Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

2016-03-10 19:45

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

http://protovoyliaapostraton.webnode.com/

ΑΘΗΝΑ

Στo πλαίσιο της δράσης της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για το σχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την Τετάρτη 9 Μάρτη 2016 αντιπροσωπεία μελών της επισκέφτηκε το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ).

Κατά την επίσκεψη η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον πρόεδρο του ΜΤΝ για θέματα του ταμείου, με έμφαση στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συναδέλφους και τις γενικότερες προοπτικές του.

Από την ενημέρωση έγινε γνωστό, ότι το ταμείο σήμερα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σε σχέση με τις παροχές προς τους συναδέλφους μετά τις τεράστιες μειώσεις που έγιναν προ ετών, έχουν περικοπεί σημαντικά και τα έξοδα κηδείας, ενώ επίσης από 29/7/2014 μέχρι και σήμερα δεν χορηγείται ΕΦΑΠΑΞ, όπως συμβαίνει και στα Σώματα ασφαλείας και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, εξαιτίας του γνωστού προβλήματος με τον υπολογισμό του, που διαιωνίζεται. Λόγω της απαράδεκτα παρατεταμένης καθυστέρησης στο ζήτημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος όσο θα συσσωρεύονται αδιάθετα ποσά, τόσο να μεγαλώνει το τελικό ποσοστό περικοπής τους.

Παρά τις γενικά αισιόδοξες διαβεβαιώσεις του προέδρου, τα μέλη της Πρωτοβουλίας εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, υπογράμμισαν τις θέσεις της που καταγράφονται και στο κάλεσμα της[1].

Συγκεκριμένα, η γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και θα πρέπει οι συνάδελφοι που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της, να είμαστε σε εγρήγορση για να αποκρουστεί σε περίπτωση που αρχίσει να επεκτείνεται και σε βάρος των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ και ΕΛΑΣ). Το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο (κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων, ενοποίηση φορέων) υπάρχει από τον Αύγουστο 2015 και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση τους. Ειδικά σε περίπτωση εφαρμογής της πολιτικής των ενοποιήσεων οι δυο επιλογές (ενοποίηση των τριών ΜΤ, ή ένταξη όλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν, ως η Σκύλλα και η Χάρυβδη.

Θετική κρίνεται η άρνηση από πλευράς ΜΤΝ για μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο, όπως προβλέφθηκε για όλα τα επικουρικά ταμεία. Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση, όπως άλλωστε και εκείνη του ΕΦΑΠΑΞ, που δείχνει πως η πολιτική που εφαρμόζεται από πλευράς κυβέρνησης είναι ενιαία. Επομένως οι συνάδελφοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αντιμετωπίζουν ενιαία τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σε συμμαχία με τους άλλους συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία Αποστράτων θα συνεχίσει τις επισκέψεις και στα άλλα Μετοχικά ταμεία.


[1] http://protovoyliaapostraton.webnode.com/katalogos-ypografon/

Διαβάστε περισσότερα: http://protovoyliaapostraton.webnode.com/news/deltio-typoy-tis-protovoylias-apostraton-10-3-2016/

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ