαν έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, του οποίου κεντρικοί άξονες είναι η πρόληψη, ο συντονισμός και η επιχειρησιακή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. «Κάναμε πράξη αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε, προσφέροντας 990 στελέχη στο Πυροσβεστικό Σώμα, είτε μέσα από τις σχολές μας είτε μέσα από τις ΕΜΟΔΕ. Θυμίζω τη σύσταση 10 νέων μονάδων δασοκομάντος στην επικράτεια», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ προσέθεσε ότι το νέο επιτελείο του ΠΣ καλείται να ανταποκριθεί, να υπηρετήσει και να ανταπεξέλθει στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, και στα μεγάλα ζητούμενα της εποχής.

«Είναι προφανές ότι όλα τα προηγούμενα θα αλλάξουν τη φιλοσοφία στην Πολιτική Προστασία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο βασίζεται στον σύγχρονο εξοπλισμό και στην υψηλή τεχνολογία, «χωρίς να παραγνωρίζουμε ποτέ ότι η ψυχή και η καρδιά του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι πυροσβέστες μας, είναι οι αξιωματικοί μας». Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών του Πυροσβεστικού Σώματος. «Η κληρονομιά του προγράμματος ΑΙΓΙΣ θα είναι στα χέρια σας, στο Πυροσβεστικό Σώμα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, στο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνονται 5 καίρια έργα υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία «θα μάθει να πορεύεται η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, τα επόμενα χρόνια».

Τα έργα αυτά θα είναι:

  1. Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Πρόληψης.
  2. Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.
  3. Δίκτυο αισθητήρων και συστήματα πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  4. Αναβάθμιση και επέκταση λειτουργικότητας του 112, που αποδεδειγμένα σώζει ζωές. Νέες τεχνολογίες και νέες δυναμικότητες προστίθενται στο εν λόγω σύστημα.
  5. Σύγχρονο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας.

«Μιλώντας με τους αξιωματικούς, πρώην και νυν, του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι αδήριτη ανάγκη πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα να αποκτήσει σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες ασύρματης επικοινωνίας. Για όλα αυτά, η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουν πίσω το κομμάτι της αντιμετώπισης.

«Με μέριμνα του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ και έγκρισή του, προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες στο ΑΙΓΙΣ για την προμήθεια νέων αεροσκαφών για το ΠΣ, νέων ελικοπτέρων για το ΠΣ, πυροσβεστικών οχημάτων και drones, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να διαθέτει επάρκεια εναέριων και επίγειων μέσων τελευταίας τεχνολογίας. Η προμήθεια όλων των ανωτέρω καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Αθανάσιος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Γραμματέας του τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Χάλαρης ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Α Αθηνών Αθανάσιος Χαλκιάς ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο. Σπαρτιάτες, ο βουλευτής Α Ανατολικής Αττικής Τάσος Οικονομόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου K.O. ΝΙΚΗΣη Αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος ΠΝ Χρήστος Σασιάκος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ , ο Υποστράτηγος Ιωάννης Ανδριώτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ Υποναύαρχος Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος Σπυρίδων Αρβανίτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Υποστράτηγος Παναγιώτης Καλίτσας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛΑΣ, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του  Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητής Υποστήριξης, Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο  Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη), Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργανάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων (Κέρκυρα, Λευκάδα, Παξοί), Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Χρήστος Πλατάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγος Γεώργιος Τσικαλάς, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Κοσμίδης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης, Διοικητές Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Διευθυντές Διευθύνσεων Α.Π.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ένωσης αποστράτων του Π.Σ., εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, Εθελοντές του Π.Σ., καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών.

Την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.ΑΠ.Σ) εκπροσώπησε το μέλος της Ε.Ε Θύμιος Τσούνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ