Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

9 ΜΑΗ: ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

09-05-2020, Ω/ 13:50′
Αριθ.πρωτ.: 103                                                     Αθήνα, 9 Μαιoυ 2020

9 Μάη: Ημέρα σταθμός για την ιστορία και το μέλλον της Ευρώπης

Σήμερα, 9 Μάη 2020, συμπληρώνονται 70 χρόνια, από την ιστορική “Διακήρυξη Σουμάν” και γιορτάζεται η Ειρήνη και η Ενότητα της Ευρώπης.

Σε ομιλία του στο Παρίσι, το 1950, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε, τότε, μία νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των λαών της. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαικού οργάνου που θα διαχειρίζονταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, κάτι που έγινε πράξη ένα χρόνο αργότερα. Ήταν ο εμπνευστής της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Την ίδια ημέρα, έξι χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 Μάη 1945, τελείωνε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Ένας πόλεμος που προξένησε στην Ευρώπη αλλά και στην ανθρωπότητα, γενικότερα, εκατόμβες θυμάτων και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Άφησε πίσω του, πάνω από 50.000.000 νεκρούς, με τα είκοσι από αυτά να αφορούν πολίτες και στρατό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σ’αυτόν τον μεγάλο πόλεμο ενεπλάκησαν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, η πλειονότητα των οποίων βρέθηκαν απέναντι στη φασιστική ιδεολογία και επεκτατικότητα του Χίτλερ!

Η φασιστική Γερμανία, αφού έχει υποδουλώσει ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκίνησε, στις 22 Ιούνη του 1941, την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» με σκοπό να εντάξει στα “λάφυρά” της και την αχανή Σοβιετική Συνομοσπονδία κρατών.

Οι επικές όμως μάχες του Στάλινγκραντ, του Κούρσκ και οι 900 μέρες πολιορκίας του Λένινγκραντ, όχι μόνο δεν έφεραν τη νίκη στα γερμανικά στρατεύματα αλλά με αντεπίθεση διαρκείας των αμυνομένων και σε συντονισμένη συνεργασία με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις, ο ρωσικός στρατός θα υψώσει, στις 9 Μαϊου 1945, τη σημαία της νίκης στην πρωτεύουσα της φασιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο!.

Τη συμβολή τους σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο είχαν όλοι οι λαοί της κατεχόμενης Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, συνέβαλε τα μέγιστα. Γιατί όχι μόνο πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στις επιθέσεις των Ιταλών και Γερμανών εισβολέων αλλά συνέχισε τον αγώνα του, μέσα από την εθνική αντίσταση, μέχρι την απελευθέρωση της χώρας. Πλήρωσε μάλιστα, βαρύ φόρο αίματος, με τα 715.000 θύματά του, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Χωρίς να υποβαθμίζει κανείς τις μάχες που δόθηκαν στον Ειρηνικό, στην Ινδοκίνα, στη Βόρειο Αφρική, στη Σικελία, στη Νορμανδία από χιλιάδες Άγγλους, Αμερικανούς, Καναδούς και άλλους στρατιώτες, τον κύριο ρόλο για την ήττα των Γερμανοφασιστών του Χίτλερ έπαιξε το Ανατολικό Μέτωπο, όπου η Βέρμαχτ είχε το 80% των συνολικών της απωλειών.

Τελικά στις 9η Μαΐου 1945, στο Βερολίνο, ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στούμπφ, εκπροσωπώντας την ηττημένη Γερμανία, υπέγραψαν την άνευ όρων παράδοση της χώρας, στους συμμάχους που τους εκπροσωπούσαν ο στρατάρχης Γ.Κ.Ζούκωφ, από την ΕΣΣΔ, ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από την Αγγλία, ο στρατηγός Ντε Λαρτ ντε Τασινί από τη Γαλλία και ο στρατηγός Κ. Σπάατς από τις Η.Π.Α.

Χρέος λοιπόν των σημερινών κυβερνώντων της “γηραιάς ηπείρου” είναι, πέρα από τον τυπικό εορτασμό της Ενότητας και Ειρήνης της Ευρώπης, να εργαστούν από κοινού, για την αποτροπή κάθε είδους πολέμου (στρατιωτικού, οικονομικού, υγειονομικού κ.α.) και να διασφαλίσουν τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη των πολιτών της.

Κάθε φασιστική νοοτροπία που δηλητηριάζει την ομαλή συνύπαρξη των λαών πρέπει να καταστέλεται πριν μετουσιωθεί σε “λερναία ύδρα” !

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Ο Γεν. Γραμματέας                         Ο Πρόεδρος

        Ανδρέας Ριτσώνης                    Κώστας Γιαννάκος

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ