Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ…

06-10-2023, Ω/11:30′

Στις 3 Οκτωβρίου του 1990 η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία, μετά από 45 χρόνια διαίρεσης, ενώθηκαν ξανά. Λογικό, λοιπόν, είναι σε όλη τη χώρα να θυμούνται τη μέρα αυτή και να γιορτάζουν το γεγονός της επανένωση τους.

Όμως, αναρωτιέμαι πόσοι Γερμανοί θυμούνται ένα άλλο γεγονός που έκαναν οι προγονοί τους πριν από 79 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1944, όταν φεύγοντας από την Ελλάδα ανατίναξαν τις δύο γέφυρες στον Ισθμό της Κορίνθου, προκαλώντας κατολίσθηση 60.000 κυβικών μέτρων χώματος και φράζοντας για πέντε χρόνια περίπου τη διώρυγα. Μάλλον κανένας!

Το χειρότερο όμως ήταν ότι εκείνη την ημέρα έκαναν και μια άλλη εγκληματική πράξη. Πήραν από όλα τα κοντινά στρατόπεδα συγκέντρωσης τους αιχμαλώτους και τους ανέβασαν πάνω σε ένα τρένο. Ανάμεσά τους ήταν και καμιά τριακοσαριά κρατούμενοι από τις ιταλικές διμοιρίες της Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια, το οδήγησαν έως τη σιδηροδρομική γέφυρα του ισθμού, όπου και το ανατίναξαν στις δώδεκα και μισή ακριβώς. Σαράντα βαγόνια γεμάτα ανθρώπους καταποντίστηκαν μέσα στη διώρυγα από ύψος 120 μέτρων. 1.500 άτομα πλήρωσαν με τη ζωή τους το ηρωικό αυτό “κατόρθωμα” των Γερμανών.

Για την ιστορία, να αναφέρω ότι το 1946 κατασκευάστηκε μια νέα σιδερένια γέφυρα, ενώ οι εργασίες απόφραξης της διώρυγας ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το 1949. Όλα αυτά με δαπάνες του ελληνικού κράτους, χωρίς βέβαια καμία γερμανική αποζημίωση. Έτσι, για να θυμόμαστε κάποια πράγματα!

(fb) Στάθης Κούτρας

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ