Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


11-04-2024, Ω/13:55′

Και μέσα σ’ όλη την καθημερινότητα, μας διέφυγε πως την περασμένη Δευτέρα ήταν η παγκόσμια ημέρα Ρομά. Όχι επετειακά αλλά αναγνωρίζοντας τη σημασία της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία ισότητας και ανθρωπισμού, σας παραθέτουμε ένα άρθρο από τον πρώτο Ρομά στην Ελλάδα, τον Παναγιώτη Χαρίτο:

8 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Ρομά

«Ο πατέρας μου με ώθησε να σπουδάσω. Ήθελε να γίνει γιατρός και δεν είχε τα χρήματα να σπουδάσει και έτσι αποφάσισε να βοηθήσει εμένα να ολοκληρώσω το όνειρο αυτό. Όλη η οικογένεια ήταν δίπλα μου»
«Τα εμπόδια που είχα ήταν πολλά και από την ελληνική κοινωνία και από την τσιγγάνικη κοινότητα. Η οικογένειά μου κι εγώ σπάσαμε την “τσιγγάνικη επιταγή” που λέει ότι το παιδί πρέπει να παντρευτεί από νεαρή ηλικία, σπάσαμε και τη δεύτερη, που λέει ότι το παιδί πρέπει να πάει μέχρι το δημοτικό».
Ο Παναγιώτης Χαρίτος είναι ο πρώτος Ρομά στην Ελλάδα που αποφοίτησε από πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει ακαδημαϊκή διάκριση για την ερευνητική του ικανότητα.
«Εμείς ήμασταν από την απέναντι πλευρά, πήγαμε κόντρα στις νοοτροπίες των παππούδων μας, πήγαμε κόντρα στις τσιγγάνικες αρχές και αξίες και τα πρότυπα της τσιγγάνικης κοινότητας, που θέλουν το παιδί να γίνει εργάτης γης ή μανάβης πλανόδιος και κάναμε κάτι διαφορετικό.
Ακολουθήσαμε τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας ως Έλληνες πολίτες κι ακολουθήσαμε την εκπαιδευτική οδό των πανελλήνιων εξετάσεων και καταφέραμε να εισαχθούμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Με αφορμή την 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, θυμόμαστε αυτή την όμορφη ιστορία.
Παναγιώτης Χαρίτος , Ρομά.

www.reader.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ