Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΝΕΡΟ: ΑΛΛΟΙ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΨΑΝΕ!

13-04-2023, Ω/16:35′

Οι πλούσιες ελίτ καταναλώνουν περισσότερο από το δίκαιο μερίδιο νερού, αποκαλύπτει έρευνα

Οι πλούσιες ελίτ υπερκαταναλώνουν νερό για τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο και αφήνουν τους φτωχότερους ανθρώπους χωρίς βασική πρόσβαση σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα.

Οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνουν τις κρίσεις νερού στις πόλεις περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ή την αύξηση του πληθυσμού, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το νερό για πισίνες, κήπους και πλυντήρια αυτοκινήτων, όταν άλλοι στερούνται βασικών μέσων.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και την Ολλανδία εστίασε τη μελέτη της στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, αλλά βρήκε παρόμοια ζητήματα σε 80 πόλεις παγκοσμίως.

Η καθηγήτρια Χάννα Κλοκ, υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι το νερό γίνεται πιο πολύτιμος πόρος στις μεγάλες πόλεις, αλλά έχουμε δείξει ότι η κοινωνική ανισότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φτωχότερους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

«Περισσότερες από 80 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν υποφέρει από έλλειψη νερού λόγω ξηρασίας και μη βιώσιμης χρήσης νερού τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι αυτή η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται σε πολλά μέρη του κόσμου», συμπλήρωσε.

Οι αστικές ελίτ και τα νοικοκυριά ανώτερου μεσαίου εισοδήματος αποτελούν λιγότερο από το 14% του πληθυσμού του Κέιπ Τάουν, αλλά χρησιμοποιούν περισσότερο από το ήμισυ του νερού της πόλης, ενώ τα άτυπα νοικοκυριά και τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 62% του πληθυσμού, αλλά χρησιμοποιούν μόνο το 27% του νερού.

Η παρούσα μελέτη διεξήχθη από τη Δρ Ελίζα Σαβέλλι του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

ΠΗΓΗ: The Independent

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ