Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ…

03-11-2023, Ω/19:36′

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα

Μόνο κάρτες και συναλλαγές μέσω τραπεζών δέχεται πλέον η εφορία! Τυπικά παραμένει και το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά, αλλά για τους παραβάτες θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και στο διπλάσιο της συναλλαγής.

Για όσους δε σκέφτονται να «σπρώξουν» μετρητά σε ακίνητα, καλά θα κάνουν το ξανασκεφτούν, καθώς τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φτάσουν τις 500.000 ευρώ.

Πέραν από τον περιορισμό στη χρήση των μετρητών, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής μεγαλώνει το «οπλοστάσιο» της εφορίας με νέου τύπου ελέγχους. Οι εφοριακοί θα έχουν κάμερες μαζί τους όταν «ερευνούν» τα βιβλία, τις ταμειακές και το «mydata» των φορολογουμένων, ενώ θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα, το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και αυξημένες υποχρεώσεις σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnB. Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή περιλαμβάνει πολλά μέτρα με αρκετά «ψιλά γράμματα».

Συγκεκριμένα:

Τσουχτερή ποινή για συναλλαγές με μετρητά:

Οι αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ θα τιμωρούνται με ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα. Σήμερα, το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά είναι 100 ευρώ αλλά με το νομοσχέδιο αλλάζει. Θα είναι διπλάσιο της αξίας της χρηματικής συναλλαγής που “συλλαμβάνεται”, κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί πληρωμές με “ζεστό” και ίσως “μαύρο” χρήμα!

Πρόστιμα από 10.000 ευρώ για αγορές ακινήτων με μετρητά:

“Τσουχτερά” πρόστιμα περιμένουν όσους αγοράζουν ακίνητα με μετρητά (για οποιοδήποτε μέρος του τιμήματος). Από το 2024 το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα είναι άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τέρμα τα επιδόματα…. στο χέρι:

Η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης: Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Στο 3ο Airbnb η εφορία θα ζητά «βιβλία MyData» και… ΦΠΑ

e-radio.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ