02-11-2022, Ω/21:50΄
Το Νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο για την Εναέρια Έρευνα και Διάσωση – Εξοπλίζεται και στελεχώνεται από ιδιώτες
Δημοσιεύτηκε την 26/9, σχέδιο νόμου που αφορά τη διάσωση και έχει το όνομα του νεαρού ορειβάτη Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε την ζωή του στα Τζουμέρκα πέφτοντας σε μία χαράδρα. Το σχέδιο νομου προβλέπει ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η έρευνα και διάσωση τελούν υπό τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο, συντονισμό και εποπτεία του Π.Σ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση μίας μόνιμης δομής εναέριας έρευνας και διάσωσης, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος σε συμβάντα εναέριας έρευνας και διάσωσης ατόμων, των οποίων η ζωή και η σωματική ακεραιότητα απειλούνται ή εκτίθενται σε κίνδυνο εντός της ελληνικής επικράτειας, σε χερσαίο χώρο.
Η ανακοίνωση της σύστασης ειδικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης έγινε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ανάρτηση που έκανε στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us! Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής», ο οποίος δήλωσε και ότι για φέτος “η συγκεκριμένη ανάγκη δεν είχε προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος, ήδη επιβαρύνεται με σημαντικά πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του ενός ευρώ ανά επισκέπτη. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως “έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες μας έναν αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης διάσωσης όταν επισκέπτονται τα βουνά μας ή άλλες δυσπρόσιτες περιοχές.”
Σύμφωνα με στοιχεία της διαβούλευσης του ν/σχ., όμως, το χράτσι του ενός ευρώ μετατρέπεται σε τέλος που θα εισπράττεται κατά την αναχώρηση από τους ελληνικούς αερολιμένες προς τους αερολιμένες εξωτερικού από κάθε αναχωρούντα επιβάτη!!! Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς δηλώνει, ότι «αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αυτή να είναι η μια υπηρεσία που θα παρέχεται δωρεάν» και συνεπώς, «η έρευνα και διάσωση στο χερσαίο έδαφος, όπως και στο θαλάσσιο χώρο, θα παρέχεται δωρεάν» και «θα είναι δικαιούχοι, ο κάθε πολίτης – Έλληνας ή ξένος – που έρχεται να χαρεί την ελληνική ύπαιθρο και για κάποιους λόγους βρίσκεται σε κίνδυνο».
Μέχρι η δομή να στελεχωθεί και εξοπλιστεί, το Ν/Σ προβλέπει για ένα χρονικό διάστημα έως πέντε (5) ετών και έως την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ), τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό, ιδίως μέλη πληρώματος, χειριστές, τεχνικούς, διασώστες, ορειβάτες και υγειονομικό προσωπικό.
Δυο λογια για τη μέχρι σήμερα κατασταση:
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) συντονίζει τις ενέργειες Έρευνας και Διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών, αεροπορικών ατυχημάτων, όχι μόνο στην περιοχή ευθύνης της της χώρας μας, αλλά και σε γειτονικές περιοχές με πρωταρχικό σκοπό την διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν και την μεταφορά τους σε κατάλληλο μέρος υποδοχής. Επιπλέον συντονίζει τις ενέργειες για τη μεταφορά τραυματιών ή ασθενών από πλοία. Στελεχώνεται από Λιμενικούς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.
Έχει την ευθύνη συντονισμού, καθώς και τη διεύθυνση όπου απαιτείται, των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης κάθε αεροπορικού ατυχήματος σε στεριά και θάλασσα. Όταν υπάρξει αεροπορικό ατύχημα σε θαλάσσια περιοχή, ζητείται η συνδρομή σκαφών του λιμενικού, Πολεμικού Ναυτικού, παραπλεόντων σκαφών καθώς και άλλων υπηρεσιών και ομάδων που κρίνουν απαραίτητη τη συνδρομή π.χ. καταδυτικά κέντρα. Αν το αεροπορικό ατύχημα λάβει χώρα στη στεριά, συνεργάζονται με την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας.
Διαθέτει εναέρια μέσα της Π.Α. στο ΕΚΣΕΔ/ΝΤ κατόπιν αιτήματος για ναυτικά περιστατικά, συνδράμοντας στο συντονισμό και στη διεύθυνση των επιχειρήσεων.
Συνδράμει με εναέρια μέσα και σε έκτακτα περιστατικά (πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, διασώσεις ορειβατών), συνεργαζόμενο με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όταν το ατύχημα βρίσκεται σε χερσαίο χώρο.
Ο Αεροπορικός Τομέας του ΕΚΣΕΔ συντονίζει όλα τα ιπτάμενα μέσα (Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού) Παρέχει συνδρομή (αποστολή εναερίων μέσων, συντονισμός) σε όμορα κέντρα έρευνας διάσωσης δηλαδή σε γειτονικές χώρες, κατόπιν αιτήματος.
Επισημαίνεται ότι, τα εναέρια μέσα του ΕΚΣΕΔ/ΑΤ ως δευτερεύουσα αποστολή, έχουν την ευθύνη εκτέλεσης των αεροδιακομιδών ασθενών κυρίως από νησιά. Αυτές οι αποστολές, ανατίθενται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΑ, σε συντονισμό με το ΕΚΣΕΔ/ΑΤ.
Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 211/1947 «Κύρωση της Σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας-International Civil Aviation Organization (ICAO)», η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης Ε-Δ – Search & Rescue (SAR) των Ιπτάμενων πληρωμάτων και επιβατών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται άμεση βοήθεια στην περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών.
Σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος, η ΠΑ έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Ε-Δ των Ιπτάμενων πληρωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται άμεση βοήθεια. Για το σκοπό αυτό διαθέτει ελικόπτερα AS-332C1 Super Puma και ΑΒ-205. Επιπλέον, τα ελικόπτερα Super Puma σε συνεργασία με τα στελέχη της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, δύνανται να εκτελέσουν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης-Combat Search & Rescue (CSAR) Ιπτάμενων πληρωμάτων που βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος.
Παράλληλα με τις αποστολές αυτές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Λιμενικό Σώμα, τα ελικόπτερα της ΠΑ παρέχουν υπηρεσίες εντοπισμού και διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ή ατόμων, που βρίσκονται σε κίνδυνο μετά από αεροπορικό ατύχημα στην περιοχή ευθύνης του ΕΚΣΕΔ, η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Επιπλέον, τα μέσα της ΠΑ συμμετέχουν σε αποστολές παροχής βοήθειας σε άτομα των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περιστατικά που δεν σχετίζονται με ναυτική ή αεροπορική έρευνα ή διάσωση.
Τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) και εναέριων μέσων που καλούνται σε περίπτωση αεροπορικού ή ναυτικού ατυχήματος, αναζήτησης αγνοουμένων κλπ. αναλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης/Αεροπορικός Τομέας (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ) αρμοδιότητας της ΠΑ.
Προκύπτουν, όμως, αμείλικτα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Η βιασύνη για ένα τέτοιο σοβαρότατο εγχείρημα, τίποτε καλό δεν θα αποφέρει. Οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση θα είναι οι ιδιωτικοί φορείς που θα θησαυρίσουν και πάλι τουλάχιστον για μια τριετία, μέχρι να εγκαταλειφθεί το εγχείρημα και να έρθει μια νέα πρόταση για την έρευνα και διάσωση στη στεριά .
- Ποια επιτροπή δημιουργήθηκε, από ποια στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ και ποια ήταν η εισήγησή τους από τη μελέτη των πιο προηγμένων συστημάτων εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός;
- Επειδή είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός ότι η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας για φέτος θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του ενός ευρώ ανά επισκέπτη ή από τα στοιχεια της διαβούλευσης του ν/σχ ένα τέλος που θα εισπράττεται κατά την αναχώρηση από τους ελληνικούς αερολιμένες προς τους αερολιμένες εξωτερικού από κάθε αναχωρούντα επιβάτη ισχύει ή όχι και για πόσο διάστημα; Τι χρηματοδότηση απαιτείται για το στήσιμο και τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας και πως ειναι δυνατόν να καλύπτεται με έκτακτα ή μόνιμα χαράτσια; Πότε αυτή θα εγγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό; Ή μήπως θα παραπέμπεται η διαδικασία σε Π.Δ ή Υ.Α.;
- Γιατί επιλέγεται η μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων, προσωπικού και σταθμών (βάσεων Ε/Π) τουλάχιστον για μια τριετία (πενταετής είναι ο μεταβατικός χρόνος για να δοθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ) η δυνατότητα με δικά του μέσα και προσωπικό να στελεχώνει τη νέα υπηρεσία).
- Έχει το Π.Σ τη δυνατότητα από πλευράς αεροπορικής γνώσης να εισηγείται μέσω του Συμβουλίου Επιτελικού σχεδιασμού του Επιτελείου ΑΠΣ προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου Κλάδου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Π.Σ.) τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών και διάσωσης με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό;
- Είναι σωστό, από επιχειρησιακή σκοπιά, η έρευνα και διάσωση να τελούν υπό τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο, συντονισμό και εποπτεία του Π.Σ. και όχι ενιαίου φορέα Π.Σ., Π.Α, ΕΚΑΒ, Λ.Σ, Π.Ν.;
- Για ποιο λόγο σήμερα δεν ενισχύεται η υπάρχουσα δομή του ΕΚΣΕΔ με συμμετοχή και του Π.Σ για την έρευνα και διάσωση στη στεριά και στρεφόιμαστε στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικών φορέων που κύριο και αποκλειστικό σκοπό έχουν το κέρδος και όχι την κοινωνική προσφορά; Για ποιο λόγο με το νέο ν/σχέδιο επιδιώκεται η αποκοπή της έρευνας και διάσωσης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ); Να θυμίσουμε ότι η Έρευνα και Διάσωση μετά από απόφαση συναρμοδίων Υπουργείων το 1993, αποφασίσθηκε να είναι Αεροναυτική, δηλαδή να καλύπτει Αεροπορικά και Ναυτικά ατυχήματα και να ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με την ονομασία ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης). Η στόχευση φαίνεται να είναι η στροφή του ρόλου του υπάρχοντος ΕΚΣΕΔ σε στήριγμα των Νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή μας σε αντιπαραθεση με τη Ρωσία, στην πάταξη της “λαθρομετανάστευσης” και σε κάθε περίπτωση σε κατεύθυνση άλλη από αυτή που ορίσθηκε με την ίδρυσή του.Είναι, άραγε, τυχαία η δήλωση του Πρωθυπουργού στην ανάρτηση που έκανε στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us! ότι «Έτσι η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ θα αποκτήσουν έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης εναέριας απόκρισης σε δύσκολα περιστατικά αλλά και η πολεμική αεροπορία θα μπορεί απερίσπαστη να εκτελεί τα δικά της πολύ σημαντικά καθήκοντα»;
Σάββας Θεοδωρής, Αντ/γος ΠΣ ε.α
Πρώην Δντής Εναερίων Μέσων του Π.Σ
Πατήστε για να διαβάσετε το νομοσχέδιο