Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ

27-12-2019,Ω/10:30′

Αθήνα,   27 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί μας έχουν λάβει επιστολές από τον ΕΦΚΑ/Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Δημοσίου Τομέα/Τμήμα Δ΄, για παρακράτηση σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.4557/2018, διότι εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών από ότι δικαιούνταν.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από έρευνα που είχε κάνει μεταξύ συναδέλφων, κατά την περίοδο καταβολής των αναδρομικών, διαπίστωσε πως υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στην καταβολή των αναδρομικών. Ομοιόβαθμοι, με ίδια χρόνια υπηρεσίας και αποχώρηση από την ενεργή δράση την ίδια χρονιά, είχαν λάβει διαφορετικά ποσά.

Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που συνάδελφοι δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά.

Η Ένωσή μας είχε ζητήσει τότε (και εξακολουθεί να απαιτεί και σήμερα), την έκδοση αναλυτικού φύλλου υπολογισμού των αναδρομικών, καθώς και την αποστολή των νέων συνταξιοδοτικών πράξεων, μετά την εφαρμογή του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Στην προηγούμενη κυβέρνηση επικρατούσε απόλυτη σιγή, με αποκορύφωμα την κατάργηση ανάρτησης των μηνιαίων ενημερωτικών σημειωμάτων, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, από τη γνωστοποίηση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, που προβλέπει μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους, μέσω της λεγόμενης ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.

Ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί τον έλεγχο και την αποκατάσταση των λαθών που ήταν σε βάρος των συνταξιούχων, τελικά “διόρθωσε” μόνο τα λάθη που αφορούσαν την καταβολή αναδρομικών μεγαλύτερων από τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς μάλιστα να κοινοποιήσει τον τρόπο που έγινε ο επανυπολογισμός. Πλήρης αδιαφάνεια δηλαδή. Και βέβαια, ούτε λόγος για την αποστολή νέων συνταξιοδοτικών πράξεων που θα διόρθωναν τα λάθη των ενημερωτικών σημειωμάτων που αναρτήθηκαν με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ι. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι μετά από ελέγχους του ΕΦΚΑ, διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στις καταβολές αναδρομικών στους συνταξιούχους, ύψους 27.619.682 ευρώ. Ζήτησε μάλιστα κατανόηση γιατί θα πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν, με παρακράτηση από τη σύνταξη, κάθε μήνα και μέχρι την πλήρη επιστροφή του επιπλέον ποσού.

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε σε κάποιους συναδέλφους, είναι η μείωση της σύνταξής τους που είδαν τον μήνα Δεκέμβριο. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ μας πληροφόρησε ότι η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως από λάθος στις συντάξεις αυτές, μέχρι πρότινος, δεν γίνονταν παρακράτηση του σωστού ποσού του ν.4093/2012.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος απαιτεί από την κυβέρνηση:

– Να γίνει άμεσα και με απόλυτη διαφάνεια ο επανυπολογισμός των αναδρομικών και να κοινοποιηθεί φύλλο υπολογισμού σε κάθε δικαιούχο μέσω του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος του ΕΦΚΑ.

– Να αναρτηθούν οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις, μετά την εφαρμογή του ν.4387/2016, έτσι ώστε όσοι συνάδελφοι θέλουν, να ασκήσουν προσφυγή κατά αυτών των πράξεων.

– Να ακυρωθούν όσες αποφάσεις παρακράτησης σύνταξης έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα.

– Να αναπροσαρμοσθούν οι συντάξεις, από τον Μάιο 2016 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ

Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέα                                           Ο Πρόεδρος