30-06-2025, Ω/21:50′
Η μεγάλη φωτιά στη Χίο ανέδειξε για ακόμη μία φορά ένα χρόνιο, άλυτο και σοβαρό ζήτημα: την κατάσταση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ), και ιδιαίτερα όσων έχουν ξεπεράσει το 60ό έτος ηλικίας.
Σήμερα, περίπου 400 ΠΠΥ είναι άνω των 60 ετών. Όχι επειδή το επέλεξαν. Αλλά επειδή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Εργάζονται με καθεστώς ενιαίου μισθολογίου, που δεν τους εξασφαλίζει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν έχουν τα ένσημα ή τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» σύνταξη. Δεν είναι μόνιμοι. Γι’ αυτό και παραμένουν ενεργοί επιχειρησιακά σε επικίνδυνες αποστολές, σε μια ηλικία που οι υπόλοιποι μόνιμοι συνάδελφοι έχουν ήδη αποχωρήσει με σύνταξη και πλήρη δικαιώματα.
Πέρα από την επιβάρυνση της ηλικίας και των χρόνων υπηρεσίας, αντιμετωπίζουν συχνά αφόρητη ψυχολογική πίεση από ανώτερους και μόνιμους συναδέλφους:
«Πήγαινε αλλιώς παραιτήσου», «σήκω φύγε» και άλλα ανάλογα φαινόμενα που δεν τιμούν κανέναν.
Οι ΠΠΥ δεν μπορούν να φύγουν, ακόμα κι αν το θέλουν, γιατί αν φύγουν, μένουν χωρίς ένσημα, χωρίς σύνταξη, χωρίς τίποτα. Και ποιος θα προσλάβει σήμερα άνθρωπο 60+ ετών; Αυτό είναι το αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα, αυτοί οι συνάδελφοι είναι οι ίδιοι που δίδαξαν στους νεότερους μόνιμους πώς να σβήνουν φωτιές, πώς να προστατεύονται, πώς να στέκονται στην πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση.
Κύριε Υπουργέ,
Δεν ζητάμε χάρη. Ζητάμε το αυτονόητο:
Τη μονιμοποίηση των ΠΠΥ, ώστε να μπορούν να κατοχυρώσουν σύνταξη, να έχουν αξιοπρεπή έξοδο από την υπηρεσία και να αναγνωριστεί η πολυετής προσφορά τους.
Η Πολιτεία οφείλει να βάλει τέλος σ’ αυτήν την αδικία.
Ο θεσμός των ΠΠΥ δεν μπορεί να είναι παγίδα. Δεν μπορεί να καταδικάζει ανθρώπους να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς προοπτική αποχώρησης.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

