Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΔΩΝΗ

02-05-2024, Ω/11:55′

Ήδη τα “χαράτσια” ξεκίνησαν από σήμερα!!! 

Και ο πιο καλοπροαίρετος απέναντι στην κυβέρνηση κάτοικος αυτής της χώρας δεν αμφιβάλλει πλέον για τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά τα δημόσια αγαθά. Αντί να λάβουν το μήνυμα και το δίδαγμα για περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ), ανάγκη που εμφατικά κατέδειξε η περίοδος της πανδημίας, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας σε αγαστή συνεργασία με τους ευνοούμενους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και όσους «λυμαίνονται» τον πολύπαθο αυτό χώρο «τράβηξαν ξανά προς τη δόξα» ανοίγοντας μεθοδικά και με «χειρουργικό» τρόπο την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη που ψηφίστηκε και έγινε πλέον νόμος, με τον παρελκυστικό τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», βάλλει περαιτέρω το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης ένας καρκινοπαθής ασθενής αυτοκτονούσε επειδή δεν άντεξε να περιμένει στην αναμονή για τις εξετάσεις και τα αναγκαία φάρμακα που απαιτούσε η βαριά κατάσταση της υγείας του. Αντί τέτοια περιστατικά να ευαισθητοποιήσουν τους κυβερνώντες να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους, εκείνοι κουνούν το δάχτυλο με μόνιμη επωδό τα δημοσιονομικά περιθώρια, την ίδια στιγμή που σκανδαλωδώς αρνούνται να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

Και για του λόγου το αληθές, στο άρθρο 24 με τίτλο «Εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς – Τροποποίηση περ. 12 υποπαρ. IB. 2 παρ. ΙΒ άρθρου πρώτου ν. 4093/2012 και προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 25 ν. 4549/2018» ιδού το νέο χαράτσι του «νεομνημονιακού» υπουργού Υγείας: επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με ένα και τρία ευρώ αντίστοιχα ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις βιολογικών υλικών και απεικονιστικές εξετάσεις αντίστοιχα, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Σε μια χώρα, δηλαδή, που «πρωτεύει» στην ιδιωτική δαπάνη εντός ΕΕ, κρίνεται σκόπιμο οι ασφαλισμένοι να επιβαρυνθούν κι άλλο εν μέσω ανεξέλεγκτης ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματα και φτωχοποιεί τους πολίτες.

Και δεν σταματά εκεί, αφού στο άρθρο 48 που έχει τίτλο «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς» έρχεται να επιβάλει άλλο ένα «νεομνημονιακό» χαράτσι πέντε ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, ποσό το οποίο φυσικά θα επιβαρύνει τον πολίτη και ιδίως τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Και πώς να μην είναι αντιλαϊκά τα χαράτσια όταν τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος των υψηλών τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και από τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και ύδρευσης, που όλα έχουν παραχωρηθεί ή παραχωρούνται στην ανεξέλεγκτη αγορά, της οποίας το ρυθμιστικό χέρι είναι πραγματικά αόρατο.

Ο Αδ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής κόμπαζε ότι θα έφερνε στο νέο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία γιατροί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Μυκόνου, όπου υπάρχει υποστελέχωση επειδή δεν φτάνουν οι μισθοί του δημοσίου. Και αντί να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών, βρήκε τη μαγική λύση με τα ιδιωτικά ιατρεία, που “συνεπέστατα” φέρνει ο νέος νόμος.
Δηλαδή, αντί να ενισχυθεί το ΕΣΥ με καλά αμειβόμενους γιατρούς και υγειονομικούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανοίγεται μια νέα κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ότι τέλος πάντων απ’ αυτό απέμεινε.

documentonews.gr

Παρατίθεται η Υπουργική Απόφαση

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

O Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων».

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ για κάθε σκεύασμα.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».

Ανατρέξτε στον ψηφισθέντα νόμο:

Νόμος 5102_2024 – ΦΕΚ Α 55_13.04.2024

Πηγή: αντλήθηκαν στοιχεια από το documentonews.gr 

 

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ