Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΖΗΤΑ ΤΙΜΩΡΙΑ

16-03-2023, Ω/18:55′

Οι νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών είναι δικοί μας νεκροί.
Ήταν φοιτητές και μεροκαματιάρηδες που ταξίδευαν με το τρένο «για να τους έρθει φθηνότερα».
Δεν τους έκλαψαν κι ούτε θα τους κλάψουν οι κυβερνώντες ούτε τα γεννήματα των πολιτικών μεγάλων τζακιών. Δεν ήταν και δεν θα μπορούσαν να ήταν στη θέση τους. Αυτοί και οι εκλεκτοί γόνοι τους, δεν τρέφονται με καλάθια νοικοκυριού, δεν νοσηλεύονται σε ράντσα στον Ευαγγελισμό, δεν λιώνουν με την αγωνία να βρουν δουλειά, δεν εξευτελίζονται με κουπόνια, δεν πάνε διακοπές με κοινωνικό τουρισμό, δεν περιμένουν τις εκπτώσεις να ψωνίσουν, δεν ξενυχτάνε πάνω σε ένα βιβλίο δίνοντας πανελλήνιες και φυσικά δεν ταξιδεύουν με τρένο, λεωφορείο, τραμ. Τα τρένα και οι σταθμοί είναι γι αυτούς γραφικά τοπία και στίχοι σε τραγούδια. Αυτά είναι για τους υπηκόους, τον συρφετό, την πλέμπα.
Αυτούς τους νεκρούς τους κλαίμε εμείς. Γιατί ήταν 57 από εμάς.
Τους κλαίμε εμείς, που θα μπορούσαμε να ήμασταν στη θέση τους. Που κινδυνεύουμε καθημερινά από πλημμύρα, από πυρκαγιά, από σεισμό, από έλλειψη ΜΕΘ, από εργατικό ατύχημα, από όσα εκείνοι, οι εκάστοτε κυβερνώντες, βυθισμένοι στη χλιδή τους, βαφτίζουν ”κακιά ώρα”.
Μόνο εμείς θα κλαίμε μαζί με αυτούς τους γονείς, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να νιώσουμε στο πετσί μας τον πόνο τους. Γιατί ξέρουμε καλά τον αγώνα και τις θυσίες που χρειάζονται για να μεγαλώσεις παιδιά, όταν δεν ανήκεις στους “αρίστους”, στους ευγενείς, στους προνομιούχους. Γιατί εμείς μαζί με αυτούς είμαστε καθημερινά στην αρένα, ενώ εκείνοι στο θεωρείο, εμείς ριψοκίνδυνοι παράκτιοι κι εκείνοι ασφαλείς χερσαίοι. Γι αυτούς τα κέρδη, για μας οι νεκροί.

Όταν εν έτει 2023 τοποθετείς ένα τσιπάκι στο σκυλάκι και ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται και την ίδια ώρα δύο τρένα ταξιδεύουν για 17 ολόκληρα λεπτά στην ίδια γραμμή και αντίθετα, χωρίς καμιά φροντίδα για δυκλίδες ασφαλείας από τους ιδιώτες ”επενδυτές” και συγκρούονται …τότε όπως καταλαβαίνουμε από τύχη φτάνουν στον προορισμό τους όσοι ταξιδεύουν με τα τρένα !
Να τι λέει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών:
«Δε λειτουργεί τίποτα. Ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε!»

Όπως καταλαβαίνουμε η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι ατύχημα, όπως θα προσπαθήσουν οι κρατούντες να μας το περάσουν. Είναι ενα καραμπινάτο έγκλημα που ακούει στο όνομα κέρδος και ξεπούλημα και οι εγκληματίες (νυν και πρώην κυβερνώντες) που έφτασαν τον σιδηρόδρομο σ’ αυτή την κατάντια, πρέπει να λογοδοτήσουν !
Το χρωστάμε στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη !
Το χρωστάμε στους αυριανούς επιβάτες των τρένων ώστε αυτό που έγινε στα Τέμπη να μην ξανασυμβεί!
Πρόκειται για «σφαγή» που ήρθε μετά από μια πορεία χρόνων, αρχικά με την «απελευθέρωση» και έπειτα με την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα έκλεισε και ψήφισε τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό μονοπώλιο της Ferrovie.
Το 2017, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η Ferrovie dello Stato Italiane Group εξαγόρασε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το χρέους του ΟΣΕ ύψους 14,3 δις ευρώ προστέθηκε στο κρατικό δημόσιο χρέος όπως και η ετήσια επιχορήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης μετακινήθηκαν υπάλληλοι σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «εξυγίανσης». Το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο έφτασε τα 15,719 δις ευρώ.
Η ιταλική εταιρεία επιδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών.
Να σημειωθεί πως η σύμβαση ιδιωτικοποίησης που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Ferrovie dello Stato για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουδέποτε δημοσιεύθηκε.
Απλόχερη είναι φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ που τον Ιούλιο του 2022 επικύρωσε στη Βουλή σύμβαση με την οποία η σιδηροδρομική εταιρεία θα τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για να εκτελεί δρομολόγια στις δήθεν «άγονες γραμμές».
Η σύμβαση έχει ισχύ για 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η εταιρεία θα εισπράττει κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και «αναπροσαρμογή» προς τα πάνω. Όσο για το ποιες είναι οι «άγονες γραμμές», είναι χαρακτηριστικό ότι μία απ’ αυτές είναι το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη!
Με χρονικό ενός προκαθορισμένου εγκλήματος μοιάζει η πολύνεκρη τραγωδία με τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη όσο περνούν οι μέρες και βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες και «ευαίσθητες» αποκαλύψεις για το περιστατικό και τους υπευθύνους.
Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είχε ενημερωθεί για τα κενά ασφαλείας που αποτέλεσαν αιτία για σειρά ατυχημάτων πριν τη σημερινή τραγωδία στα Τέμπη, από την συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΣΚ-Σ (Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρόμων) με σχετική ανακοίνωση στις 7 Φεβρουαρίου του 2023 στην οποία έλεγε πως «…δεν θα περιμένουμε να έρθει το δυστύχημα για να κάνετε πως κλαίτε…».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση «καρφώνει» την Ελλάδα για το ζήτημα της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, αφού παρά τα εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η κατάσταση παρέμενε ίδια μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ «έσυρε» τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μία εβδομάδα νωρίτερα, για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
«Είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί η τηλεματική, για την οποία η Ένωση έχει δώσει εκατομμύρια και κανείς να μην το ελέγχει αυτό» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Τα συστήματα ασφαλείας έχουν αγοραστεί εδώ και 23 χρόνια, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και περιμένουν στις αποθήκες! Γιατί ; Επειδή, όπως λέει εργαζόμενος σιδηροδρομικός, όταν βγαίνει ένας διαγωνισμός για να αναλάβει μία εταιρεία να τοποθετήσει το σύστημα , η άλλη εταιρεία που πιστεύει ότι θίγεται από τον διαγωνισμό πάει και προσφεύγει στην δικαιοσύνη και σταματά την τοποθέτηση! Και οι εκάστοτε κυβερνώντες, αν δεν υποδαυλίζουν την επικρατούσα κατάσταση, σίγουρα την ανέχονται και τη διαιωνίζουν!
Όπως καταλαβαίνουμε είμαστε έρμαια της εκάστοτε κυβερνητικής ανικανότητας ή/και σκοπιμότητας που αφήνει τον λαό βορά στην κάθε λογής εταιρία και η ζωή μας κρέμεται, κυριολεκτικά, απ’ όλους αυτούς που το μόνο που σκέφτονται είναι το κέρδος !
Ως πότε, όμως;
Κοντοζυγώνει η μέρα της (πολιτικής) κρίσης και της απόδοσης δικαιοσύνης!
Γιατί, μπορεί η δικαιοσύνη, στη χώρα μας να είναι κοντόφθαλμη, όταν κυρίως ασχολείται με εγκλήματα πολιτικών σε βάρος του λαού, οι πολίτες όμως έχουν για δικό τους όπλο, την ψήφο!
Ένα όπλο που αν στοχεύσει σωστά, μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και να αναγκάσει κάθε επίδοξο μελλοντικό κυβερνήτη να αφουγκράζεται και λίγο το λαό και να μην ενεργεί πάντα, σε βάρος του!
Κι εμείς οι ψηφοφόροι θα πρέπει να καταλάβουμε πως η δύναμη της ψήφου μας είναι ισχυρή και η στόχευσή μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ποιός θα μας κυβερνήσει- πάντα κάποιος θα κυβερνάει-αλλά κυρίως, για το ποιός θα ελέγχει ουσιαστικά αυτόν που κυβερνάει!
Ίσως τελικά να είναι πιο χρήσιμη η ισχυρή παρουσία του δεύτερου, μιας και η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία-ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης-ανέδειξε ελάχιστες έως καθόλου διαφορές μεταξύ των κυβερνώντων, αφού το κέντρο των σημαντικών πολιτικών αποφάσεων βρίσκεται έξω από τη χώρα και οι έλληνες κυβερνώντες λειτουργούν απλά ως εντολοδόχοι και διαχειριστές αντιλαϊκών πολιτικών!

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ