ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ…

Eurokinissi

01-04-2026, Ω/10:35′

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εμπλοκή πρώην υπουργού και πρώην υφυπουργού – Άρση ασυλίας για 11 βουλευτές

Η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά έναν πρώην υπουργό, έναν πρώην υφυπουργό και 11 εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Στον Άρειο Πάγο διαβιβάστηκε η δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αφορά έναν πρώην υπουργό, έναν πρώην υφυπουργό και 11 εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Έτσι, ως προς τον υπουργό και τον υφυπουργό ενεργοποιείται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Για τους 11 βουλευτές ζητείται η άρση ασυλίας τους, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας.

Επίσης, συνεχίζεται η έρευνα για πολιτικά ή μη πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 5 πρώην βουλευτές.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

“Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και την ελληνική εθνική νομοθεσία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε από την Ελληνική Βουλή την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχήμα απάτης που αφορά αγροτικά κονδύλια. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα διαβίβασε στη Βουλή πληροφορίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή ενός πρώην Υπουργού και ενός Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η EPPO διεξάγει αρκετές εν εξελίξει έρευνες για φερόμενο οργανωμένο κύκλωμα απάτης στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021.

Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει στην έρευνα και να διαπιστώσει τα πραγματικά περιστατικά, αναζητώντας τόσο ενοχοποιητικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κανονισμού της EPPO, την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών.

Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα ηθική αυτουργία σε απιστία, απάτη με υπολογιστή και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οφέλους για τρίτο.

Επιπλέον, προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή στο εν λόγω σχήμα απάτης ενός πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν τελεστεί από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν αυτοί έχουν αποχωρήσει από το αξίωμά τους, αυτά πρέπει να διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη για την EPPO την πλήρη άσκηση των αρμοδιοτήτων της και την υποχρεώνει να διαχωρίσει την εν εξελίξει έρευνά της όσον αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ”.

news247.gr / ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Υ.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη επισήμως, τα πολιτικά πρόσωπα νυν βουλευτών, νυν και πρώην υπουργών που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες είναι τα εξής:  στην πρώτη δικογραφία με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών περιλαμβάνονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά το 2021, Σπήλιος Λιβανός και η  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά το 2021, Φωτεινή Αραμπατζή. Για τα δύο αυτά πρόσωπα παραπέμπεται η δικογραφία στη Βουλή χωρίς καμία αξιολόγηση. Στη δεύτερη δικογραφία για άρση ασυλίας βουλευτών περιλαμβάνονται οι:

  1. Κατερίνα Παπακώστα (νυν βουλευτής)
  2. Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής (νυν βουλευτής)
  3. Ιωάννης Κεφαλογιάννης (υπουργός Πολιτικής Προστασίας)
  4. Παναγιώτης Μηταράκης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ.)
  5. Κωσταντίνος Τσιάρας (νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)
  6. Κωσταντίνος Σκρέκας (πρώην υπουργός, νυν γραμματέας της ΝΔ)
  7. Δημήτριος Βαρτζόπουλος (νυν υφυπουργός Υγείας)
  8. Μάξιμος Σενετάκης (νυν βουλευτής)
  9. Βασίλειος Βασιλειάδης (νυν βουλευτής)
  10. Χρήστος Μπουκώρος (νυν βουλευτής)
  11. Θεόφιλος Λεονταρίδης (νυν βουλευτής)

Η δικογραφία περιλαμβάνει την αξιολόγηση και το αδίκημα που τους προσάπτεται προς έρευνα είναι ηθική αυτουργία σε παράνομες πράξεις υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δυο πρώτες δικογραφίες αναμένεται να διαβιβαστούν σήμερα ή αύριο από τον Άρειο Πάγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο το αργότερο θα διαβιβαστούν στη Βουλή, όπως ενημερώθηκαν τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στο Λουξεμβούργο. Η τρίτη δικογραφία για πέντε πρώην βουλευτές για ανάλογα αδικήματα πάει κατευθείαν στα δικαστικά όργανα και δεν απαιτείται άρση ασυλίας. Τα ερευνόμενα αδικήματα είναι: απάτη, απιστία και παράβαση καθήκοντος (καθώς και ηθική αυτουργία) και διώκονται είτε σε βαθμό κακουργήματος, είτε πλημμελήματος. Όσα είναι πλημμελήματα, εφόσον διαπράχθηκαν την περίοδο 2020-21, παραγράφονται εντός του 2026 – αν δεν προλάβει η δικαιοσύνη να τα διερευνήσει και να παραπέμψει σε δίκες ώστε να παραταθεί η παραγραφή για 3 χρόνια.

Related Articles

Stay Connected

567ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ