26-01-2025, Ω/19:50′
Τέμπη: Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης διέλυσαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση – Έπνιξαν με δακρυγόνα το Σύνταγμα.
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τις άλλες πόλεις για τα Τέμπη είναι η απόδειξη ότι η κοινωνία δεν ξεχνά και δεν ανέχεται τη συγκάλυψη.
![]()
Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία στέρεψε από οξυγόνο, ασφυκτιά. Και ας ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν. Οι άνθρωποι που μίλησαν σε αυτή δεν ήταν πολιτικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν καν φανταστεί ότι κάποτε θα μίλαγαν σε μία συγκέντρωση. Ο κόσμος τους άκουγε σχεδόν ευλαβικά και δύσκολα μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του.

Και μίλησαν για το πιο απλό και το πιο αυτονόητο πράγμα: για την ανάγκη τους και το καθήκον της κοινωνίας να μάθουν επιτέλους τι έγινε και ποιοι έφταιξαν και στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 έχασαν τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους, τις φίλες και τους φίλους τους, τους συνεπιβάτες τους εκείνο το βράδυ.
Και να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη.
Γι’ αυτούς που χάθηκαν αλλά και γι’ αυτούς που κινδυνεύουν να χαθούν σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει την απώλεια της ανθρώπινης ζωής κάποιες στιγμές ως… παράπλευρη απώλεια.

Τα Τέμπη είναι στη μνήμη της κοινωνίας ανοιχτή πληγή.
Γιατί δεν είναι μόνο γι’ αυτό που εξαρχής καταλάβαμε, ότι δηλαδή το δυστύχημα έγινε γιατί χρόνια τώρα καθυστερούν τα αναγκαία έργα για να είναι ασφαλείς οι συγκοινωνίες, τα έργα που θα εξασφάλιζαν ότι ένα ανθρώπινο λάθος δεν θα εξελισσόταν σε τραγωδία, τα έργα που έχουν πληρωθεί δυο και τρεις φορές.
Είναι και γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια ολόκληρη επιχείρηση συγκάλυψης που ξεκίνησε την πρώτη κιόλας νύχτα.
Γιατί πια ξέρουμε ότι υπήρξε εξαρχής προσπάθεια να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη στην κατεύθυνση της θεωρίας του «ανθρώπινου λάθους και μόνο» ακόμη και με πρακτικές μονταζιέρας. Ότι με συνειδητή επιλογή όχι μόνο δεν διερευνήθηκε το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και υπήρξε παραποίηση και καταστροφή πειστηρίων μέχρι του σημείου να μπαζωθεί ο χώρος. Ότι η δικαστική έρευνα καθυστερεί και δεν ελέγχει κρίσιμα στοιχεία, με αποτέλεσμα τη διερεύνηση να την κάνουν πρακτικά οι οικογένειες και οι πραγματογνώμονες που διορίζουν. Ότι η εξεταστική της Βουλής ήταν μια παρωδία με μόνο κίνητρο να μην αποδοθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία πουθενά ευθύνες.
Και αυτή η συγκάλυψη ήρθε ξανά στο προσκήνιο από το γεγονός ότι οι πραγματογνώμονες των οικογενειών τεκμηρίωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων επέζησε της σύγκρουσης και μπορούσε να σωθεί, αλλά πέθανε τελικά βασανιστικά εξαιτίας της ανάφλεξης του εύφλεκτου υλικού. Αυτού που ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε τι ακριβώς ήταν, ποιος το φόρτωσε και πού πήγαινε, ακριβώς γιατί υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης.
Και αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης έχει υποκείμενο. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτήν. Ευθύνη που φτάνει ως την κορυφή ως τον πρωθυπουργό. Μια ευθύνη που έχει αρνηθεί επίμονα να αναλάβει.
Φτάνοντας ακόμη και στο σημείο υψηλόβαθμοι υπουργοί, σαν σε εντεταλμένη υπηρεσία να προχωρούν σε απάνθρωπες και συκοφαντικές δηλώσεις ακόμη και για τους συγγενείς των θυμάτων, όπως ότι δικηγόροι τους μιλούν για «έγκλημα» προκειμένου να αυξηθεί το ποσό των αποζημιώσεων, τις οποίες μπορεί μετά να «μαζεύουν» υπό τη γενική κατακραυγή, αλλά το δηλητήριο έχει κυλήσει.
Γι’ αυτό ξεσηκώνεται τώρα η κοινωνία. Γιατί βλέπει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό να είναι πίσω από μια επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα. Μιας τραγωδίας που συνέβη στο ασφαλέστερο μέσο συγκοινωνίας, επειδή αυτή η κυβέρνηση – όπως και άλλες πριν από αυτή – δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει.

Και είναι η συγκάλυψη αυτή που σήμερα λειτουργεί ως καταλύτης. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι το «ως εδώ και μη παρέκει».
Αυτό δεν είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Που θεώρησε τις εκλογές του 2023 απαλλακτικό βούλευμα.
Γιατί είναι σαφές ότι η κοινωνία έχει βγάλει μια δική της ετυμηγορία. Και αυτή είναι καταδικαστική. Το πότε οι «ένορκοι» θα ανακοινώσουν την ποινή είναι απρόβλεπτο, μπορεί να αποτελέσει το «τυχαίο γεγονός» που θα οδηγήσει στην έκρηξη και την ανατροπή, και αυτό τρομάζει τους κυβερνώντες, εξ΄ού και σπεύδουν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Ο Νίξον πλήρωσε το Watergate με καθυστέρηση, όταν νόμιζε ότι έχει ξεμπερδέψει και έχοντας κερδίσει εκλογές.
Η κοινωνία δεν ξεχνά, γι’ αυτό ήταν τόσο τεράστια η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, γι’ αυτό και υπήρξαν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Συγκεντρώσεις που είχαν τέτοιο μέγεθος που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ούτε για υποκινούμενους, ούτε για «οργανωμένους». Συγκεντρώσεις από αυτές που μετά λες «η κοινωνία μίλησε».
Και σήμερα όντως η κοινωνία μίλησε.
Και είπε ότι δεν μπορεί να ζει σε ένα καθεστώς διαπλοκής, διαφθοράς και συγκάλυψης.
Θέλει δικαιοσύνη. Και τη θέλει τώρα. Γιατί διαφορετικά νιώθει ότι τελειώνει το οξυγόνο.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση από το μέγεθος της οργής «ανταμείβει» τους πολίτες με δακρυγόνα για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Φωτογραφίες – βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος, Δημήτρης Μιχαλάκης, Δημήτρης Πέρρος
Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότους λάμψης «έπνιξαν» τα ΜΑΤ τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη στο Σύνταγμα.
Τα ΜΑΤ, ακολουθώντας πιστά την εντολή της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία για να διαλύσουν τη διαδήλωση.
Ο πανικός της κυβέρνησης μπροστά στο μέγεθος της λαϊκής οργής έγινε εμφανής από τη στιγμή που αποφάσισε να «ανταμείψει» τους πολίτες με δακρυγόνα και βίαιες τακτικές καταστολής, την ώρα που οι πολίτες ζητούν δικαίωση για την τραγωδία των Τεμπών.

Αποτέλεσμα αυτής της βίαιης καταστολής ήταν τραυματισμοί διαδηλωτών, όπως καταγράφηκαν και σε βίντεο του in, αλλά και ο τραυματισμός στο κεφάλι του πρώην προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριου Λώλου, ο οποίος απλώς επιθυμούσε να καταγράψει την αλήθεια.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει κάθε έννοια της Δημοκρατίας, όταν φτάνει στο σημείο να καταστείλει ακόμα και την ελευθερία του Τύπου, που είναι θεμέλιο λίθο κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.
Τα ΜΑΤ, με τη συναίνεση της κυβέρνησης, προχώρησαν σε συλλήψεις, δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Οι διαδηλωτές, παρά την κατάφωρη αδικία, προσπάθησαν να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους, χωρίς να εισακουστούν.
Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε ο Ηλίας Παπαγγελής, ο πατέρας της Αναστασίας η οποία έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών.
«Ακόμα είναι δακρυσμένα τα μάτια μου από τα δακρυγόνα και δεν υπήρχε λόγος να συμβεί αυτό. Ήταν μία ειρηνική συγκέντρωση για να ενημερωθεί ο κόσμος. Οι γονείς έχουν γίνει ντεντέκτιβ ενώ θα έπρεπε να το κάνει το κράτος από την πρώτη στιγμή. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που συνέβη. Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες που άφησαν την ξεκούραση τους για να διαδηλώσουν όπως δεν αντέχουν άλλο το σκοτάδι και τις φθηνές δικαιολογίες. Η κυβέρνηση ευθύνεται για το σκοτάδι, αντί να το έβλεπε το δυστύχημα ως εφαλτήριο και να δει τι έφταιξε και γιατί σκοτώθηκαν 57 παιδιά», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαγγελής αναφέρθηκε στα επεισόδια στο Σύνταγμα λέγοντας:
«Η αστυνομία από κάπου παίρνει εντολές. Απειλούσε κάποιος την ακεραιότητα, και τις περιουσίες των ανθρώπων; Ο κόσμος είχε αρχίσει να φεύγει και ξαφνικά νομίζαμε πως βρισκόμασταν στη Γάζα και στην Ουκρανία. Ακόμα πονάνε τα μάτια. Πρέπει να βγει ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας πει ποιος έδωσε την εντολή. Υπήρχαν μηνύματα πως κινδύνεψε κάποιος; Οι γυναίκες με τα καρότσια με τα παιδιά απείλησαν την Δημοκρατία; Να μας το πείτε να το μάθουμε και εμείς, όπως τόσα άλλα που εμείς δεν ξέρουμε. Εσείς τα ξέρετε κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Μητσοτάκη και κ. Καραμανλή, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Εμείς προσπαθούμε με το τσιγκέλι να μάθουμε τι συνέβη στα παιδιά μας. Θα μας το πείτε ποτέ;».
«Στη Σερβία συνελήφθησαν όλοι οι υπεύθυνοι από την πρώτη μέρα. Η δική μας δικαιοσύνη από πού προέρχεται, από το Μπαγκλαντές; Είμαστε Ευρωπαίοι; Προσπαθούν να μας βαφτίσουν συριζαίους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κομμουνιστές. Δεν είμαστε τίποτα από όλα αυτά. Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες που θέλουμε να μάθουμε γιατί και λίγο πολύ το έχουμε καταλάβει. Από την ανικανότητα και τη διαπλοκή που έχουν οι κυβερνήσεις με τους εργολάβους»
in.gr
