15-06-2023, Ω/18:30′
Καλαμάτα: Συγκλονιστική η αλληλεγγύη
Ένα τεράστιο «γιατί;», που συνοδευόταν από τα βασανιστικά ερωτήματα «πόσοι τελικά να ήταν μέσα στο πλοίο;», «πού ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά;», «θα μπορούσαν να έχουν σωθεί;»,
κυριαρχούσε χθες στα χείλη του απλού κόσμου στην Καλαμάτα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, από την ανείπωτη τραγωδία με θύματα δεκάδες κατατρεγμένους από διάφορες χώρες, που στην προσπάθειά τους να ζήσουν ανθρώπινα, έπεσαν για άλλη μια φορά θύματα των αντιμεταναστευτικών μηχανισμών της ΕΕ, της πολιτικής που ακολουθούν τα κράτη – μέλη της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ο λαός της Καλαμάτας συγκλονίστηκε από τα τραγικά γεγονότα. Η αγωνία ήταν εμφανής στα πρόσωπα απλού λαϊκού κόσμου, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα γεγονότα, και ιδιαίτερα από την είδηση των δεκάδων νεκρών και των αμέτρητων αγνοούμενων.
Όσο οι ώρες περνούσαν και άρχισαν να καταφτάνουν στην πόλη οι πρώτοι επιζώντες αλλά και να γίνεται γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας, τόσο πιο πολύς απλός κόσμος άρχισε ταυτόχρονα να συρρέει στο λιμάνι, προκειμένου με ό,τι μπορούσε ο καθένας να βοηθήσει, την ώρα που όμως πολλαπλασιάζονταν τα ερωτήματα και η αγωνία….

Σοκ, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν οι αριθμοί που ακούστηκαν και από διασωθέντες, ότι στο πλοίο μπορεί να επέβαιναν έως και 750 άτομα, με τα γυναικόπαιδα να είναι κλεισμένα στα αμπάρια, ενώ ακούγονταν κραυγές κόσμου όταν το πλοίο αναποδογύρισε.
Μέχρι αργά το απόγευμα οι νεκροί που είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα έφταναν τους 79, όμως κανείς δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι είναι μόνο τόσοι… Συγκλονίζει επίσης η ενημέρωση που δόθηκε από το Νοσοκομείο ότι ήταν «βροχή» τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από την Αίγυπτο αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, με κόσμο που έστελνε ονόματα και φωτογραφίες αγνοούμενων, που ρωτούσε για συγκεκριμένα ονόματα παιδιών, ρωτώντας αν νοσηλεύονταν, δείγμα ότι κάποιοι τα περίμεναν.
Τα γεγονότα «πάγωσαν» την Καλαμάτα. Η πόλη δεν είχε γνωρίσει ποτέ παρόμοιο περιστατικό, με τόσους νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων, παρά το γεγονός ότι έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στο παρελθόν κατατρεγμένους μετανάστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι βρίσκονται να θαλασσοπνίγονται στα νερά της Μεσογείου (τελευταία μάλιστα ήταν 180 άτομα τον Οκτώβρη). Αυτό γιατί το λιμάνι της αποτελεί ουσιαστικά «διαμετακομιστικό σταθμό» προς άλλα κέντρα.
Όπως και άλλες φορές, έτσι και χθες απλός λαϊκός κόσμος, εργατικά συνδικάτα και άλλοι λαϊκοί φορείς έτρεξαν να βοηθήσουν. Κρατώντας σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, τρόφιμα κ.ά., κόσμος έτρεξε να συνδράμει την επιχείρηση που στήθηκε.
«Η λαϊκή αντίδραση για ακόμα μια φορά ήταν συγκλονιστική», μας λέει φούρναρης που έχει το κατάστημά του στο λιμάνι, προσθέτοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει γίνει και στο παρελθόν να έρχονται μετανάστες και ο απλός κόσμος αμέσως να ανταποκρίνεται, όμως αυτό που ζήσαμε αυτήν τη φορά ήταν και ένα τεράστιο “γιατί;”, αφού η είδηση για τους δεκάδες νεκρούς και τους άγνωστου αριθμού αγνοούμενους μας σόκαρε όλους».
Ο ίδιος μετέφερε αμέσως στο λιμάνι τρόφιμα, χυμούς και άλλα αναγκαία, καλώντας τους συναδέλφους του να συνεισφέρουν, ενώ αντίστοιχα λειτούργησαν και πολλοί άλλοι, που από στόμα σε στόμα μετέφεραν τις ειδήσεις αλλά και την ανάγκη για βοήθεια.
Οι εικόνες, και κυρίως η σκέψη για την τύχη όλων των ναυαγών, όπως ήταν φυσικό δημιούργησαν θλίψη, σκεπτικότητα αλλά και οργή για να μη συμβούν ξανά παρόμοια συμβάντα, να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για τα προδιαγεγραμμένα αυτά εγκλήματα. Ήταν άλλωστε το κύριο και μόνο θέμα που συζητούσε χθες όλη η πόλη σε κάθε γωνιά της.
