Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Π.Ε.Α.Π.Σ.

Μία φιλόξενη κυψέλη για όλους τους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (CTIF)

07-06-2023, Ω/11:30′

Στην 61η συνάντηση της Επιτροπής της CTIF για τα επικίνδυνα υλικά (ΧΒΡΠ) που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 15 Μαΐου στη Μυλούζ της Γαλλίας, συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος στην Επιτροπή, Εθελοντής Πυροσβέστης Παντελής Μαγκλάρας, Χημικός, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας.

Στις εργασίες συμμετείχαν συνολικά 14 χώρες και περιλάμβαναν ενημέρωση και από κοινού αξιολόγηση περιστατικών που συνέβησαν το πρόσφατο διάστημα, ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, καθώς και συζήτηση πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών στον τομέα των συμβάντων με επικίνδυνα υλικά.

Πιο αναλυτικά, στην έναρξη των εργασίων πραγματοποιήθηκε σύντομος χαιρετισμός απο τον οικοδεσπότη της συνάντησης και υποδιοικητή της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ακουλούθησε παρουσίαση της διάρθρωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού του Άνω Ρήνου

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις επεμβάσεων σε συμβάντα με επικίνδυνα υλικά από τους εκπροσώπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βελγίου, Γερμανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Λουξεμβούργου, Σουηδίας, Σλοβενίας, και Εσθονίας και ακολουθούσε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την εύρεση βέλτιστων πρακτικών. Έντονος προβληματισμός υπήρξε γύρω από το θέμα των μεγάλων συσσωρευτών ενέργειας όπως οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικά στις τελευταίες, αρκετοί επεσήμαναν ότι υπάρχει νομοθετικό έλλειμα γύρω από τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να πληροί μία τέτοια εγκατάσταση.

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε αρκετά την επιτροπή ήταν ένα ατύχημα που συνέβη με διαρροή σε νταλίκα που μετέφερε υδροχλωρικό οξύ. Παρά το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες, κατά την διάρκεια της επιχείρησης καταστράφηκαν εν σειρά 2 ειδικές αντλίες αναρρόφησης χημικών, ενώ η τρίτη που μετέφεραν επιπλέον στο σημείο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, είχε καταστεί οριακά και αυτή μη λειτουργική. Μετά από ανάλυση του περιεχομένου του βυτίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι οι δυσλειτουργίες προκλήθηκαν από τα έκδοχα που περιείχε το ακάθαρτο υδροχλωρικό οξύ. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, έγινε εκτενής συζήτηση στην επιτροπή για τις δυνατότητες που έχει κάθε χώρα να αναπτύξει επιστημονικό προσωπικό με τα κατάλληλα μηχανήματα ανάλυσης στο σημείο του συμβάντος για επιτόπια έρευνα και καθοδήγηση. Επίσης αρκετές ήταν οι αναφορές σε επεμβάσεις για ύποπτα δέματα με επικίνδυνα υλικά.

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα την διαχείριση συμβάντων με επικίνδυνα υλικά, τρία ήταν τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος.

Η σημασία της σωστής επικοινωνίας, ειδικά σε συμβάντα πολλαπλών ή μαζικών απωλειών υγείας, των Υπηρεσιών στο πεδίο με τους αντίστοιχους υγειονομικούς σχηματισμούς για το τι ακριβώς περιστατικά διακομίζονται σε αυτές, μέσω των επιχειρησιακών εμπειρογνωμόνων (Specialties/Advisors) ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος περαιτέρω επιμόλυνσης.

Η αξιοποίηση ειδικών από την κοινότητα, ειδικά σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, αναλύοντας το παράδειγμα της Δανίας όπου ένας καθηγητής λυκείου, αφού πρώτα έγινε Εθελοντής Πυροσβέστης, έλαβε εκπαίδευση προκειμένου να γίνει πιστοποιημένος Διοικητής Σκηνής (Incident Commander) για περιστατικά που άπτονται της ειδικότητας του.

Ο καθορισμός πρωτοκόλλων σε εγκαταστάσεις συνάθροισης όπως π.χ. τα αποδυτήρια γηπέδων ή κολυμβητηρίων μέχρις ότου αναπτυχθούν στο σημείο Ειδικές Μονάδες με τον κατάλληλο εξοπλισμό γραμμών απολύμανσης (Decontamination Lines).

Η πρώτη μέρα, έκλεισε με επίσκεψη στον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό του Άνω Ρήνου και στις εκπαιδευτικές του εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν χώρους προσομοίωσης για κάθε τύπου περιστατικό επικίνδυνων υλικών.

Η δεύτερη μέρα, περιλάμβανε άσκηση προσομοίωσης με πιθανό ραδιολογικό παράγοντα στις εγκαταστάσεις του Σταθμού στην οποία δοκιμάστηκαν διάφορες τεχνικές και όργανα προκειμένου με το πέρας αυτής να γίνει συζήτηση και αξιολόγηση της κάθε μεθόδου και συσκευής ανά περίπτωση.

Την τρίτη μέρα, ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Ε.Π.Σ. παρουσίασε την άσκηση «Τροία» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου από την 7η ΕΜΑΚ και περιλάμβανε ανταπόκριση σε συμβάν με ύποπτο δέμα στα ΕΛΤΑ της Λαμίας. Η άσκηση απέσπασε αρκετές καλές κριτικές απο τους εκπροσώπους των άλλων χωρών ενώ έδωσε και το έναυσμα για μια αρκετά μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε, για τα τοπικά πρωτόκολλα κάθε χώρας, σχετικά με την χρήση των στολών Τύπου Α και/ή Γ στη διάσωση και ειδικά σε περιπτώσεις πολλαπλών θυμάτων καθώς επίσης και για την ιεραρχική δομή ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που ακολουθεί κάθε χώρα ανάλογα με τον τύπο του συμβάντος. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τον προεδρεύοντα της επιτροπής, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, ως χώρα φιλοξενίας. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν σε δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο ήταν το ζήτημα της ύπαρξης ομάδων απομόλυνσης (Depollution Units), ομάδες δηλαδή που στο πλαίσιο επιχειρήσεων με διαρροές επικίνδυνων υλικών θα αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την απομόλυνση της ευρύτερης επηρεαζόμενης περιοχής, ειδικά για συμβάντα κοντά σε φυσικές πηγές νερού και φυσικά οικοσυστήματα και για χώρες με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όπως και η Ελλάδα.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα διαφορετικού τύπου συστήματα μαζικών ειδοποιήσεων (αντίστοιχα του 112), πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς και τις διαφορές με βάση το νομοθετικό πλαίσιο περί προσωπικών δεδομένων σε κάθε χώρα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με ευχές και προσμονή για την επόμενη που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023 στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ