Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΠΟ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ… ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

30-09-2022/21:35΄

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ:     Αδερφοί Ρετζαίοι,  από λήσταρχοι…χωροφύλακες!

Τα αδέρφια Γιάννης και Θύμιος Ρέτζος ήταν διαβόητοι κακοποιοί που έδρασαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στην Ήπειρο.

Μέχρι τη σύλληψη και την εκτέλεση τους 5 Μάρτη 1930 είχαν διαπράξει δεκάδες δολοφονίες, ληστείες, απαγωγές και κλοπές. ήταν τους οι πιο αιμοσταγείς ληστές του μεσοπολέμου.

Τα δύο αδέρφια κατάγονταν από το χωριό Ανώγι της Πρέβεζας. Ο Γιάννης Ρέτζος είχε γεννηθεί το 1896 ενώ ο αδερφός του ήταν τρία χρόνια μικρότερος. Το 1917 ο Γιάννης ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στον λόχο της Ερσέκας, στη Β. Ήπειρο (το μέλος της ομάδας Ευθύμιος Ρέντζιος σε παλαιότερη ανάρτηση μας πληροφόρησε ότι λιποτάκτησε από το στρατόπεδο Ακραίου) αφού έμαθε ποιοι ήταν οι δράστες της δολοφονίας του πατέρα του (ο οποίος είχε εξαφανιστεί το 1909 και μερικά χρόνια αργότερα μαθεύτηκε ότι είχε δολοφονηθεί και ο σκελετός του βρέθηκε σε μια τρύπα όπου τον είχαν πετάξει), λιποτάκτησε παίρνοντας μαζί τον οπλισμό του και αφού γύρισε στον τόπο του σκότωσε μαζί με τον αδερφό του τους δράστες.

Στη συνέχεια τα δύο αδέρφια βγήκαν στο βουνό και μαζί με τους συντρόφους τους, διέπραξαν, μέχρι το 1924 οπότε τους χορηγήθηκε αμνηστία, δεκάδες δολοφονίες, κλοπές, εκβιασμούς και απαγωγές.

Ορισμένες από τις απαγωγές που διέπραξαν οι Ρετζαίοι το διάστημα αυτό, από τις οποίες αποκόμισαν πολύ μεγάλα ποσά, ήταν η απαγωγή του Χρήστου Παπαγιαννόπουλου, η απαγωγή του εμπόρου Φουρναρόπουλου με λύτρα 2.000 χρυσές λίρες, η απαγωγή του υιού Παναγιωτόπουλου με λύτρα 4.000 χρυσές λίρες και η απαγωγή του γιου του μεγαλέμπορου Μαραμένου με λίτρα 1.000.000 δραχμές. Σύμφωνα δε με τις εφημερίδες της εποχής μέχρι την αμνήστευσή τους είχαν διαπράξει 47 δολοφονίες ενώ σύμφωνα με την Ιστορία της χωροφυλακής 82. Μεταξύ των δολοφονηθέντων από τα δύο αδέρφια ήταν και ο ταμίας της ομάδας τους Δημήτρης Μπουζούκης, επειδή τους κατέδωσε στην αστυνομία, και η γυναίκα του. Τελικά σκοτώνοντας και τους συντρόφους τους Σταύρο Σιντόρη και Κοντογιώργη κατάφεραν να πάρουν αμνηστία(ο Ευθύμιος Ρέντζιος μας πληροφορεί :Για να πάρουν αμνηστία πράγματι σκότωσαν τον Σιαρή, τον Σιντόρη και τον Κοντογιώργο στη θέση Κορακοφωλιά στο Ανώγειο αλλά αυτοί δεν ήταν σύντροφοί τους. Ήταν μια αντίπαλη ληστρική ομάδα.)

Το 1924 η κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, «ο ληστής που θα σκοτώσει άλλο ληστή, αμνηστεύεται». Την ευκαιρία αυτή άρπαξαν οι διαβόητοι ληστές της Ηπείρου, οι Ρετζαίοι, που σκότωσαν τους συντρόφους τους.

Μετά την αμνήστευσή τους οι Ρετζαίοι εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα έγιναν και οι ίδιοι χωροφύλακες

Οι Ρετζαίοι μετά την αμνηστία εντάχθηκαν στην αστυνομία. Ο Θύμιος ως απλός χωροφύλακας και ο Γιάννης με βαθμό, εντάχθηκαν στην κοινωνική ζωή των Ιωαννίνων σαν να μην είχε συμβεί τίποτα., διέμεναν σε αυτό το σπίτι της τέταρτης φωτογραφίας στην οδό Καραϊσκάκη στο Άλσος. Στο ισόγειο ήταν η κατοικία του διοικητή της Αστυνομίας συνταγματάρχη Πετσετάκη και από πάνω έμεναν αυτοί!

Με την άνεση που απέκτησαν ως χωροφύλακες συνεργάστηκαν με πρόσωπα κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και έκαναν το μεγαλύτερο χτύπημά τους.

Το Σεπτέμβριο του 1924 ο Γιάννης Ρέντζος παντρεύεται την κόρη του Β. Κολοβού. Ο Β. Κολοβός ήταν πολιτικός παράγοντας της περιοχής και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Βενιζέλου ( λέγεται ότι ο πεθερός του κατέδωσε τον Γιάννη όταν κρυβόταν στην Βουλγαρία και συνελήφθη)

Στις 13 Ιουνίου του 1926 οργάνωσαν την πρώτη ληστεία χρηματαποστολής τράπεζας στην Ελλάδα. Ήταν η περίφημη ληστεία της Πέτρας που ονομάστηκε και «ληστεία του αιώνα», όπου 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι Ρετζαίοι έπρεπε να συλληφθούν και να εξοντωθούν. Ήταν πλέον θέμα τιμής για την ελληνική πολιτεία και τη χωροφυλακή την οποία είχαν γελοιοποιήσει.

Οι Ρεντζαίοι παρ’ όλ’ αυτά καταφέρνουν για ένα διάστημα να διαφύγουν στο εξωτερικό. Συλλαμβάνονται το Φθινόπωρο του 1928 στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκδίδονται στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά. Δικάζονται και καταδικάζονται σε θάνατο το Φθινόπωρο του 1929.

Εκτελέστηκαν 5 Μάρτη 1930 στην Κέρκυρα .

Οι λήσταρχοι της Ηπείρου εκτελέστηκαν και μαζί τους έκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο με τους λήσταρχους στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:  Μηχανή του χρόνου & rednnoir.gr

 

                                                  

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ