Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ο νόμος που παρουσίασε η κυβέρνηση ως «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης – Μεταρρύθμιση φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», με την επιφύλαξη των όποιων αλλαγών προς το χειρότερο μιας και τα μέτρα του δεν είναι αποδεκτά, ως λίγα, από το κουαρτέτο, έχει τελικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του νόμου – λαιμητόμου στην κοινωνική ασφάλιση.

  Ακουμπά σε όλους και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Ασφάλιση, όπου η κοινωνική συμμετοχή του κράτους αλλά και του εργοδότη περιορίζεται δραστικά, δίνοντας τη σκυτάλη στην ιδιωτική Ασφάλισης μετασχηματίζοντας το χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνική σε ιδιωτική. Σύμφωνα με διάταξη (παράγρ. 1α του άρθρου 4) τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

   Στους νέους συνταξιούχους επιφυλάσσει ακόμα μικρότερες συντάξεις αφού πλέον θα υπολογίζονται με μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης και με βάση το μισθό που λάμβαναν σε όλο τον εργασιακό βίο τους.

   Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ανεργίας μέχρι σήμερα αυτοί που έπαιρναν κατώτερη σύνταξη κατοχύρωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης, με πενιχρές αποδοχές. Από τη ψήφιση, όμως, του νομοσχεδίου οι μελλοντικοί συνταξιούχοι με 15 χρόνια Ασφάλισης, θα πρέπει να ζήσουν με 346 ευρώ εθνική σύνταξη και κάποια ψίχουλα από την ανταποδοτική, ποσό μικρότερο και από αυτά τα 486 ευρώ κατώτερη σύνταξη που χορηγούσε το ΙΚΑ!

  Επαληθεύονται οι μειώσεις στις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, όσο και σε εκείνες που αποδίδονται τώρα, παρά την παράλληλη αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για την επικούρηση. Αν δεν ενσωματωθούν οι αυξήσεις των εισφορών στο τελικό νομοσχέδιο, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και θα πλησιάζουν στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης.

   Οι παλιοί συνταξιούχοι που κατάφεραν με χίλιους κόπους να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη αφού την είδαν να μπαίνει στο κρεβάτι του … «Προκρούστη» 11 φορές στο πρόσφατο παρελθόν, θα ξαναδούν το …έργο με μια ακόμα μείωση το 2018 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και ας λέει η κυβέρνηση ότι κατοχυρώνονται με τη θέσπιση της «προσωπικής διαφοράς».

   Για όποιον περιμένει… αύξηση με την καλυτέρευση των δεικτών της οικονομίας υπάρχει και … αντίδοτο!!! Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η διάταξη ότι, σε παροχές και συντάξεις, η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ. 

   Ως πυροσβέστες έχουμε μάθει να ζούμε με κινδύνους και ατυχήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά διατάξεων που στην ουσία καταργούν την 15ετία, για όσους έπαιρναν  σύνταξη εξαιτίας κάποιας αναπηρίας.

   Με το νομοσχέδιο, διαλύεται η επικουρική Ασφάλιση και η κυβέρνηση βάζει στο χέρι όσα αποθεματικά έχουν απομείνει, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων σε έναν μοναδικό φορέα, περιορίζεται η κρατική χρηματοδότηση ενώ παράλληλα αυξάνονται υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές σε μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων (αγρότες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι).

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται παρακάτω ενδεικτικά κάποιες από τις διατάξεις που μας αφορούν :

  • Νέες περικοπές σε συντάξεις που ως άθροισμα ξεπερνούν τα 1.150 ευρώ (μεικτά 1.300 ευρώ) και εξαφάνιση των επικουρικών. Και αυτό είναι το καλό σενάριο με δεδομένη την αποδοχή από το κουαρτέτο των αυξήσεων των εισφορών εργαζομένων – εργοδοτών για μια εξαετία. Οι μειώσεις υπολογίζονται πάνω στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, πριν από την επιβολή των περικοπών που ξεκίνησαν το 2010 (περιλαμβάνονται στο άθροισμα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στις κύριες υπέρ ΑΚΑΓΕ, περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και η ειδική εισφορά συνταξιούχων από τις επικουρικές από 3% έως 10% ακόμα και η εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη).
  • Οι νέες περικοπές στις υφιστάμενες επικουρικές  και οι μειώσεις στις νέες μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού είναι μόνιμες. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα (των Ταμείων), το αποτέλεσμα θα προκύπτει αρνητικό». Με δεδομένη τη μη κρατική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων επανέρχεται  στην πράξη η εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» Αλλά μόνιμες θα είναι και οι περικοπές των συντάξεων αφού το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνταξιούχων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ, δέσμευση που ρητά επαναλαμβάνει ο νόμος, όπως και στο 1ο μνημόνιο και το σχετικό εφαρμοστικό νόμο.
  • Οι περικοπές των συνταξιούχων επεκτείνονται μέσω του επανυπολογισμού των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αλλά και των εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα, από τα τέλη του 2013. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα με την υιοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού τους μετά την ισχύ του νόμου. Ειδικότερα για τα Μετοχικά Ταμεία απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προβλέπεται και «αναπροσαρμογή τους», δηλαδή μείωσή τους, αναδρομικά από την αρχή του 2016! Επιπλέον, και οι παροχές σε χρήμα θα δεχτούν και νέα μείωση, καθώς μετά την ενοποίηση των Ταμείων και κλάδων παροχών σε χρήμα στο ΕΤΕΑ, δημιουργείται ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, το ΕΤΕΑΕΠ και αναμένεται η έκδοση νέου κανονισμού παροχών, που αναμένεται λειτουργήσει και εδώ αφαιρετικά ως περιστολή δαπανών.
  • Όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται θα δουν μείωση κατά 60% της σύνταξής τους , ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια. Περικοπές θα επιβληθούν και μέσω της συμπίεσης των ανώτερων πλαφόν στις συντάξεις, που πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 2.304 ευρώ μεικτά, από 2.773 ευρώ όταν πρόκειται για μια σύνταξη.
  • Με το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική), οδηγούμαστε σε μικρότερες από αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα η Εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, μετά από 20 χρόνια Ασφάλισης (6.000 ένσημα). Για κάθε έτος λιγότερο των 20 ετών Ασφάλισης, θα μειώνεται κατά 2% και ορίζεται στα 346 ευρώ στην περίπτωση της 15ετίας. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος με 15 χρόνια εργασίας ΔΕΝ κατοχυρώνει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην περίπτωση αναπηρίας θα δίνεται ολόκληρη μόνο με ποσοστό άνω του 80% ενώ η μισή με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99%, και με 25% μείωση στην περίπτωση αναπηρίας από 67% έως 79,99%. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΄Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ!!!

Ακόμη η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος διαμονής στη χώρα μας μικρότερο των 40 ετών, από το 15ο έτος και μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά και στην περίπτωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κατά 1/200 για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης πριν το τυπικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης, θα δίνεται μόνο μια εθνική σύνταξη στην περίπτωση θεμελίωσης δύο κύριων συντάξεων. (Τα συμπεράσματα …δικά σας)

Με το νέο σύστημα, εθνική και ανταποδοτική σύνταξη θα δίνουν αθροιστικά στη 15ετία σύνταξη από 10% έως και 15% μικρότερη σε σχέση με τα σημερινά κατώτερα όρια (486 ευρώ για το ΙΚΑ). [καταργούνται τα κατώτερα όρια σύνταξης].

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ!!! Οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις περιπτώσεις με περισσότερα χρόνια, με μεγαλύτερες αποδοχές και εισοδήματα, αφού το ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων θα είναι ακόμα μικρότερο.

Ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου, ήτοι μικρότερος σύμφωνα με εκτιμήσεις από 25% έως και 30% σε σχέση με σήμερα. Τα ποσοστά αναπλήρωσης περιορίζονται για κάθε χρόνο Ασφάλισης, από το 2% με το παλιό σύστημα, στο 0,77% έως και 2% στο νέο σύστημα. Έτσι, για τα 20 χρόνια Ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 16,77% από το 40% με το ισχύον σύστημα, για τα 30 χρόνια Ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται στο 26,37% από το 60%, στην περίπτωση 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης γίνεται 33,81%, από το 70% και στην περίπτωση 40ετίας περιορίζεται στο 42,8% από το 80% με το ισχύον.

Συνάδελφοι απόμαχοι της δουλειάς Πυροσβέστες, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί (Ε.Δ), αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήσουμε να μας κατακρεουργήσει. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε παρακαταθήκη ήττας και εξαθλίωσης στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, στη νέα γενιά. Θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Τα χρέη και τις απαιτήσεις των δανειστών να πληρώσουν αυτοί που τις δημιούργησαν. Θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στη 48ωρη απεργία τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

 Εδώ μπορείτε να δείτε το νομοσχέδιο: asfa
 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ