Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ

20-01-2023, Ω/18:45′

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ!

Έκοψαν το ρεύμα σε σχολείο εν ώρα λειτουργίας! «Προειδοποίηση» διακοπής ρεύματος και σε νηπιαγωγείο στα Γρεβενά.

Στην Άρτα, ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνοντας το κυνικό και σκληρό του πρόσωπο, κατέβασε διακόπτες σε Δημοτικό Σχολείο εν ώρα λειτουργίας! Κι αυτό γιατί ο Δήμος Αρταίων άφησε απλήρωτους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, εργολαβικό συνεργείο για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ έκοψε την ηλεκτροδότηση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αρταίων, από τα μεγαλύτερα της πόλης, με 300 μαθητές, τη Δευτέρα, στο μέσο του σχολικού ωραρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τον δήμο έχει περικοπεί στο 1/3, πολλά είναι τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η ηλεκτροδότηση στο 7ο Δημοτικό αποκαταστάθηκε μετά από ένα τρίωρο και αφού στο ενδιάμεσο υπήρξε πληρωμή των οφειλών.

«Θλίβομαι πραγματικά για την κατάντια της δημοτικής αρχής, μόλις ενημερώθηκα πως η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα διότι ο δήμος δεν φρόντισε να το πληρώσει! Αποτέλεσμα είναι στο σχολείο να μην μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά, η ΔΕΗ είχε ξαναπάει να κόψει το ρεύμα αλλά με τα παρακάλια των δασκάλων και με την παρέμβαση γονέα και μέλους του συλλόγου μας που εργάζεται στην εταιρεία απεφεύχθη η διακοπή!», έγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Στασινός, στο προφίλ του στο facebook.

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας αναφέρει:

«Το γεγονός από μόνο του είναι εξοργιστικό, δεν υπάρχουν λόγια! Με εντολή της ΔΕΗ οι εργολάβοι έκοψαν το ρεύμα στο 7ο Δημοτικό σχολείο Άρτας, σε ώρα μάλιστα λειτουργίας. Οι περσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα ότι δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος στα σχολεία, αποδεικνύονται ένα χοντρό δούλεμα. Η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, πριν και μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που κατατρώει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ένα σχολείο, οδηγούν σε χρέη προς τη ΔΕΗ, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε χιλιάδες οικογένειες, μαθητών μας και εκπαιδευτικών, που απειλούνται με “κατέβασμα του διακόπτη”, και καταδικάζονται στην ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση, χρεωμένοι με ληστρικά τιμολόγια. Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τον Δήμο Αρταίων που απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις…Απέναντι στην αναλγησία της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ΔΕΗ Α.Ε. και των άλλων ιδιωτικών εταιρειών, που κόβουν το ρεύμα μέχρι και σε σχολεία, ακόμη και οι λέξεις ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ, χάνουν πια το νόημά τους! Χώρια που οι εταιρείες χρωστάνε στους δήμους, τα τέλη που εισπράττουν από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση! Το πρόβλημα θα επανέλθει! Το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, που δεν επιτρέπει να έχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Τι άλλο να προσθέσει κανείς; Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Η κατάσταση είναι δραματική. Οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να παγώσουν, δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς κιμωλίες, φωτοτυπικό και άλλα απαραίτητα ή να πέφτουν και να στάζουν ταβάνια, όπως στο Δημοτικό των Κωστακιών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο. Ούτε σε σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
  • Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
  • Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
  • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
  • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι».

Γονείς και εκπαιδευτικοί ωστόσο τονίζουν τον κίνδυνο τα σχολεία να «βυθιστούν» στο σκοτάδι, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός.

«Επίσκεψη» από συνεργείο εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ δέχθηκε μόλις άνοιξε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και το 3ο Νηπιαγωγείο Γρεβενών, λόγω οφειλής 7.000 ευρώ.
Την ώρα που έφτασε το συνεργείο στο νηπιαγωγείο, βρισκόταν εκεί μονάχα η καθαρίστρια, η οποία έκπληκτη ρώτησε εάν θα κοβόταν το ρεύμα και το συνεργείο απάντησε πως αν δεν προχωρήσει σε ρύθμιση η αρμόδια σχολική επιτροπή του δήμου, θα υπάρξει διακοπή.
Να σημειωθεί ότι και στο 1ο Νηπιαγωγείο Γρεβενών είχε πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος το περασμένο καλοκαίρι, κατά την περίοδο των διακοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια σχολική επιτροπή του δήμου Γρεβενών έχει συσσωρεύσει οφειλές στη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ, με την εταιρεία να ζητά 20.000 προκειμένου να γίνει ρύθμιση των οφειλών. Η τελευταία έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου Γρεβενών ύψους 10.000 ευρώ αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» για τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης των σχολικών μονάδων, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα και σε περίοδο που οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευθεί, ενώ οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών έχουν μειωθεί περίπου 50% σε επίπεδο δεκαετίας.

www.E-Eidiseis.gr., www.tvxs.gr., www.902.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ