
Με μία νέα σύμβαση «γέφυρα», η οποία αποτελεί ουσιαστικά παράταση της προηγούμενης θα καλύψει ο ΟΑΣΑ το κενό στη λεωφορειακή εξυπηρέτηση της Δυτικής Αττικής, καθώς έως σήμερα έχουν φτάσει ελάχιστα (μόλις 8) από τα καινούρια οχήματα της νέας πολυετούς σύμβασης για την κάλυψη αυτού του τμήματος του λεκανοπεδίου.
Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός προχώρησε στη δέσμευση ποσού 5,219 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για το έτος 2025 με στόχο να εξασφαλιστεί η συνέχιση του παρεχόμενου έργου από την υφιστάμενη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr», τα 70 οχήματα της κοινοπραξίας «Συγκοινωνίες Α.Ε.» που προορίζονται να καλύψουν τα δυτικά προάστια θα φτάσουν την προσεχή άνοιξη και αναμένεται να δρομολογηθούν τον Απρίλιο του 2025.
Η σύμβαση που αφορά την Ανατολική Αττική υλοποιείται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο οπότε εντάχθηκαν στα δρομολόγια και τα πρώτα οχήματα. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, η κοινοπραξία είχε κλείσει αρχικά 130 μεγάλα λεωφορεία και 10 midi από τα 211 συνολικά, καινούρια οχήματα που ορίζεται ότι θα πρέπει να δρομολογήσει στις 63 γραμμές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής που έχει αναλάβει. Αποφασίστηκε να εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα τις ανατολικές περιοχές καθώς σε αυτές συγκεντρώνονταν τα περισσότερα παράπονα του επιβατικού για την κακή ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ΚΤΕΛ μόνα τους συγκέντρωσαν περίπου το 20% του συνόλου των παραπόνων των επιβατών το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα σύμβαση η κοινοπραξία Συγκοινωνίες Α.Ε. Ανέλαβε έναντι 435 εκ. ευρώ για οκτώ χρόνια την εκτέλεση δρομολογίων σε:
– 25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής εκτελώντας 1.188 δρομολόγια με 96 οχήματα, 30 εκ των οποίων αρθρωτά και 5 midi.
– 38 γραμμές της Δυτικής Αττικής εκτελώντας 1.757 δρομολόγια από 115 οχήματα, 3 εκ των οποίων midi.
Ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με 2,339 ευρώ ανά όχημα το χιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ, με πρόβλεψη και ρήτρας καυσίμου.
Από Γενάρη το tap ΄n pay
Στο μεταξύ μικρή παράταση φαίνεται ότι παίρνει και το εγχείρημα των ανέπαφων πληρωμών στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Τα εγκαίνια του tap ΄n pay, το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στις γραμμές που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, μετατέθηκαν για τις 15 Ιανουαρίου καθώς δεν κατέστη δυνατό το σύστημα να είναι έτοιμο για την εορταστική περίοδο.
Το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τηλεματικής είναι κάτι που απασχολεί έντονα αυτήν την περίοδο τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, η οποία πρέπει να καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη λειτουργία των δύο συστημάτων δεδομένου ότι και οι δύο συμβάσεις οδεύουν σταδιακά προς τη λήξη τους.
