Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Ο ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

22-12-2022 / Ω:20:25΄

Ο ψηλότερος άντρας στον κόσμο είχε ύψος 2 μέτρα και 73 εκατοστά! Τον αποκαλούσαν «ευγενικό γίγαντα» και πέθανε 22 χρόνων από μόλυνση στο πόδι.

Ο Ρόμπερτ Γουάντλοου είναι ο ψηλότερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ. Η ζωή του «ευγενικού γίγαντα», όμως, ήταν τραγικά σύντομη και παρότι ήταν γεμάτη χαρές ήταν γεμάτη εξίσου με πολλές δυσκολίες…

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1918, η Αντι Γουάντλοου γέννησε ένα υγιές μωρό 3,9 κιλών. Το όνομα αυτού Ρόμπερτ Πέρσινγκ Γουάντλοοου.

Ο μικρός Ρόμπερτ, άρχισε να μεγαλώνει, όμως, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, μεγάλωνε εξαιρετικά γρήγορα και έπαιρνε εξαιρετικά πολύ ύψος.

Στα πρώτα του γενέθλια, ήταν 45 κιλά, και είχε ύψος ένα μέτρο!Στα 8 του χρόνια, είχε ήδη ξεπεράσει σε ύψος του πατέρα του καθώς το ύψος του έφθανε το 1,5 μ.Στα 13 του έγινε το ψηλότερο αγόρι στον κόσμο. Το ύψος του έφθανε τα 2,25 μέτρα.Οταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, ήταν 2,5 μέτρα.Οι γιατροί διέγνωσαν τον Ρόμπερτ με υπερπλασία της υπόφυσης, πάθηση που προκαλούσε ταχεία και υπερβολική ανάπτυξη. Η πάθηση δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ανωμαλία του επιπέδου των αυξητικών ορμονών στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και λίγο πριν πεθάνει το σώμα του συνέχιζε να αναπτύσσεται!Παρά το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος του, οι γονείς του Ρόμπερτ Γουάντλοου προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή του όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική.

Για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο, δημιουργήθηκε ένα ειδικό γραφείο για αυτόν, ενώ προσπαθούσε να συμμετάσχει κανονικά στο παιχίδι με τους φίλους του και τα αδέλφια του.Λόγω του υπερβολικού ύψους του, είχε χάσει μέρος της αίσθησής του στα πόδια του και δεν ένιωθε τίποτα άλλο παρά ένα ατελείωτο τσούξιμο. Ωστόσο, αν και θα τον βοήθησε πολύ, ποτέ δεν χρησιμοποίησε αναπηρική καρέκλα, προτιμώντας να περπατάει μόνος του

Το 1936 οι αδελφοί Ρίνγκλινγκ εντόπισαν τον Γουάντλοου και αμέσως, σκεπτόμενοι το κέρδος τους, πίστεψαν ότι θα προσέφερε ένα εξαιρετικό θέαμα με ένα νούμερο στο τσίρκο τους, ειδικά μάλιστα, αν τον παρουσίαζαν μαζί με τους νάνους που υπήρχαν ήδη στο θίασό τους. Οι Ρίνγκλινγκ το έκαναν την πρόταση, εκείνος αποδέχθηκε και ο κόσμος συνέρρεε για να δει τον απίστευτα ψηλό άνθρωπο, γνωστό και ως «ουρανοξύστη»…

Το 1938, η Διεθνής Εταιρεία Παπουτσιών πλησίασε τον Γουάντλοου προσφέροντάς του δουλειά. Τον είχαν εντοπίσει σε παράσταση των αδελφών Ρίνγκλινγκ και τον πλησίασαν με σκοπό να τον κάνουν πρόσωπο της εταιρείας τους! Ο Γουάντλοου συμφώνησε, προώθησε την εταιρεία και ως αντάλλαγμα πήρε δωρεάν όλα τα υπερμεγέθη παπούτσια του.

Οι φίλοι του και οι συγγενείς του τον περιέγραφαν ως έναν ήπιο και ευγενικό άνθρωπο στην καθημερινότητά του, εξού και το έτερο παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει «ευγενικός γίγαντας».

Ωστόσο η ζωή του ευγενικού αυτού γίγαντα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Τα σπίτια, οι δημόσιοι χώροι και γενικότερα τα καθημερινά αντικείμενα δεν ήταν φτιαγμένα για έναν άνθρωπο με αυτό το ύψος και συχνά έπρεπε και για τα πιο απλά πράγματα να κάνει ειδικές παραγγελίες.

Επιπλέον, για να περπατά καλά, έπρεπε να τοποθετηθούν ειδικά στηρίγματα στα πόδια του. Αυτά τα στηρίγματα, όμως, που τόσο τον βοηθούσαν στην καθημερινότητά του, έμελλε να γίνουν η αιτία του θανάτου του.

Εξαιτίας του ότι δεν ένιωθε τα πόδια του, δεν αντιλήφθηκε ότι τα στηρίγματα αυτά τρίβονταν επάνω στον αστράγαλό του. Το 1940 σχηματίστηκε ένα απόστημα στον αστράγαλό του, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε επέμβαση. Δυστυχώς, το μεγάλο του ύψος είχε εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του και τελικά υπέκυψε στη μόλυνση.

Στις 15 Ιουλίου 1940, σε ηλικία 22 ετών, ο Ρόμπερτ Γουάντλοου πέθανε στον ύπνο του. 18 μέρες πριν είχε μετρήσει το ύψος του για τελευταία φορά: Εφθανε τα 2,72 μέτρα και το βάρος του τα 223 κιλά.

Σήμερα στη γενέτειρα του «Γίγαντα του Ιλινόις», το Άλτον, υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα στις διαστάσεις του για να θυμίζει πάντα τον ευγενικό συμπατριώτη-σύμβολο.

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ