23-03-2025, Ω/21:45΄

Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΤΗΝ “ΥΠΗΡΕΣΙΑ” ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Όσοι αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν, το δείχνουν έμπρακτα, στην καθημερινότητά τους!
Οι πυροσβέστες λοιπόν, είναι η επιβεβαίωση του παραπάνω κανόνα!
Τί κι αν, για ορισμένους από εμάς, πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες, από την εποχή που η σχέση μας με το δάσος αποτελούσε απλά ένα μέρος της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, η αγάπη μας γι΄αυτό είναι διαχρονική.
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, αφυπνίζοντάς μας ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους, βρισκόμενοι μάλιστα σε μία χρονική περίοδο, όπου ανά τον κόσμο η χλωρίδα, η πανίδα και κατ’ επέκταση το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται ανεπανόρθωτα, από δασοκτόνες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Με την ευκαιρία αυτή, η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, διοργάνωσε, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, ημερήσια εκδρομή με (προαιρετική) ποδηλατική βόλτα στον εθνικό δρυμό Σουνίου, για τους πυροσβέστες (εργαζόμενους και συνταξιούχους) και τις οικογένειές τους, σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο GrCycling, το οποίο εξειδικεύεται στη διοργάνωση ποδηλατικών εκδρομών και περιηγήσεων!
Σκοπός της πρωτοβουλίας, πέρα από τον επετειακό της χαρακτήρα, ήταν αφενός να προσφέρουμε μια εμπειρία αναψυχής και ευχαριστίας στους ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή τους Έλληνες πυροσβέστες και αφετέρου να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία διατήρησης αυτών των τοπίων, ειδικά ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Η συμμετοχή ήταν ΔΩΡΕΑΝ για όλους !
Για να διασφαλίσουμε ότι η ποδηλατική εμπειρία θα ήταν προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από την φυσική τους κατάσταση, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρικά ποδήλατα ευγενική χορηγία του GrCycling. Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη στον τομέα της μη αγωνιστικής ποδηλασίας που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη, εφαρμόζοντας μικρή δύναμη στα πετάλια, να μεταδίδεται υπερπολλαπλάσια ενέργεια, στους τροχούς.
Με τον τρόπο αυτόν δόθηκε η δυνατότητα να ποδηλατίσουν άτομα ηλικίας από 10 μέχρι 80 ετών και να καλύψουν μία πανέμορφη διαδρομή 28 χιλιομέτρων, μέσα σε λιγότερο από δύο (2) ώρες!
Για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, η Ένωσή μας, σε συνεργασία με το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, δρομολόγησε λεωφορείο, με αφετηρία και επιστροφή την πλατεία Ομονοίας. Ώρα αναχώρησης η 8η πρωινή και επιστροφής περί ώρα 17:00’, το απόγευμα.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πυροσβέστες, μαζί με τις οικογένειές μας, εφοδιαστήκαμε λοιπόν με τα κατάλληλα ρούχα και γεμίσαμε το 50άρι λεωφορείο του ΠΣ με σκοπό να εκδράμουμε προς τον εθνικό δρυμό του Σουνίου ευελπιστώντας να περάσουμε όμορφα, μέσα στη φύση!
Πρώτη στάση στις 09:30’, στην πλατεία Μπιζανίου της Κερατέας, όπου οι μισοί εκδρομείς ετοιμάστηκαν ψυχολογικά για την εκκίνηση της ποδηλατικής τους βόλτας ενώ οι υπόλοιποι, αφού τους ευχήθηκαν καλή και ασφαλή διαδρομή, ξεχύθηκαν στο ιστορικό προάστιο της Αττικής για να απολαύσουν τον πρωινό τους καφέ.
Μετά την παράδοση των ποδηλάτων και των προστατευτικών κρανών στους ποδηλάτες και τη σχετική ενημέρωση από το προσωπικό της εταιρείας grcycling, δόθηκε η εκκίνηση της ποδηλατικής βόλτας, με προβλεπόμενο τερματισμό στο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο! Για λόγους ασφαλείας, τους ποδηλάτες συνόδευαν, καθ’ όλη τη διαδρομή, δύο βαν με εξειδικευμένο προσωπικό, ένα στην αρχή κι ένα στο τέλος της ποδηλατικής ομάδας.
Εν τω μεταξύ, όσοι δεν συμμετείχαν στην ποδηλασία, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και ακολουθώντας μία πανέμορφη παραθαλάσσια διαδρομή, αφού διέσχισαν το Λαύριο, κατέληξαν στην άκρη της Αττικής γης και επισκέφθηκαν το ναό του Ποσειδώνα, με την πλούσια ιστορία του.
Με συμπαραστάτες την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα και την ομορφιά του χώρου ούτε που καταλάβαμε πότε πέρασε το δίωρο και πήραμε θέση για να υποδεχθούμε τους ‘αθλητές’ μας.
Μετά τον τερματισμό, τη λήψη της σχετικής αναμνηστικής φωτογραφίας και την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες στην ποδηλασία, όλοι μαζί, ποδηλάτες και θεατές, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και οδεύσαμε στην κοντινή δασική περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου όπου βρίσκεται και το περίφημο γεωφυσικό φαινόμενου του Έγκοιλου χάους.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με ένα γευστικό πικνίκ, προσφορά από την ΠΕΑΠΣ, κάτω από τον ίσκιο των πεύκων, αγναντεύοντας τα παράλια της Λαυρεωτικής και απολαμβάνοντας το μοσχάτο κρασί Τυρνάβου και το γλυκόπιοτα τσίπουρο Καρδίτσας!
Η επιστροφή στη βάση μας, συνοδεύτηκε με την υπόσχεση, από την πλευρά της Π.Ε.Α.Π.Σ., για τη διοργάνωση, πολύ σύντομα, μιας νέας εκδρομικής περιπέτειας, σε έναν ακόμα όμορφο προορισμό της πατρίδας μας.
Το Δ.Σ της ΠΕΑΠΣ
|
Ο Γενικός Γραμματέας Σεραφείμ Κακλατζής |
Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Γιαννάκος |
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:












