Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.ΕΘ.Α ΓΙΑ ΤΑ 53 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

21-04-2020, Ω/17:30′

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74

Συμπληρώνονται 53 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την μνήμη των θυμάτων της χούντας! Τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν, όσους πάλεψαν ενάντια στη χούντα συμβάλλοντας και στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τιμάμε Υπαξιωματικούς και Αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ. που αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια.

Η δικτατορία ήταν ένα δολοφονικό και ανελεύθερο καθεστώς για τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει ότι οι καπιταλιστές δεν διστάζουν να καταφύγουν σε στήριξη ακόμα και τέτοιων καθεστώτων προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Το θεσμικό πλαίσιο, που διατήρησαν όλες οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της ΕΡΕ, της Ένωσης Κέντρου και των «αποστατών», έγινε το εργαλείο για το πέρασμα από την αστική δημοκρατία στη δικτατορία.

Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα του 1952, που κατέλυσαν οι χουντικοί, περιλάμβανε την αναστολή σειράς άρθρων του. Νομιμοποιούσε δηλαδή, την εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα στο βασιλιά, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης είναι ιστορικά καταγεγραμμένες τοποθετήσεις αστών ηγετών της εποχής, (Κανελλόπουλος, Καραμανλής, Τσάτσος) υπέρ μιας «εκτροπής», πριν την επιβολή της δικτατορίας.

Είναι επίσης γνωστό, ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» που εφαρμόστηκε την 21 Απριλίου, για την κατάληψη της εξουσίας, το συνέτασσαν οι πραξικοπηματίες, ως επιτελείς. Τους επόπτευαν οι στρατηγοί, ενώ ο βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ Σπαντιδάκης. Δηλαδή: ο επίσημος μηχανισμός της καθεστηκυίας τάξεως προετοίμαζε το σχέδιο κατάλυσης της αστικής δημοκρατίας που υπήρχε. Με άλλα λόγια όμως, έτσι προετοίμαζε την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής! Απλά, αντί το σχέδιο επιβολής της δικτατορίας – εκτροπής να το υλοποιήσει ο βασιλιάς με τους στρατηγούς, το έθεσαν σε εφαρμογή οι συντάκτες του – συνταγματάρχες! Αντίστοιχα επιτελικά σχέδια, υπήρχαν για κάθε περίπτωση π.χ. το «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961 το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, το «ΑΡΓΩ» του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.

Επομένως, ούτε «άφρονες», ούτε «επίορκοι» ήταν οι δικτάτορες, όπως συνήθως λέγεται!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) αντί να ασχολούνται με τον ρόλο που πραγματικά έχουν, δηλαδή την άμυνα της χώρας, ήταν προσανατολισμένες στον «εσωτερικό εχθρό»!

Πριν, κατά και μετά την επιβολή της δικτατορίας, η πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και η δράση της CIA είναι δεδομένες. η χούντα είχε την ανοχή και τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Προσπάθειά τους ήταν να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο – Μέση Ανατολή, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Πενήντα τρία χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας,

  • Αποδεικνύεται ότι η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι δολοφονικές βάσεις και οι στρατιωτικές μονάδες που συνεχίζει να παρέχει η χώρα στη διάθεση των λυκοσυμμαχιών, όπως ακόμη και η παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, υποτίθεται για το προσφυγικό, πετυχαίνουν να φέρνουν τη χώρα και τον λαό της όλο και κοντύτερα σε πολεμική εμπλοκή!

  • Το Κυπριακό οδηγείται σε διχοτόμηση με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

  • Πρόσφυγες παραμένουν διπλά εγκλωβισμένοι σε νησιά και στη χώρα, με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους κρύβουν ακόμη περισσότερους κινδύνους εν μέσω πανδημίας. Στον Έβρο και το Αιγαίο δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις και με την αξιοποίηση των προσφύγων από πλευράς της Τουρκίας, που εξακολουθεί να αμφισβητεί και να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο Αιγαίο. Όλα αυτά με την ανοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ -ΕΕ.

Δεκαετίες μετά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με κάθε ευκαιρία, στα μυαλά αστών πολιτικών επανέρχονται σκέψεις, για χρήση του στρατού σε ρόλο κατασταλτικό εκτός στρατοπέδων!

Στρατιωτικές μονάδες εκπαιδεύονται για αγώνα σε «αστικό περιβάλλον», υποτίθεται για τις ΝΑΤΟϊκές αποστολές εκτός συνόρων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη, εκτός στρατοπέδων, σε ρόλους που δεν περιλαμβάνονται στην αποστολή τους (Ολ. Αγώνες 2004, παρέλαση της 28ης στη Θεσσαλονίκη 2012 – κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

Επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σε επιπλέον άλλες περιπτώσεις, έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι ΕΔ σε κατασταλτικό ρόλο.

Διδάγματα της ιστορίας

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να προβληματιστούν γύρω από τα διδάγματα της ιστορίας:

  • Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!

  • Να αγνοήσουν και να απομονώσουν την ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, όπως και κάθε άλλη φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του! Είναι απαράδεκτες σαν σκέψεις και εγκληματικές ως τυχόν ενέργειες!

  • Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.

Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Απαιτούμε:

  • Καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο-ευρω-νατοϊκή βάση στη χώρα.

                                                                         19/4/2020

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)

https://ketha.gr

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ