Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

OXI ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

06-11-2018,Ω/23:50΄

Με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε συνταξιούχο για τις περικοπές στις συντάξεις του, μεταξύ αυτών και από την κατάργηση των δώρων (13η και 14η σύνταξη), η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής  και ψεύτικων προσδοκιών. Πλην, όμως, υπάρχουν και κάποιοι που αρνούνται να τους «ταΐζουν κουτόχορτο». Όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν την επιστροφή της 13ης σύνταξης. Βέβαια οι συνταξιούχοι ποτέ δεν την είδαν. Αντί αυτής «βάφτισε» η κυβέρνηση το κουτσουρεμένο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ως επιστροφή της 13ης σύνταξης. Το ίδιο κλίμα, προσμονής και αναμονής, επιδιώκει να καλλιεργήσει και σήμερα, με το προεκλογικό τρυκ της  μη περικοπής των συντάξεων (αναβολή ή κατάργηση του επανυπολογισμού των συντάξεων με ψαλίδισμα των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών), επικαλούμενη το «τέλος των μνημονίων» και της «εποπτείας» από τους «δανειστές».

Η κυβέρνηση, ακόμη μια φορά προσπαθεί «να θολώσει τα νερά» παίζοντας  παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που οι συντάξεις του καρατομήθηκαν  ανελέητα  απ’ αυτή και τις  προηγούμενες  κυβερνήσεις. Είναι ντροπή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος να δηλώνει πως η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ για τα αναδρομικά», ενώ  εδώ και σαράντα μέρες περίπου έχει ασκήσει έφεση ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση! Την ίδια στιγμή, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, υπόσχεται «δικαίωση» στους συνταξιούχους εάν το ΣτΕ αποφασίσει εκ νέου ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές ανεξάρτητα από το αν θα κάνουν αιτήσεις μη παραγραφής, προσφύγουν ή όχι στα δικαστήρια. Από την άλλη προαναγγέλλει με βεβαιότητα ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θα καταπέσει στο ΣτΕ και, επομένως, κανένα θέμα επιστροφών και κατάργησης των περικοπών δεν υπάρχει.  Ακόμα όμως κι αν υπάρξει, ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα κινηθεί «στα όρια του δημοσιονομικού χώρου», που με άλλα λόγια σημαίνει ότι κάποιοι λίγοι (που έχουν προσφύγει πριν το νόμο Κατρούγκαλου[ν.4387/2016]) θα πάρουν κάποια μικρά ποσά και ότι το παραμύθι θα τελειώσει.

Δύο λόγια τώρα, για την προσφυγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά της πρωτόδικης απόφασης, όπου αντιγράφει όλα τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζαν τις περικοπές. Η κυβέρνηση επικαλείται και αυτή  «λόγους δημοσίου συμφέροντος», που όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην πρόσφατη έφεση, «στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του…». Δηλαδή, η κυβέρνηση πρόκειται να μας…τρελάνει χωρίς τον παραμικρό αστεϊσμό : ισχυρίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις έγιναν για το συμφέρον των συνταξιούχων, όπως και όλων των «πολιτών»! Μάλιστα, στην ίδια έφεση, δίπλα στις περικοπές των συντάξεων, απαριθμεί και τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στη φορολογία, οι οποίες και αυτές – σύμφωνα με το σκεπτικό της έφεσης – ήταν «προς το συμφέρον των πολιτών».

Επίσης, ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης ανάμεσα στα άλλα είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφεσιβάλουμε τις πρωτόδικες αποφάσεις, διότι ξεφεύγουν από το δεσμευτικό πλαίσιο του ΣτΕ, άρα και το ΣτΕ -αλλά και το Εφετείο πρώτα- καλείται να σκεφτεί αν θα έβγαζε πραγματικά την ίδια απόφαση με τον όρο ότι θα ισχύσει για όλους» καθώς «αν ισχύσει για όλους, το 16,2% του Α.Ε.Π δεν πρόκειται να τηρηθεί, επομένως θα εκτοξευθεί, επομένως θα παραβιαστεί το πρώτο μνημόνιο, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό και θα βρεθεί σε μια αντίφαση και αντίθεση με τον εαυτό του το Ανώτατο δικαστήριο». [Ποιος είπε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση και δεν υπαγορεύει η τελευταία στους δικαστές τους…μύχιους πόθους της;]

Αλήθεια τι εμπαιγμός για τo συνταξιούχο!!! Η ίδια κυβέρνηση που αναθεμάτιζε το σκληρό μνημονιακό  πλαίσιο και που υποσχόταν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα όταν τελειώσουν τα μνημόνια, υποστηρίζει με σθένος το μνημονιακό πλαίσιο των περικοπών, αγνοώντας τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων όταν δεν τη συμφέρει. (Δεν είναι πρωτόγνωρο. Αναμένουμε ακόμη το 50% από τις αποφάσεις του ΣτΕ) Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη ψήφιση του ν.  4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές, τις νομιμοποίησε και τις εφαρμόζει απρόσκοπτα για όλους τους παλιούς συνταξιούχους. Γι’ αυτό με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων καταδίκασε όλους τους νέους συνταξιούχους σε συντάξεις φτωχοκομείου. Διαμόρφωσε, έτσι, έναν πραγματικό μεσαίωνα για το Ασφαλιστικό για τα τουλάχιστον πενήντα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και στο Ασφαλιστικό.

Γίνεται φανερό πλέον ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν πια «καλύτερες μέρες» από το ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά ούτε και από την πολιτική των προκατόχων του ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ  ούτε και από τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν από κοινού το 3ο μνημόνιο και  όχι μόνο συμφώνησαν στις νέες περικοπές, αλλά όλοι μαζί δεσμεύτηκαν για τη μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ, που έτσι σαφώς καθορίζει την πολιτική τους απέναντι στους συνταξιούχους και στα δικαιώματά τους.

Κοινή πλέον συνισταμένη αποτελεί για τους παραπάνω ότι η ασφάλιση αποτελεί «κόστος» τόσο για τον εργοδότη όσο και για το κράτος που πρέπει να περικοπεί, να μικρύνει, μετατρέποντας ασφάλιση, υγεία, σύνταξη  και Πρόνοια σε ανταποδοτική υπόθεση, ατομική ευθύνη του καθένα, μέσα από ιδιωτικές και όχι κοινωνικές δομές.

Αυτό, όμως, θέλουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι; Εμείς γι΄ αυτό δουλέψαμε τόσα χρόνια; Για να βρισκόμαστε στην τύχη του κάθε καιροσκόπου ιδιώτη που μόνο το κέρδος έχει στο νου του; Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων μπορούν να δουν διέξοδο και λύση μόνο με την πάλη τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές, στη διεκδίκηση αυξήσεων στις συντάξεις, στον αγώνα για ανθρώπινες συντάξεις,  υγεία για όλους μας  με την εγγύηση του κράτους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Οι επιστροφές στα ποσά που παράνομα είχαν παρακρατηθεί για τον κλάδο Υγείας, τις κέρδισαν οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους μέσα από τα συνταξιουχικά τους σωματεία. Η λύση επομένως δεν βρίσκεται μόνο στην αναμονή των δικαστικών αποφάσεων και στην κατάθεση προσφυγών. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κυβερνητική κοροϊδία. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. «Δε χρωστάμε τίποτα, δεν χαρίζουμε τίποτα!». Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν με την Π.Ε.Α.Π.Σ  και  να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με τις συνεργαζόμενες  συνταξιουχικές ενώσεις.

ΤΣΟΥΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ)

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ