Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ

30-05-2023, Ω/22:25′

Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Ν.Μάκρη

Στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα 31 Μαρτίου 2023, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – ΙΣΝ (Κ.Ε.Π.Σ. – ΙΣΝ), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτήρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυώροφων κτιρίων, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης των εγκαινίων παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική αποτύπωση των νέων εγκαταστάσεων και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επεσήμανε: «Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Μάκρη, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, στις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα. Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα τους εφοδιάσει με τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία θα καταστούν  πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Το Κέντρο αυτό με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά και το υλικό τελευταίας τεχνολογίας έρχεται να καλύψει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμος αρωγός είναι η μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ, το οποίο διαχρονικά στηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα. Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε και να δώσουμε όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να έχουμε ένα προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με γνώση και κατάλληλα εργαλεία, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το σημαντικό έργο που μας έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία. Με τη δημιουργία του σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου τα θεμέλια μπήκαν. Ας χτίσουμε όλοι πάνω σε αυτά».

Στο τέλος της τελετής εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επέδωσε σε  στον Πρόεδρο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλο, ένα παραδοσιακό πυροσβεστικό κράνος με ατομικό πυροσβεστικό πελεκίδιο, ως αναμνηστικό για την πολύτιμη συνδρομή και διαχρονική συνεισφορά του ιδρύματος στο Σώμα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις επιδείξεων από στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος, την τελετή εγκαινίων παρέστησαν, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Δημήτριος Καλιανιώτης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Δημοσθένης Ραγκαβάς, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Α.Π.Σ., οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ. και οι Διοικητές Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, οι Διευθυντές και οι Διοικητές Δ.Α.Ε.Ε.- Υ.Ε.Μ.Π.Σ.- Υ.ΠΛΩ.Μ.-Υ.ΔΙ.Π.ΥΛ., οι Διοικητές της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. του Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., προϊστάμενοι και εκπρόσωποι λοιπών Κεντρικών Υπηρεσιών, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Πρόεδρος και Εκπρόσωποι της Ένωσης Εθελοντών καθώς και πλήθος πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ.) εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της, Κώστα Γιαννάκο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.) υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής. Σε αυτό, θα λειτουργούν Σχολεία όπου θα εισάγεται το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συναφή, με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, αντικείμενα και τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων.

Στα Σχολεία θα γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Σχολεία – Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.

Στο Κ.Ε.Π.Σ. – ΙΣΝ δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

 

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ